Как давате цяло яйце?

  • 2 608
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 1 358
Сигурна съм , че ако просто разрежа яйцето на 2 и се опитам да дам ще бъда отсвирена, но виж ако намажа нещо на една филия - оле мале.
Та как да направя някаква бърканица с яйце за малкия?
Благодаря!
Белтък още не съм давала и мисля сега да опитам!

# 1
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 296
Аз защо си мисля, че то само името му е така- цяло яйце  newsm78 Като се има предвид, че се дава и жълтък, и белтък.
Иначе аз въведох "цялото яйце" май с козунак на Великден  Thinking Или по- раничко с някакви бисквити. Ще се поразровя да видя.

# 2
  • Мнения: 1 568
Ами щом яде филии му направи сандвич с яйце и сирене на детето.
Иначе можеш да го прибавиш в попарата сутрин като го рендосаш или пасираш цялото предварително сварено. Аз днес правих такава закуска по форумска рецепта - 1 сварено яйце, сирене и кисело мляко. Много вкусно стана.
А защо не и да го прибавиш пак сварено към някоя супичка за вечеря например.

# 3
  • София
  • Мнения: 15 220
Можеш да направиш застройка за супа. Или със сурово яйце (варианти разни.....), или с настъргано предварително сварено яйце (така дават в някои детски кухни).
Аз лично давам по най-любимия за Иво начин-твърдо сварено яйце (минимум 10 минути варено) разрязвам на 2, отделям жълтъка, нарязвам белтъка на парчета и той го изяжда с вилица. Жълтъка не го долюбва. Може да хапне от него само от отчаяние-че белтъкът е свършил. Laughing

# 4
  • Мнения: 8 917
И аз все още не съм давала белтък newsm78

# 5
  • Мнения: X
Аз го давам, като обелвам само върха и с една лъжичка го дълбая, поръсвам и с малко сол и готово - много и харесва така и само така го яде варено, но за сметка на това види ли яйце, докато не получи няма мира Grinning

# 6
  • На погрешната планета
  • Мнения: 2 762
Аз съм правила настъргано яйцето на ренде и "поръсено" върху филия с масло.Става много вкусно.

# 7
  • Мнения: 4 629
Ами щом яде филии му направи сандвич с яйце и сирене на детето.

Ей за това си помислих и аз. Сина ми много ги обича тези сандвичи  Peace

# 8
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Моята цяло яйце не ще. Изяжда само белтъка  Confused Затова слагам в манджите.
Имам една книжка от БГ "Хранене на детето" от Мариана Маринова. От времето на баткото ми е останала, струвала е 390 лева  Crazy  Laughing От там ползвам рецептите за пудинг с картофи или спанак, или тиквички. Много хубаво се получават и малката ги харесва. Правя ги в едно гювече и с едно яйце стават по 2 порции. Ако искаш рецепти кажи, ще ги препиша.
А от една английска книжка съм взела идеята да намачкам едно варено яйце и да го разбъркам с домат, но това определено не ни допада  Rolling Eyes

# 9
  • На погрешната планета
  • Мнения: 2 762
Правя ги в едно гювече и с едно яйце стават по 2 порции. Ако искаш рецепти кажи, ще ги препиша.
Аз  искам няколко,ако не те затруднявам:pray:.

# 10
  • София
  • Мнения: 1 358
Моята цяло яйце не ще. Изяжда само белтъка  Confused Затова слагам в манджите.
Имам една книжка от БГ "Хранене на детето" от Мариана Маринова. От времето на баткото ми е останала, струвала е 390 лева  Crazy  Laughing От там ползвам рецептите за пудинг с картофи или спанак, или тиквички. Много хубаво се получават и малката ги харесва. Правя ги в едно гювече и с едно яйце стават по 2 порции. Ако искаш рецепти кажи, ще ги препиша.
А от една английска книжка съм взела идеята да намачкам едно варено яйце и да го разбъркам с домат, но това определено не ни допада  Rolling Eyes
Искам да , много благодаря.
А за застройките - как да дам, нали застройката е със сурово яйце, а в тези жеги сурово яйце Sad пък и налиптичи грип , не знам какво ...

# 11
  • Мнения: 1 568
И аз чакам с нетърпение рецептите за пудинг с картофи и спанак!  Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 7 039
Печен сандвич с яйце и сирене. Аз обърквам и яйца, сирене и настъргани тиквички (може и с картофи) и запичам на фурната. Като давам сварено яйце го намачквам и го слагам в супичката.

# 13
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Ще има май масово готвене на пудинг тази седмица  Laughing
Преписвам точно рецептите. Те са дадени с 2 яйца, но аз правя половината порция и затова слагам едно. Тези рецепти са в раздела Ястия от зеленчуци, варива, яйца и млечни произведения за деца на възраст от 1 до 1 и половина години. Аз го предложих по-раничко, защото ми дадоха зор да захраня с цяло яйце, преди да се сложи тройната ваксина на 13 месеца.

Пудинг от картофи:

350-400г картофи
30-40 г сирене
60г краве масло
2 сл брашно
1 непълна чч прясно мляко
2 яйца

Картофите се сваряват и обелват. Настъргват се на едро ренде. Прибавят се жълтъците, разбити с млякото и настърганото сирене. Накрая се добавя брашното и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намазана с масло тавичка и се полива с останалото масло. Пече се в умерено силна фурна.

Само да кажа, че не винаги слагам всичкото мляко, общо взето на око, до постигане на желаната гъстота. Белтъка задължително го разбиите на сняг, мисля че той прави консистенцията на яденето толкова хубава за бебчовците Wink масло също на око слагам.

Пудинг от спанак (още не съм го пробвала)

500г спанак
50г сирене
2сл ориз
1сл брашно
60г краве масло
2 яйца
1чч прясно мляко

Спанака се задушава в половината от маслото и малко вода. Последователно се добавят ориза, предварително сварен в прясното мляко, брашното, разбито с жълтъците, настъргано сирене и накрая разбитите на сняг белтъци. Сместа се разбърква внимателно, полива се с останалото масло и се пече на водна баня. Температурата на фурната не трябва да е висока.

Още се чудя как да я направя тази водна баня, затова не съм пробвала тази рецепта  newsm78

Пудинг от тикчики:

2 средно големи тиквички
60г сирене
2сл брашно
2/3 чч прясно мляко
2 яйца
60г краве масло
копър

Обелените и настъргани тикчики се задушават в половината масло. Добавят се последователно брашното, копъра, настъргано сирене, прясно мляко, разбито с жълтъците, разбитите на сняг белтъци. Сместа се разбърква леко, поръсва се с останалото масло и се пече в умерена фурна.

Дано да ви харесат!

# 14
  • Мнения: 4 392
Благодаря м_е_р_и !
Ще ги пробвам ,като му дойде времето.

# 15
  • София
  • Мнения: 1 358
Благодаря! Hug

# 16
  • София
  • Мнения: 15 220
[А за застройките - как да дам, нали застройката е със сурово яйце, а в тези жеги сурово яйце Sad пък и налиптичи грип , не знам какво ...

Яйцето е сурово само в началото, после се сварява  Laughing
Има различни начини да правиш застройка-общо взето-както е и със супите за възрастните. Във всички случаи яйцето трябва да се вари минимум 10 минути.
Ако те интересува въпросът със застройките-мога да ти напиша това-онова. Ако не-да не се хабя излишно Mr. Green

# 17
  • София
  • Мнения: 1 358
[А за застройките - как да дам, нали застройката е със сурово яйце, а в тези жеги сурово яйце Sad пък и налиптичи грип , не знам какво ...

Яйцето е сурово само в началото, после се сварява  Laughing
Има различни начини да правиш застройка-общо взето-както е и със супите за възрастните. Във всички случаи яйцето трябва да се вари минимум 10 минути.
Ако те интересува въпросът със застройките-мога да ти напиша това-онова. Ако не-да не се хабя излишно Mr. Green
Интересува ме. Аз правя затройка за нас като едно сурово яйце го разбърквам в супата като се поохлади, за да не се пресече, но то яйцето си остава полусурово според мен и не може да се свари в хладка супичка. Ако знаеш трикове, с удоволствие ще почерпя опит. Благодаря!

# 18
  • Мнения: 6 390
аз яйца не давам .... където каквото има по готовите продукти - толкова от тях...
А за супите като сложа застройка се вари доста за всички, не само на беба супите... аз бях до голяма алергична на жълтък  Sick

# 19
  • Мнения: 8 917
Сигурна съм , че ако просто разрежа яйцето на 2 и се опитам да дам ще бъда отсвирена, но виж ако намажа нещо на една филия - оле мале.
Та как да направя някаква бърканица с яйце за малкия?
Благодаря!
Белтък още не съм давала и мисля сега да опитам!
"Бърканицата" може да бъде от яйце+сиренце+кисело мляко Peace
Правя такова "кремче" като прибавям и майонеза, чесън и копър, но то си е за нас Mr. Green

# 20
  • Мнения: 5 713
А за застройките - как да дам, нали застройката е със сурово яйце, а в тези жеги сурово яйце Sad пък и налиптичи грип , не знам какво ...
Застройката по4ти винаги я правя с кисело мляко и яйце, като я варя на слаб огън и постоянно бъркам. Няма риск яйцето да остане сурово. Има и супи, където се изисква застройка от пресе4ено яйце, прясно мляко, такава от лимон + яйце.
Ина4е Маги обожава яйца / няма на кой да се метне  Simple Smile /. Яде го твърдо сварено, без претенции дали ще е нарязано или цяло.
Идея за пастет: яйце /жълтък/ + сирене + авокадо. Става страхотно. Мажа на филия и се излапва за минута.

# 21
  • София
  • Мнения: 15 220
Льонеберя ,
можеш да правиш супите с варена (топла) застройка.
Имам една книга с рецепти, по която готвят в нашата детска кухня. Авторка е техноложката на кухнята ни (и друг път съм го споменавала). Според тези рецепти, супите се правят с варена на водна баня застройка. Аз, обаче, не я правя на водна баня. Чак пък толкова..... не ми се струва необходимо.
В тази книга всички продукти са дадени за приготвяне на 10 порции, така че и аз като правя супа ми излизат 10 готови бурканчета. За въпросните 10 супи застройката правя така: разбивам 1 яйце, добавям 1/3 кофичка кисело мляко и 1 супена лъжица брашно (ако искаш може да го препечеш предаврително, аз не го препичам). Тази смес слагам на котлона след като съм свалила готовата супа и бъркам непрекъснато-докато започнат да се появяват мехурчета. Разреждам малко с горещата супа и после с непрекъснато бъркане на по-тънка струя я сипвам в супата. Слагам супата на котлона и варя още 10 минути.
С тази застройка яйцето няма начин да се пресече.
Като ти гледам лентичката, детенцето ти е над годинка, значи не би тр ябвало да те притеснява присъствието на кисело мляко Grinning Застройката може да се прави и с прясно мляко, но аз още не съм пробвала и не знам как точно става.

# 22
  • София
  • Мнения: 1 358
Льонеберя ,
можеш да правиш супите с варена (топла) застройка.
Имам една книга с рецепти, по която готвят в нашата детска кухня. Авторка е техноложката на кухнята ни (и друг път съм го споменавала). Според тези рецепти, супите се правят с варена на водна баня застройка. Аз, обаче, не я правя на водна баня. Чак пък толкова..... не ми се струва необходимо.
В тази книга всички продукти са дадени за приготвяне на 10 порции, така че и аз като правя супа ми излизат 10 готови бурканчета. За въпросните 10 супи застройката правя така: разбивам 1 яйце, добавям 1/3 кофичка кисело мляко и 1 супена лъжица брашно (ако искаш може да го препечеш предаврително, аз не го препичам). Тази смес слагам на котлона след като съм свалила готовата супа и бъркам непрекъснато-докато започнат да се появяват мехурчета. Разреждам малко с горещата супа и после с непрекъснато бъркане на по-тънка струя я сипвам в супата. Слагам супата на котлона и варя още 10 минути.
С тази застройка яйцето няма начин да се пресече.
Като ти гледам лентичката, детенцето ти е над годинка, значи не би тр ябвало да те притеснява присъствието на кисело мляко Grinning Застройката може да се прави и с прясно мляко, но аз още не съм пробвала и не знам как точно става.
Благодаря ти много!
Имам само уточнителни въпроси - тази смес за застройка - като се сложи на котолона застройката не се ли пресича?
Аз съм правила веднъж някаква индийска манджа с кисело мляко на котолна - стана на "парцали" , а и белтъка не се ли пресича и той като вариш още 10 минути цялата супа?

# 23
  • София
  • Мнения: 15 220
Не, не се пресича.
В книгата, за която ти споменах по-горе, не е обяснено как се прави застройката. Авторката е приела, че всички много добре си знаят Crazy
Пусках търсачка в готварския и там ми изскочиха няколко теми по въпроса за топлата (варена) застройка, имаше една тема за това как да се застрои супата, така че да не се пресече яйцето..... . Няколко от майките бяха писали, че застройват по начина, който съм ти описала. Реших и аз да пробвам и си става супер.
Докато е на котлона трябва да бъркаш непрекъснато и като се появят мехурчетата-разреждаш със супата. Това сигурно има значение.  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 30 юни 2006, 15:45 от Vivi

# 24
  • Мнения: 5 713
Докато е на котлона трябва да бъркаш непрекъснато и като се появат мехурчетата-разреждаш със супата. Това сигурно има значение.  Rolling Eyes
Да, има. Аз от мързел съм изсипвала цялата застройка в супата и тогава се е преси4ало. Номерът е да се бърка непрекъснато на слаб огън, да не оставяш да завира, а да се махне при появата на мехур4ета / както ти е писала Виви /, супата да е топла, да се прибавя малко коли4ество към застройката и тогава обратно в тенджерата.

Общи условия

Активация на акаунт