Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

  • 25 641
  • 733
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 35 110
Аз, както казах и преди, неволно го карсм по смесения начин. Първо с каша и после давам плод да яде сам. Не е особено объркан. Яде, като го храня, яде като се храни сам

# 406
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Имам следния въпрос: от ДМ купих брашно от смлени слънчогледови ядки. Дали ще се получи читава каша, подходяща за бебето? Зная, че зехтин може след седмия месец, а много готови пюрета съдържат рапично олио, т.е. слънчогледовите семки като маслодайни едва ли са проблем. Как ви се струва идеята? На опаковката пише, че брашното е богато на протеини и не съдържа глутен.

За въвеждате на ечемик, ръж и спелта какво препоръчвате? Не съм сигурна дали ще уползотворя цяла опаковка брашно, за да купувам специално.

# 407
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
Слънчогледовите ядки са алерген, маслото, т.е. олиото обаче не е, защото не преминава алергенът в него.

Ечемик  - ще купя брашно и ще му направя бисквитки с тиква. Ще добавям в обедното пюре.
Ръж и спелта - ще купя готови сухари и ще добавям в обедното пюре.

# 408
  • Мнения: X
Кога мога да започна да давам бисквити/сухари за закуска, да речем? Споделете някакви рецепти без захар, защото не искам да ги купувам.

# 409
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 1 036
Добър вечер, и аз се включвам с въпрос. Добавяте ли рапично олио към зеленчуковите пюрета на бебетата и ако да от каква възраст? Аз купих днес био рапично олио на Hipp , а малкият е на 6++. Мога ли да започна да добавям по няколко капки в пюретата или да изчакам или пък да сменя вида мазнина? Благодаря предварително! Simple Smile

# 410
  • Мнения: 4 660
Преди правех сухари от хляб във фурната за супа. Режех филийката на кубчета и ги препичах до златисто.

# 411
  • Мнения: 6 550
Кактусче, благодаря! Аз клоня към ЗВБ, но имам около месец да се образовам. С 2 деца и работа от вкъщи ми е доста трудно да събера и изчета повечко инфо. Не знам как ще се справя с готвенето и за бебето (останалите трима се храним по различни начини, и сега е трудничко). Иначе имам уред на Авент за пюренца, там готвенето е въпрос на 3-4 минути и се изкушавам да го ползвам.

# 412
  • Мнения: 7 776
Елдени бисквити
Скрит текст:
Брашно от елда 1 ч.ч.
Една варена на пара малка дюля
300-400 гр тиква на пара
3 с.л. олио
1 яйце
Тестото става подобно на маслено тесто. При самото му замесване, може да се
добави още брашно докато придобие желаната еластичност, после се разстила и се пече 30-40 мин, до леко препичане на връхчетата на бисквитите. Бисквитите трябва да останат полу-меки.

Могат да бъдат направени с друг плод или комбинация от плодове и без яйце, тогава може би ще трябваъда се добави 1-2 с.л. вода.


Силвиана, хич не й готвя специално,като правя гарнитура за нас, заделям от нея, дали на пара или печени зеленчуци, няма значение, просто преди да сложиш подправки отделяш в една чиния за бебето. От супите пак може да се задели преди овкусяване. Плодове като правя слагам на пара и за нас към закуската ни. Ето сега хапнахме мъфини към вечерята, защото реших да направя за нея,но ядем едно и също. Дали ще сложиш в уреда на Авент или в една тенджера с другото готвене. Все тая според мен. Освен това ще можете да ядете всички на масата, а не да отделяш време за хранене на бебе. Книгата е много полезна. Прочети тия глави, които най-много те интересуват първо. На линия съм при въпроси 😉

# 413
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Слънчогледовите ядки са алерген, маслото, т.е. олиото обаче не е, защото не преминава алергенът в него.

Ечемик  - ще купя брашно и ще му направя бисквитки с тиква. Ще добавям в обедното пюре.
Ръж и спелта - ще купя готови сухари и ще добавям в обедното пюре.
Благодаря много за информацията! И аз се разрових, по-рано просто нямах възможност през телефона: ето един американски сайт, в който има информация относно храни алергени.
Явно купеното от мен брашно ще бъде употребено за други цели.

# 414
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
LittleCactus, даваш ѝ вече яйце?

Рецептата, която аз мисля да ползвам, още не съм я пробвала: https://morkov.bg/barzi-biskviti-za-bebeta-s-yabalka. Рецептата е с ябълки, но аз ще пробвам и с тиква.
Ще пиша резултата, когато направя, но няма да е скоро.

# 415
  • Мнения: 7 776
1 яйце на цялата тая смес е нищо 😉 при това белтъчната структура е пречупена след термична обработка. От 15-20 бисквити, колко яйце е изяла...даже днес сложих две в сместа за мъфините.
Но може и без яйце рецептата, пак ще станат добре.

# 416
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
1 яйце на цялата тая смес е нищо 😉 при това белтъчната структура е пречупена след термична обработка. От 15-20 бисквити, колко яйце е изяла...даже днес сложих две в сместа за мъфините.
Но може и без яйце рецептата, пак ще станат добре.
Да, чела съм, че в Северна Америка някои педиатри казват, че може да се слага цяло яйце в печива, но след 8-9 месеца, ако няма фамилна обремененост или проявена алергия.
Казвам го, защото някоя майка може да прочете и да изпече бисквитки на детето си, при което може да се прояви алергия поради горните причини. Колко момичета написаха, че децата им са проявили реакция към ябълка, каши и пр.
Да, казват, че алергията към яйца се израства, но диетата е много трудно за спазване от възрастен, а си представете от дете. Във всичко има яйца.
Протеинът не се унищожава при термична обработка. То, ако беше така, хората с алергии към яйца щяха да си ядат спокойно, а не да четат всеки етикет или да не се отбелязват алергените в менюто на ресторантите, макар че не всички, които предлагат храна го правят, а мисля са законово задължени.
Аз готвя често веган рецепти и мога да кажа, че успешно могат да се заместят яйцата в печивата. Те се използват като следващ елемент при печене.

# 417
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 1 036
Добавяте ли рапично олио към зеленчуковите пюрета на бебетата и ако да от каква възраст? Аз купих днес био рапично олио на Hipp , а малкият е на 6++. Мога ли да започна да добавям по няколко капки в пюретата или да изчакам или пък да сменя вида мазнина? Благодаря предварително!

# 418
  • Мнения: X
Angelaaaa, аз започнах да добавям от няколко дни, от същото на Hipp.
Моята дъщеря утре прави 7 месеца.

# 419
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
Добавяте ли рапично олио към зеленчуковите пюрета на бебетата и ако да от каква възраст? Аз купих днес био рапично олио на Hipp , а малкият е на 6++. Мога ли да започна да добавям по няколко капки в пюретата или да изчакам или пък да сменя вида мазнина? Благодаря предварително!
Аз му слагам на Holle от самото начало на захранването. Сега му купих био зехтин на Alnatura и ще му слагам в зеленчуковото, а това на Holle - в плодовото.

Общи условия

Активация на акаунт