Бързи летни ястия

  • 60 999
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
  • Майничка
  • Мнения: 12 590
Лека мусака от тиквички в тавичка с мазнина слагам един ред много тънко нарязани тиквички после слагам  сирене объркано с копър и пак тиквички  и пак малко от сиренето.Заливам ги с 2-3 яйца разбити и малко вода .Водата не покрива тиквичките. Пека във фурната става готово за около половин час.Ние го ядем полято със кисело мляко с чесън.А ако остане за др. ден студено е добро и за мезе за ракията на мъжът ми. Party
Пробвай да сложиш и малко прясно настъргано индийско орехче в сиренето - става много вкусно.

# 31
  • Мнения: 3 810
friki, каквото и да е, знам че на баба е най- вкусно.
Надявам се носталгията не ти е дошла в повече... Crazy

# 32
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
  • Мнения: 1 856
Ето и от мен една бърза рецепта от тиквички :

   1кг.-тиквички(настаргани)
   сол на вкус
   2-яйца
   2-3 суп.лъж.-брашно
   около 200 гр.-сирене и толкова кашкавал(настърган)
   3-4 суп. лъж.-олио
   Всичко се разбърква добре и се изсипва в подходяща тава.
   Пече се във фурната. Поднася се с разбито кисело мляко с нарязан чесън и копър и малко оцет. Приятен апетит, страхотно е.    chef  Вярвам , че ще ви хареса.  newsm78

# 33
  • Мнения: 3 810
babka_jabka , като закъсаме за манджа, мъжа ми сам го прави това- без брашно, сирене и кашкавал.
Пържи го в тиганче- стават като омлетчета или като кюфтета от тиквички- зависи от размера.
Много е вкусно.

# 34
  • Мнения: 5 183
Аз всяко лято, когато се появят патладжаните правя такава лятна манджичка:

От всички зеленчуци, нарязани на кубчета се приготвя по 1 чиния и после се задушават едно след друго.

1-во лука, после пипера, после патладжаните и накрая доматите - вода почти не се долива, тъй като зеленчуците си пускат, а най-вече доматите. Подправя се със солчица и магданоз.

И студена е вкусна.  Heart Eyes А и става бързичко.

Аз на това му слагам и картофи, а баба ми слагаше картофи и бамя.

# 35
  • Мнения: 4 300
Едно ястие без месо, което научих от предаването на Иван Звездев по време на лятната си отпуска:
Пълнени пиперки по гръцки:
Няколко зелени пиперки се измиват, махат им се семките и се пускат във вряща вода за около 5 мин. След това горещата вода се изхвърля и се заливат със ледено студена. Натрошава се в една купа сирене, 2 яйца, 1 домат нарязан на дребни кубчета и 1 ч.л. риган.
Пиперките се разрязват надлъжно на 2 ( като лодки) и се пълнят с тази смес. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат във фурната до зачервяване.

Аз лично ги пекох в него много умерената фурна на старата ни печка, командирована на вилата:) така че не мога да изкажа точно мнение за градусите, а и пропуснах да запиша. Единия път сложих отгоре и мъничко  кашкавал. По желание в плънката може да се сложат и накълцани маслини.

# 36
  • Мнения: 56
ще го пробвам и аз но на мъжа ми му става лошо като чуе за тиквички.

# 37
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 607
Аз често правя през лятото салата от зелен боб - разсол:
Сварява се около килограм зелен боб с малко водичка (той си пуска при варенето) и зехтин, докато остане на мазнина. Като е готов нарязвам 1 връзка копър и прибавям 1-2 глави смлян чесън.


# 38
  • Мнения: 3 323
Кюфтета от гъби.
Гъби - по избор но да са твърди ( аз ползвам пачи крак )около 1 кг. се почти сваряват с 2-3-4 средни моркова( да поомекнат ). Смилам ги с машинка за месо , нямам комбайн на не много ситно, заедно с 1 голама глава лук и магданоз или копър каквото има. Всичко се омешва с 2 яйца и галета И се пържи като кюфтета. По желание заливка от доматен сос със чесън. От този сос правя и заливка на тиквени кюфтета за разнообразие.

# 39
  chefЩе ви напиша една рецепта изпитана от мен за бързо пригатвяне на картофи, които стават много вкусни. Избират се 1 кг дребни пресни картофи. Подреждат се в тавичка. След това се разтваря един зеленчуков бульон в 250 мл. вода и се заливат картофите. Добавя се и малко олио. След като се изпекат се оставят да изстинат. В това време се счуква чесън и след като картофите вече са изстинали се добавя. Освен това се прибавя и копър.

# 40
Една много бърза и здравословна супа, но само за лятото. Ползвам я като алтернатива на таратора-
В тенджерата под налягане се слага вси4ко накуп без запръжки -
-глава кромид лук
-зелен боб нарязан на пар4енца
-настъргани 2,3 домата
Вари се колкото се вари зелен боб - при моята тенджера след завирането на водата около 7 мин.

След като се отвори тенджерата се слага много магданоз. Супата се консумира по възможност когато изстине - от хладилника в горещ ден е страхотна. Но внимание - бързо се огладнява след това  chef

# 41
  • Мнения: 422
Постно прясно зеленце на фурна със салатка от доматки!

# 42
  • Мнения: 5 713
Днес направих една салата от картофи и зелен фасул. Стана бързо и сполучливо.

По около 1/2 кг обелени картофи и фасул; нарязани ги сварих в подсолена вода, отцедих и сложих в купа. Сложих нарязани маслини, червен лук, магданоз и копър. Залях с дресинг от: 8-10 скилидки чесън / изпечен на тиган с люспите, после беля /, 1/2 ч.л. естрагон, 1 к.ч. зектин или олио, 3с.л. оцет, 2 с.л. горчица, 1 ч.л. сол, щипка захар. Всичко това пасирах и изсипах при зеленчуците. Разбърках и украсих с 3 сварени яйца. По желание всяка порция се ръси с леко изпечени орехи и смлени.

# 43
  • Мнения: 2 018
Ето една много бърза рецепта, става и за зимата и за лятото!
Изпечен, обелен и нарязан пипер. Обелени и нарязани домати. Зпържвам пипера, после изсипвам и доматите. Бъркам докато поизври малко водичката от доматите. Посолявам и чуквам 2-3 яйца. Разбърквам 1мин. и готово. Това е нещо като миш-маш само, че е с по-малко яйца и със сосче от доматките.
 През зимата я правя по-бързо защото пипера ми е изпечен и обелен във фризера. Доматите са също замразени. Само трябва да ги размразя.
Може да добавите и малко сирене.

# 44
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Вери, ще пробвам салатката обезателно!

Общи условия

Активация на акаунт