Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 16

  • 94 166
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
  • Montana, Bulgaria
  • Мнения: 564
Пролетни ролца и стъклени спагети с остатъка от плънката. Добре стана, като за първи път.

# 151
  • Мнения: 705

Фунийки

Турски понички меки като памук

Тикви с мляко

# 152
  • Мнения: 3 940
Плодов Мус

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 14:59 от This_season

# 153
  • Мнения: 902
Какви вкусотии! И магическия сладкиш на Гуинет е разкош, и виненките на Лабрекс плачат за аламинутно унищожаване, и тортата на Инфинити душа вади направо.. А Пеп-4о ме подсети за грис халва и сега няма да имам мира докато не си направя, по нейната рецепта.
От мен , обещаната порцийка Афгани Кофта (като постои един ден по вкусна става!)
и един неугледен, но вкусен кускус със сирене и масълце за болничката ми Тийнейджърка- за това помоли детето..


# 154
  • Мнения: 2 553
SmileyМамче, моля те дай рецепта за тия кюфтаци!

# 155
  • Мнения: X
Здравейте, Извинявам се, че няма да съм много по темата, но благодарение на вас лека-полека навлизам в дебрите на кулинарното майсторство Wink. Моля ви за съдействие, до сега не съм месила никакво тесто, а от снимките на тия ваши пити и погачи направо....и искам да се науча. Но изпитвам панически ужас от маята (е, и от желатина, но това сега не е по темата) и не знам как да работя с нея. Моля, за разяснение-коя мая е по-добре да се използва-суха или ...другата, на кубчета (дори името ѝ не знам)? И как се работи с всяка от тях? С тази на кубчета пише, че се смесва с нещо топло и захар и се оставя-но колко се отсавя? Как да разбера кога е готова да я прибавя към останалите продукти? Също има ли опеделена марка, вид, който да ползвате? Как се съхранява това нещо-замразена ли е или просто в хладилник? А за сухата мая-някакви особености?

# 156
  • София
  • Мнения: 15 466
Здравейте, Извинявам се, че няма да съм много по темата, но благодарение на вас лека-полека навлизам в дебрите на кулинарното майсторство Wink. Моля ви за съдействие, до сега не съм месила никакво тесто, а от снимките на тия ваши пити и погачи направо....и искам да се науча. Но изпитвам панически ужас от маята (е, и от желатина, но това сега не е по темата) и не знам как да работя с нея. Моля, за разяснение-коя мая е по-добре да се използва-суха или ...другата, на кубчета (дори името ѝ не знам)? И как се работи с всяка от тях? С тази на кубчета пише, че се смесва с нещо топло и захар и се оставя-но колко се отсавя? Как да разбера кога е готова да я прибавя към останалите продукти? Също има ли опеделена марка, вид, който да ползвате? Как се съхранява това нещо-замразена ли е или просто в хладилник? А за сухата мая-някакви особености?
Здравей, темата за тестото, брашното и маята е доста обширна и май ще бъде по-добре, да се зададе този въпрос в бързите въпроси или в пекарската.

# 157
  • Мнения: 7 279
Пеп-4о,благодаря ти за съвета относно зеленчуковата ми мусака,знам,че е по-вкусно по твоя начин и ги направих половината продукти така(лук и моркови), тиквичките и чушките ми бяха от фризера ,а грахчето от консерва...
ММ каза,че това била най-вкусната мусака,нищо че е измишльотина

За днес -пържолетки

# 158
  • Мнения: 14 079
ismailyk, може ли рецептата за поничките? Като тези във веригите магазини ли се получават, че търся точно този вкус?

# 159
  • Мнения: 1 953

ismailyk, може ли рецептата за поничките? Като тези във веригите магазини ли се получават, че търся точно този вкус?
Може да даде рецепта и за питката, и за кекса, и за фунийките - изглеждат ми различни.

# 160
  • Мнения: 705
ismailyk, може ли рецептата за поничките? Като тези във веригите магазини ли се получават, че търся точно този вкус?
 Здравейте, разбира се че може рецептите. Всъщност тези рецепти за понички и питаката са много лесни. Понички: 1 водна чаша топла вода
1 водна чаша топло прясно мляко
1 пакетче суха мая или половин прясна
2 супени лъжици захар
1,5 чаена лъжица сол
Половин кафена лъжичка бакпулвер или сода
1 чаена чаша олио
5-6 водни чаши брашно
От изброените продукти се омесва тесто, оставя се половин час да втаса. След това се поръсва с малко брашно и се намесва, оставя се още пет минути да се отпусне. След което цялото тесто се разточва с дебелата точилка, изрязват се кръгчета с форма или чаша, на всяко кръгче в средата се изрязва малка дупка, аз ги изрязах с накрайник за шприц. След което поничките се пържат в фритюрник на 170 градуса, докато ги пържите не се отделяйте от фритюрника защото стават много бързо. Това е от това тесто се получава 35 понички. Питата по същия начин но само че без мляко, по малко захар, повече брашно, и там маята я подбърквам за да шупне. За поничките водна чаша 200 мл, чаена чаша 125 мл
Кекс: 2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 пакетче бакпулвер плюс малко сода
Сок от резенче лимон
1,5 чаена чаша захар
3-4 супени лъжици олио
2 ванилия
2 чаени лъжици кокос
2 чаени чаши брашно
Лимонова кора
По желание може да се прибавят сушени плодове, например в този от снимката аз добавих, сушени смокини, бели стафиди и сушени портокалови корички. Яйцата се разбиват с захарта, добавят се киселото мляко, лимона, и сода отново се разбива. Накрая се добавят пресятото брашно, бакпулвер, щипка сол , ванилия и олио. Отделя се от сместа малко в една купа, и се обърква с кафе, в кафявата смес слагам и няколко капки есенция карамел. В застлана с хартия тепсия изсипвам сместа, най отгоре изсипвам кафявата, след което с дръжката на малкия нож правя линии нагоре надолу и после настрани като въртя ножа в ръцете си. Пвче се на 180 градуса за 20-25 минути. Да ви е сладко.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 17:24 от ismailyk

# 161
  • Мнения: 902
SmileyМамче, моля те дай рецепта за тия кюфтаци!
Ty, Кюфтаците са наистина много вкусни така, но аз си признавам, че съм още по-върла фенка по скоро на това сосче , което се получава с приготвянето им- в него има трошици кайма, гъсто е и овкусено с ония ми ти подправки, и като му седна с пресен хляб на сосчето, кюфтетата малко ги забравям.. Simple Smile
Правя ги така, по рецепта от афганистанският ми колега.
Кюфтетата: 1 килограм телешка кайма (още по -хубаво и ароматно става с кайма, смесена от телешко и агнешко)  2 големи ситно нарязани глави кромид лук, 3 големички пресовани скилидки чесън, 2-3 лъжици ситна галета, или брашно, или смачкан голям сварен картоф, сол, черен пипер, куркума, кимион, кориандър (пресен или смлян сух), една люта чушка нарязана много на ситно, и малко газирана вода. Трябва да е мека сместа.  Омесвам каймата с тези нещица, правя топки от нея да са ми готови и ги оставям настрана да си починат малко и да си поемат подправките.
Coca:През това време в дълбок тиган или тенджерка запържвам в повечко олио 3 глави кромид лук нарязан на дребно, докато се зачерви добре, пресовам вътре пак 2-3 скилидки чесън и слагам още една люта чушка,  и доливам 400 мл. доматен сос (пасирани домати). Добавям още съвсееееем мъничко сол , 3axap 1 чаена лъжичка,и черен пипер в доматения сос.  Покривам с капака и намалявам котлона на умерен огън (при мен 5 от 9 степени). Едно по едно пускам топките вътре, течността се понадига и леко ги покрива. Ако не- доливам още доматен сос, или малко вода,То си се сгъстява после по време на варенето. Оставят се на тих огън покрити( 3-4 от 9 степени при мен) да си къкрят поне около час, отвреме-навреме внимателно разбърквам, но иначе те си се готвят вече от само себе си, а аз си върша работата... Най-важното в афганистанската кухня- бавно и с много време се готви- това е много важно за вкуса на яденето.
Правила съм вече много пъти тия топки- набързо приготвени, и бавно бавно на слаб огън- разликата във вкуса е огромна! Затова, почна ли персийско или афганистанско ядене, гледам да имам време!То е само за готвенето на слаб огън, подготовката си става сравнително бързо.
 Пробвай!
Може да се сервира с картофи, с ориз, или като мен: купуваш един пресен хляб и друго не ти трябва! Wink

# 162
  • Мнения: 2 820
Нямах време тези дни за форума и чак сега успях да ви прочета и да се включа в темата. Много красоти видях, записах си и някои от рецептите. Харесва ми това, че се включват и рецепти от чуждите кухни.

И да е по темата, включвам се скромно само със снимка на кекс



# 163
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Зазяпах се във,, вълчата баница,,...ако не ставам нахална може ли рецепта?

# 164
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 057
Simple Smile вълчата баница е със задушени гъби, лук и кайма.
вчера не харесах кайма и баницата стана като за вълк вегетарианец Wink
подробности Simple Smile
Скрит текст:
задушавам лука на лунички, добавям каймата и гъбите, подправки на вкус - за нас задължително черен пипер и мащерка, другото както дойде, после каймата и задушавам докато смени цвета.

гъбите пускат много вода, затова изсипвам всичко в гегир и чакам да се изцеди и да изстине.
купешки кори за баница, навивам всяка кора поотделно с малко плънка и олио.
Simple Smile пека до орехов цвят, защото у дома всички искат нещата да хрупкат.

Общи условия

Активация на акаунт