Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 42 049
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
от мен само царевичен хляб и салати + супа пак от спанак, но този път не крема, а с ориз и малко други зеленчуци.

# 526
  • Мнения: X
Елда с коприва и орехи, супа от коприва, супа от мечи лук (толкова е сухо тук, че чак мечият лук в гората беше спаружен Shocked), зелени аспержи на грил и днес ядохме първите тукашни ягоди (страхотни!).
Правих и аз козунак, с квас и малко мая. Стана невероятно пухкав и мекичък. Но може и от брашното да е било, а не от кваса. Thinking

ir74,
Скрит текст:
ти ме беше питала да супата от гъби май. Задушавам лук и настърган морков на слаб огън, така че морковът да си пусне каротина. След това усилвам котлона и добавям гъбите и малко чесън и бъркам докато гъбите не ги грабне топлината. Доливам вода и слагам натрошени тънки оризови спагети (вместо фиде). Застройвам с крем фреш или друга по-мазничка квасена сметана. Подправките са риган и соев сос.

# 527
  • Мнения: 9 152
алабаш и картофи в сос от извара, прясно мляко, елдено брашно, слън.  масло,  кимион и черен пипер.
Салата с бейби спанак, домати, краставици, зелен лук и червена чушка, с пролетен дресинг със зехтин.

# 528
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
   Мерси, Синьо, звучи вкусно, точно по мой вкус. Аз още не съм давала на седемгодишния ми син гъби, все ме е страх, че са трудносмилаема храна и да не ги заболи коремчето. Вие на вашите дечковци давате ли гъби?
    Днес менюто хич не ми е постно, затуй си замълчавам. 😉

# 529
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
    Вие на вашите дечковци давате ли гъби?
   

давах след 18м. слагах по малко заедно с някакви зърна и зеленчуци. нали не ядеше месо и ги вкарах.
ама сега не ги яде. Peace
аз обичам много гъби и редовно ям различни видове

вчера правих мисо супа с му ер гъби, спанак, оризови спагети и пресен лук

# 530
  • София
  • Мнения: 18 700
Аз давам гъби като стана на 1г.,всякакви видове,яде всички.

# 531
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
Днес си направих страхотен на вкус протеинов хляб. Малко ме беше страх, че няма да се получи на тиган, но за моя радост стана. Хич не ми се включва фурна за малки количества храна.

# 532
  • Мнения: 9 152
Ние гъби не ядем. Детето е хапвало, колкото да го захраня...

# 533
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
   Гъбите са изключително полезна храна. Синтезират витамин Д и се препоръчват за повишаване на нивото му при хората с дефицит. Аз купувам био, слагам ги на директна слънчева светлина за поне два часа, измивам и ям сурови - към салати обикновено. За година без никакви добавки вдигнах вит.  Д нивото с две единици.
   Броколи с лимон и едни мини щрудели за закуска тази сутрин ( и една солена закуска). 



# 534
  • Мнения: 35 967
ir74, защо слагаш гъбите на директна слънчева светлина за два часа преди да ги ядеш сурови? и какви купуваш?

# 535
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
  Bubanka, след като едно от изследванията ми за вит. Д показа намален такъв, а след още няколко месеца още по-ниска стойност, се разрових и доста прочетох за това. Научих, че гъбите имат уникалната способност да синтезират вит.  Д от пряката слънчева светлина и да го “предават” към индивида, който ги консумира, в този му пълноценен вид. Добре е да се използват гъби от био ферми, без да са “бъкани” с различни химикали и прочие. Оставяйки ги на пряка слънчева светлина (аз ги оставям на терасата), те приемат и синтезират витамин Д директно от слънчевите лъчи.  Като не ги подлагаш на топлинна обработка четох, че голяма част от този вит. Д директно се възприема от твоя организъм. Най-добри се оказаха култивираните печурки и един вид, който тук е много известен -  гъби “Портабело”. Всички гъби, които са с по-тъмен цвят са ок. Ето малко инфо, на английски е.

https://www.mushroomcouncil.com/vitamin-d/

 https://fungi.com/blogs/articles/place-mushrooms-in-sunlight-to- … et-your-vitamin-d


# 536
  • Мнения: 35 967
много ти благодаря!
как ги консумираш сурови?
подправяш ги с нещо и ги хапваш "сами" или ги влагаш в някаква салата? с какво вървят?
много обичам гъби, но винаги ги ям термично обработени; наскоро прочетох, че може и сурови, но все още имам психологическа бариери да ги опитам без да съм ги сготвила

# 537
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
     Хич и не се замисляй - много са вкусни сурови . Режи на тънки ивички, слагай ги към салатите - с марули; с домати и краставици; дори и в тип “руска” или с някакъв горчичено-майонезен дресинг. Абе както и да се сетиш, все става. Само взимай качествени гъби или от известни производители. Като си бях в България, ходихме да си берем горски гъби по поляните - незаменим аромат и вкус имаха, ех, спомени. Давай смело, няма да съжаляваш.
   Допълвам: другият ми бърз вариант е да намажа леко добре затоплен тиган с масло и да сложа дебели резени гъби обръщам след като са получили хубав загар, пак мажа с масло. После леко посолявам. Чудна гарнитура.

# 538
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз също слагам сурови гъби в салатата, но само ако са супер пресни.
за вит.Д аз пуснах май информацията. в Германия отдавна тестват, сега започнаха да ги облъчват по 10сек. със специална лампа, за да синтезират вит.Д, защото гъбите се отглеждат вътре и нямат контакт със слънчевата светлина.уж ги пуснаха в Кауфланд, но аз не съм ги виждала още там, но и рядко пазарувам там.

портобело е голяма печурка. има по-интензивен вкус. Peace
аз харесваш шийтаке, кафевите печурки, пачи крак, му ер. други май не купувам.
в събота на пазара в съседния град има щанд само с гъби, най-различни. предлагат и сготвени.
опитах 1-2 пъти, но не ме грабна никой нов сорт.

вчера боб на тиган с пържени чушки и спанак.
за вечеря имаше яйчена салата и плато със сирена

за днес нямам още идеи newsm78

# 539
  • София
  • Мнения: 18 700
Аз обожавам челядинки и манатарки,но първите рядко намирам.Шийтаке ядем най~често.

Общи условия

Активация на акаунт