Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 42 098
  • 750
  •   1
Отговори
# 375
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ася вкус на лук ли? Или на какво? Нито съм яла нито съм брала, нито пък бих го разпознала да видя какъв вкус. Идилия, но те си водят кучетат и там, или там никой не си води кучетата?

# 376
  • Мнения: 9 152
Първата ни салата с левурда (мечи лук ) за сезона вече я изядохме. Има свеж зелен вкус на чесън+ лук едновременно. Нежен и не пари силно, особено ако се смеси с други салатни зеленчуци.
При нас се продава в магазина, но ходим на излет и сами си берем. Разпознава се лесно - по широките издължени листа, бели цветчета и характерната миризма- като се стрие листото, веднага се усеща.
Освен в салата, с левурда правя и баници, кюфтета и запеканки.
За днес - крем супа от много брюкселско зеле, моркови и картофи, отделно нарязани на кубчета, не пюрирани.

# 377
  • Мнения: 2 560
Родителите ми имат левурда в двора и правят сол с нея. Стриват я, сушат я и не  знам още какво я правят, но е страшно ароматна. И с една друга трева също, самардала се казва. Аз левурда си купуват, като пуснат по магазините и я ползвам за подправка.

# 378
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

има вкус по-скоро на чесън. води се, че след това дъха не мирише, ама на мен ми мирише  Flutter
ето така изглежда, там където ходим...
не вярвам да са опикали всичко  Joy

единствено листата са подобни на тези на момината сълза (отровна е), но са много по-крехки и миришат на чесън. аз трудно ги бъркам листата, за мен са различни, ама... Whistling
иначе продават навсякъде, даже и в дискаунтърите има  Peace

аз не знаех, че може да се стрива със сол. иначе самардала и аз имах, но изглежда по съвсем различен начин. моето загина. я от студ, я от сухота... Tired

# 379
  • Мнения: X
Аз познавам района наоколо и там, където бера, е чисто – няма пътища наблизо, няма ниви, кучета чак там не вярвам да разхожда някой (никога не съм виждала; те тукашните кучкари са доста мързеливи Laughing, а мястото е стръмничко). Е, проби от почвата не съм взимала... Wink
Иначе мечия лук го ползвам за какво ли не. Освен изброените аз го ползвам и като спанак, и в Kräuterbutter (масло с подправки), довечера ще правя киш.

# 380
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 755
За днес хляб от леща,боб,зелена соя и черен ориз.
Крем супа с резене,картоф и кочани от броколи.
Ризотто с артишок.

# 381
  • Мнения: 9 152
danilu , как го готвиш артишока ? Какъв вкус има? Никога не съм готвила артишок.

# 382
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345

има вкус по-скоро на чесън. води се, че след това дъха не мирише, ама на мен ми мирише  Flutter
ето така изглежда, там където ходим...
не вярвам да са опикали всичко  Joy

единствено листата са подобни на тези на момината сълза (отровна е), но са много по-крехки и миришат на чесън. аз трудно ги бъркам листата, за мен са различни, ама... Whistling
иначе продават навсякъде, даже и в дискаунтърите има  Peace

аз не знаех, че може да се стрива със сол. иначе самардала и аз имах, но изглежда по съвсем различен начин. моето загина. я от студ, я от сухота... Tired
виждала съм го, но знам ли-може да го объркам. Като го видя следващия път ще разтърках листата да видя как мерише. А има ли значение кога се бере- преди цъфтеж, по време или след?

За колко много неща го ползвате! Да виждала съм нещо подобно по магазините на малки връзки го продават, но не съм взимала. Може пък да взема от магазина да пробвам как е в салата. Иначе във ФаМ сега се сещам, че правят една типична крем супа от него и сос като зеления сос дето се яде с яйца и картофи. За масло с подправки звучи добре, но у нас не се котира. А сушен и да се слага в супи и ястия дали си запазва аромата? Вместо чесън? Даже сега се сещам, че тази зелена супа доста ми понамерисва като я ям, но после не остава неприятния дъх на чесън в устата. Но аз съм я яла само 2-3 пъти.

# 383
  • Мнения: 9 152
Baby*  бере се свежо листо. Може и цветчета да хапнеш, стават за ядене, особено още неразцъфналите . Веднъж бях на едно събиране, където правехме масло - Kräuterbutter и сирене ( бонбонки, оваляни в пролетен микс ), с различни пролетни зелении, включително и левурда и цветчета й.

# 384
  • Мнения: X
Още неотворените цветове могат да се консервират като каперси. Все се каня да пробвам...
По принцип препоръчват да се бере преди да цъфне, но и след това става.
Аз също не виждам никакъв шанс някой да го сбърка това растение. Че то от километри мирише на лук. Grinning
Вместо чесън не бих казала, че може да се ползва. Аз обаче съм си правила таратор с него, хубаво е и няма нужда допълнително от чесън.

# 385
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
само по време на цъфтеж не се бере, тогава всички етерични масла отиват в цвета и листата не са ароматни. важи и за другите подправки.
сушен мисля си губи аромата, затова се прави на песто.

този зелен сос във ФФМ само с Bärlauch не ми е познат, ама и отдавна не сме ходили да ядем там.
може просто така да разнообразяват менюто, като предлагат нещо ново като нещо познато...  Whistling

вчера правих крем супа - не беше одобрена Crossing Arms
зеленчуково къри
полента 50:50 елда и царевица, правих я с мляко. стана добре.

днес смятам да правя сладкиш с полента и боровинки (яде ми се сладко напоследък  Whistling), детето иска шок. мъфини. може да им сложа сушени сини сливи, поне някакви фибри да имат newsm78
друго не смятам да готвя днес, ще се дояжда.

взех си червен дребен боб и искам да го направя на онази японска сладка паста. трябва ли да го накисна? newsm78
пастата освен за пълнеж за какво друго мога да я ползвам?

# 386
  • Мнения: 2 560
Картофи по селски, домати от буркан с праз, сирене и зехтин за салата, соленки за детето/ направих ги с пълнозърнесто брашно и ми нагарчат, ще метна нови с бяло брашно, колкото и да не е полезно😐😶, иначе са супер хрупкави лесни. Имам и нахутено брашно, може и с него да пробвам🤔/.

# 387
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Имам и нахутено брашно, може и с него да пробвам🤔/.

понякога и то нагарча. моето дете не го яде навсякъде.
по принцип го яде на ладду (сладки), но преди няколко дена сгъстих супа и отказа....

# 388
  • Мнения: 2 560
Значи с бяло брашно ще са🖒😶😊

# 389
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 755
danilu , как го готвиш артишока ? Какъв вкус има? Никога не съм готвила артишок.
Този път с ориз. Изчиствам всички твърди части,след което остава само сърцевината,колкото необелен орех,зелен. Задушавам добре и добавям ориза.
Вкусът му не мога да го сравня с нищо познато. Приятен е на вкус. Мм го обича и сварен, и на грил( така се яде за великден) а и във фурна печен.

Общи условия

Активация на акаунт