Имаме ли наистина български ястия?

  • 8 679
  • 79
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 337
Провокирана съм от някои статии, че определени готвачи искат да патентоват български манджи, а други български готвачи се противопоставят на идеята с аргумента, че няма чисто български ястия.
вие какво мислите? какво бихте предложили на чужденец като типично/уникално българско.

аз лично като се замислих не мога да се сетя нещо, което да го няма и в гръцката и турската кухня newsm78 (освен свински пръжки сигурно).

# 1
  • Мнения: 13 512
Сещам се за свинско със зеле.

# 2
  • Мнения: 11 007
Баница и боза   chef

# 3
  • Мнения: 3 371
ще следя с интерес темата - аз съм лош готвач и така и не съм открила чисто българско ястие.
може би родопски пататник и катък да попаднат в категорията типични?

# 4
  • Мнения: 805
Родопски клин и Пататник.

# 5
  • Мнения: 588
Яйца по панагюрски

(аз нали съм панагюрка)  Crazy

# 6
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Шопска салата, таратор, снежанка.
Шкембе чорба, свинско с кисело зеле както и пиле с такова.
Мляко с ориз. Онази салата с чушки и овче кисело мляко, която в различните краища я наричат с различни имена (Хайдушка салата, Войводска салата, Ботевградска топеница и т.н)

# 7
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Шопска салата, таратор, снежанка.
Шкембе чорба, свинско с кисело зеле както и пиле с такова.
Мляко с ориз. Онази салата с чушки и овче кисело мляко, която в различните краища я наричат с различни имена (Хайдушка салата, Войводска салата, Ботевградска топеница и т.н)

... а също и:
Банска капама
Родопски клин
Сирене по шопски
Тракийски гювеч
Лютеница

# 8
  • Мнения: 4 806
мляко с ориз - никак не е чисто българска Simple Smile

чушки пълнени с боб
лозови сърмички с леща
шопска салата (може би)

# 9
  • Мнения: 1 629
Мбякото с ориз е арабски десерт Sad шкембе-чорбата, тараторът и снежанката, също не са български, а турски и арабски ястия.

# 10
  • Мнения: 1 153
таратор,миш маш,сирене по шопски,овчарска салата,шопска салата,за други не се сещам сега,но си мисля,че бозата е турско произведение Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 13 512
Аз се наемам да обобщавам/нали съм по статистиките /:
Свинско със зеле, боза ,Яйца по панагюрски,Луканка, Пача,Родопски клин и Пататник,Катък,Сирене по шопски,Шопска салата,Чушки с  боб.Вариации много,няма да ги изброяваме,нали?
Давайте, не може то така да се окаже,че нямаме национална кухня. Във Варна има един ресторант"Параклиса"-да взема да му препиша менюто-там само  български ястия има.

Последна редакция: вт, 13 юни 2006, 11:13 от eve-nadine

# 12
  • София
  • Мнения: 331
Боб по хайдушки или други ястия, в които се слага джоджан . мисля си че това е типично българска подправка, която дава специфичен вкус и аромат, иначе със сигурност и комшиите имат разни видове боб.

# 13
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Всички сушеници и луканки- напр. Бански старец, Карловска луканка и т.н

Ммм и ПАЧА  Grinning

Верно ли тараторът е арабски?! Хмм...гледай ти, гледай ти...

# 14
  • Мнения: 13 512
Боб по хайдушки или други ястия, в които се слага джоджан . мисля си че това е типично българска подправка, която дава специфичен вкус и аромат, иначе със сигурност и комшиите имат разни видове боб.

Джоджена е на особена почит в арабската кухня. Миш-маш-а  също.

# 15
  • Мнения: 1 629
Да, обработката на свинско, пр. Еленския бут си го има само тук, в Италия и Германия има нещо подобно, но не е същото.

# 16
  • Мнения: 1 153
За луканките в едно предаване на Иван Звездев казаха,че е чешки,ако не се лъжа специалитет

# 17
  • София
  • Мнения: 337
Шопска салата, таратор, снежанка.
Шкембе чорба, свинско с кисело зеле както и пиле с такова.
Мляко с ориз. Онази салата с чушки и овче кисело мляко, която в различните краища я наричат с различни имена (Хайдушка салата, Войводска салата, Ботевградска топеница и т.н)

  bouquet мисля, че някои от изброените не са чисто български:
шопската салата има силта прилика с гръцката
таратор/снежанка - особено гъст го има в Гърция и Турция
шкембето - Турция - дори се казва по същия начин "шкембе чорба"
мусака- Гърция
баница- особено със спанак - чисто гръцка

Скоро бях в Гърция и екскурзоводът постоянно ни хвалеше уникалните гръцки госби, които ние ревностно защитавахме, че са български, но истината май е по средата. Peace

# 18
  • Мнения: 1 153
 NaughtyНе съм съгласна за шопската салата и гръцката,просто имат само някой съставки които се повтарят но не са еднакви

# 19
# 20
  • Мнения: 11 007
Шопската салата я има навсякъде, но под различни имена. Свинско/пилешко със зеле, пълнени чушки (зеленчуци) и катък също  Sad

# 21
  • Мнения: 62
Никой не се сети за киселото мляко. Кебапчетата също са нашенски, макар че и в сръбско правят нещо такова.
Май никое ястие не типично българско, по-скоро може да се говори за балканска кухня.

А свинско със зеле имат и немците и чехите.

# 22
  • Мнения: 7 821
Ами мисля, че само ние слагаме кисело зеле на цели зелки и съответно после правим сърми с него.
Според мен е правилно да се говори за регионална кухня, не за национална. Имаме много общи манджи със съседите, но в България използваме специфични подправки (чубрица) и готвим с олио.

# 23
  • Мнения: 25 649
Аз не мисля, че може да се каже за някое ястие, че е само притежание на дадена национална кухня. Продуктите и начините за тяхното съчетаване не са кой знае колко много. Може би само ескимосите с червивата си риба може да претендират за уникалност.
Особено, когато се отнася за съседни държави, много е трудно да се каже кой от кого е заимствал. Това било турско, онова - гръцко... А случайно да не би те да са заимствали нещо от нас? Много трудно би се доказало кое ястие е типично национално и кое не.
Аз лично ястията ги деля на 2 вида - вкусни и безвкусни.  Peace

# 24
  • Мнения: 13 512
Никой не се сети за киселото мляко. Кебапчетата също са нашенски, макар че и в сръбско правят нещо такова.
Май никое ястие не типично българско, по-скоро може да се говори за балканска кухня.

А свинско със зеле имат и немците и чехите.
Кебапчетата и кюфтетата са типично арабски.А чехите и немците с кисело зеле ли правят свинското?

# 25
  • Мнения: 7 821
Никой не се сети за киселото мляко. Кебапчетата също са нашенски, макар че и в сръбско правят нещо такова.
Май никое ястие не типично българско, по-скоро може да се говори за балканска кухня.

А свинско със зеле имат и немците и чехите.
Колкото и да ни се иска, киселото мляко не е само българско има го в северните региони на Гърция и Турция, така че и това е регионално ястие.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 1 383

Има т.нар. Линия на бозата - започва от Украйна и стига до Албания, /която пък/ се слави със производството на същата. От тази линия на север/северо-запад боза се не пие, на юг/югозапад се почита. Въпросната Линия на бозата се характеризира и с лошите телефонни връзки /пробвайте се да пуснете факс до Украйна/  Grinning
Такива ми ти работи.....

Сериозно по темата - България е твърде малка и сме много държави накуп, та да притежаваме коренно различна кухня.

# 27
  • Мнения: 62
Миналото лято бях изумена като научих от един датчанин, живеещ в Швеция, че и там правят зелеви сърми. А аз исках да опита нещо уж типично българско Wink

# 28
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.

И продължавам да държа на пачата  Laughing

И наистина трябва да отдадем дължимото на българското кисело мляко.

# 29
  • Мнения: 7 821
Миналото лято бях изумена като научих от един датчанин, живеещ в Швеция, че и там правят зелеви сърми. А аз исках да опита нещо уж типично българско Wink
Значи и това отпада  Cry Wink

# 30
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.
Турски.

# 31
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.
Турски.

Уффф  Sad
А туршията? Не ми казвай...

# 32
  • Мнения: 6 167
не мисля, че има нещо , което да е чисто българско.
киселото мляко е продукт, който просто си става и това е.
просто сме на такова положение географско, че  разнообразието е голямо и пълно!
това е хубавото, че можем да готвим разнообразно, вкусно и екзотично на моменти.
едва ли кухнята е повод да си качвам националното самочуствие.
по-скоро ми е интересно как други съседни народи готвят мусака, как си правят сиренето и тн. не претендирам, че нещо е 'мое'.

# 33
  • Мнения: 6 167
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.
Турски.

Уффф  Sad
А туршията? Не ми казвай...

ооо, ерика!
туршия тук има добра, мери се с царската на мама)) казва се джарданиера.
киселите краставички също са им приемливи)

# 34
  • София
  • Мнения: 4 867
сори, ама пача има и по гръцко - казват й пацА
някой беше споменал лозови сарми с леща - арабско е.

мисля си за циганската баница - ядат ли на друго място филии с олио и червен пипер  newsm78

капама?
манджи от коприва?

# 35
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
мисля си за циганската баница - ядат ли на друго място филии с олио и червен пипер  newsm78

капама?
Турски, ако се не лъжа.

# 36
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
ооо, ерика!
туршия тук има добра, мери се с царската на мама)) казва се джарданиера.
киселите краставички също са им приемливи)

Е, то и в Македония, че е у нашенско, правят кисели краставички, ама нямат нищо общо с нашите...

# 37
  • Мнения: 920
Типично италианските спагети са родени в Китай.
Картофите са родени в Южна Америка.
Доматите са пренесени доста късно в Европа и дълго време са ги мислели за отровни.
Английският чай е или индийски, или цейлонски, или китайски.

# 38
  • Мнения: 6 167
ооо, ерика!
туршия тук има добра, мери се с царската на мама)) казва се джарданиера.
киселите краставички също са им приемливи)

Е, то и в Македония, че е у нашенско, правят кисели краставички, ама нямат нищо общо с нашите...

право в десятката!
те сигурно си мислят, че и ние правим краставички, но не са като техните....
в тоя регион всичко е смесено, има нюанси , но няма някой , който да държи собствеността.

# 39
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Типично италианските спагети са родени в Китай.
Картофите са родени в Южна Америка.


Както и кетчупът е мейд ин чайна.
А картофите не бяха ли родом от Исландия?

# 40
# 41
  • Мнения: 920

А картофите не бяха ли родом от Исландия?
[/quote]

Не бих си заложила главата.
А царевицата е типично южноамериканско растение, а за Румъния - мамалига. И в Италия - забравих как се казва. По нашенски - качамак.

# 42
  • София
  • Мнения: 1 639
Сърми(от цял лозов лист, но плънката е различна) и пача имат и в Унгария. Туршия също имат, макар да е малко по-различна от нашата. Печени чушки нямат обаче Wink
Шкембе чорба имат в Румъния.


# 43
  • Мнения: 920
А какви сърмички имат в Турция и Гърция Heart Eyes Салатата тип Снежанка, само че с печени чушки за пръв път я ядох в турция и много я залюбих.

# 44
  • София
  • Мнения: 1 639
Дроб-сърма?
Има ли другаде освен тук?

# 45
  • Мнения: 9 094
А качамак newsm78

# 46
  • Мнения: 3 334
Бозата и тя не е много българска Wink Нашата кухня е силно повлияна от турската, но изобщо не ми пука. Просто е много вкусна  chef Hug

 newsm10

# 47
  • Мнения: 1 629
Картофите са внесени в Европа  от Южна Америка след 1500 година и първоначално са ги садили като цветя Crazy

# 48
  • София
  • Мнения: 1 639

Мисля, че е турско.

# 49
  • Дива Индия
  • Мнения: 622
Сетих се!
Филия, намазана със свинска мас и посолена със сол и червен пипер.
Айде кажете нещо ся!  Laughing

Качамак има в Румъния. Викат му мамалига. Ударението е върху и-то. Прави се от царевично брашно и ... мляко... май...newsm78. В гладните години се е ядял вместо хляб.

# 50
  • Пловдив / София
  • Мнения: 1 287
Дроб-сърма?
Има ли другаде освен тук?

Не съм сигурна, но мисля, че пак е нещо турско или арабско.

# 51
  • София
  • Мнения: 1 639
Един голям ОФФ:
Аз знам, че се пише сЪрма, но на много места съм срещала сАрма.
Някой, който има правописен речник да провери, моля Simple Smile Нямам на работа такъв, а се зачудих дали не ми се хилите на сЪрмата.

# 52
  • Мнения: 7 821
Дроб-сърма?
Има ли другаде освен тук?
Има в Гърция, нали евро съюза със закон я забрани (е дреболиите де), как и беше името само не си спомням  Embarassed .

Един голям ОФФ:
Аз знам, че се пише сЪрма, но на много места съм срещала сАрма.
Някой, който има правописен речник да провери, моля Simple Smile Нямам на работа такъв, а се зачудих дали не ми се хилите на сЪрмата.
И аз докато я пишех точно това си мислех  Wink. СЪрма е.

# 53
  • Мнения: 9 109
ами в моето село има баница с праз и ориз. Това съм сигурна, че го нямя ни в турско, ни в гръцко. Също и гюзлеми /нищо, че името е турско, защото се мажат със свинска мас/.  триеница също. ще си помисля за други, защото съм убедена, че има. Не съм чела втора страница, но за шопската салата - не мисля че е доказано коя е по-стара - гръцка, шопка, овчарска или каквато и да се нарече.

# 54
  • Варна
  • Мнения: 2 171
Тиквички с кисело мляко, рибена чорба, Телешко със сини сливи...

# 55
  • Мнения: 6 472
Имаме си типична кухня, но само български ястия може би ще е трудно да се открият, защото някои неща просто не признават политическите граници Grinning
Сърмички има и  в турско, и в гръцко, и в сръбско, но разбира се, на са същите като нашите Grinning За мусаката важи същото. Гюзлеми имат в турско и макар, че не ги мажат със свинска мас, силно наподобяват на българските. Според мен това важи за всички останали ужкем национални ястия - околните държави също си имат подобни вариации.

# 56
  • Мнения: 483
 Thinking
винаги съм мислила, че баницата, киселото мляко и таратора са си наши...
ами лютите чушки или пък циганската баница ooooh!
е, циганската баница е циганска, но все пак  Laughing

# 57
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
ако ви се чете, преди 2 г имах същите въпроси Grinning

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotv&Number=194131766 … part=all&vc=1

# 58
  • Мнения: 3 164
 сещам се за Саздърма Rolling Eyes и любимата ми Пастърма Grinning а за Козунака какво мислите newsm78

# 59
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
аз тук съм яла и пъстърма и козунак, но с други наименования

# 60
  • Мнения: 3 164
чорба от джанки #Crazy някой да е ял Twisted Evil ето , че и друго приложение си имат джанките Laughing

Друсан кебап Rolling Eyes
Кървавица Rolling Eyes това като малка много го обичах в киселото зеле Grinning
Зелник Mr. Green
 

# 61
  • Мнения: 9 109

за останалите може, но кебап е дума от арабски и се отнася за всякакъв вид печено месо, без значение как го правим/ядем тук.

# 62
  • В офиса
  • Мнения: 4 019
катък, лютика, кървавица  newsm78

# 63
  • Пловдив / София
  • Мнения: 1 287
за Козунака какво мислите newsm78


Козунак съм яла и в Италия. Мн. е вкусен. Естествено не се нарича така. Grinning

# 64
  • Мнения: 7 837
След толкова много развенчани ястич, дето си мислех, че са нашенски, в главата ми остава само сланина с лук  Laughing

# 65
  • Мнения: 3 447
След толкова много развенчани ястич, дето си мислех, че са нашенски, в главата ми остава само сланина с лук  Laughing
Абе май ти си най-близо до истината Grinning

# 66
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
мога да се обзаложа, че никъде по света няма попара! Flutter

# 67
  • Мнения: 3 932
Да, обработката на свинско, пр. Еленския бут си го има само тук, в Италия и Германия има нещо подобно, но не е същото.

Е, нали съм от Елена, еленския бут Peace, мъжът ми тук се специализира в правенето на филе елена...

# 68
  • Мнения: 3 818
Е добре де, ама трябва ли непременно едно ястие да го има единствено и само тук, за да бъде наистина българско.
Понеже казвате- козунак имало там, баница имало на друго място, ми то по тази логика и киселото мляко не е наше, защото го има и в други държави Confused

# 69
  • Мнения: 2 825
И аз не мисля, че може да се говори за българска кухня, по скоро за балканска  Thinking
Скарлет и Кейси май са най близо до верния отговор  Laughing
За лютеницата не знам  Confused Аз не съм я виждала на друго място  Thinking
Другото е кебапчета и кюфтета  Flutter , ама от свинска кайма, гърци, турци и сърби ги правят с агнешка. Колкото и да е си е различен вкуса Simple Smile

п.п. Тука испанците им викат 'голи наденички'  на кебапчетата Laughing

# 70
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
трахана май няма ! кюфте си има в арабско и кебап4е в турско,боза има и тука казват й бозаа, надени4ки са  мергези, има нещо като па4а, опашки , кра4ета, но агнешки и става като замръзне па4а, но слагат и леблебия и 4ервен пипер и 4есън, страхотно е!
лютеницата си остава за мен особено домашната супер национално.
бахур има в тунис-озбен.
наистина вкуса на ястията може би си само бг и това е унакалното ни !

# 71
  • Мнения: 1 860
 Мусаката е гръцко ястие. Имаше на скоро по "Стани богат" такъв въпрос тук. Умрях от срам като казаха отговора и всички в къщата ме погледнаха странно, защото аз редовно им правя най-популярната Бг манджа.  Blush
 Кисели краставички и кисело зеле си купувам редовно в буркани - полско производство. По нищо не отстъпват на нашите.  Crossing Arms
 Тук и сланина съм виждала, друг е въпроса че не е толкова популярна, но на вкус си е точно нашенска.
 Опитах да измисля нещо, но не мога да се сетя. И да не забравя киселото мляко тук е greek style. Някой беше казал, че са го патентовали за наша сметка докато сме се ослушвали, не знам дали е така.

# 72
  • Мнения: 44
Категорично за яйцата по панагюрски/ без да съм панагюрец/. При това съв правил и проучване в цялата ми достъпна литература. Експериментирал съм  с германци, руснаци, арменци, турци и евреи.

# 73
  • Мнения: 139
Киселото мляко си е наше! България изнася само подквасата. Траханата мисля, че си е хапват в Турция?

# 74
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
NaughtyНе съм съгласна за шопската салата и гръцката,просто имат само някой съставки които се повтарят но не са еднакви
подкрепям, а и при гръцката салата нещата не са смесени, сиренето е на плочка, а не настъргано отгоре
  И да не забравя киселото мляко тук е greek style. Някой беше казал, че са го патентовали за наша сметка докато сме се ослушвали, не знам дали е така.
все още не са го патентовали; в момента България се опитва да го патентова, но виж, бялото саламурено сирене, не е БГ сирене, а гръцко. А като знам, че гръцки фирми изкупуват сирене в БГ и го препродават като гръцко, ми идва да ги гръмна....

Ааа, лютеницата не е българска. Докато живеех в Немско, ядях сръбска лютеница

# 75
  • Мнения: 934
Тъпо ми се вижда по принцип. Айде едно ястие да е популярно у нас, да се каже че е типично - да, но да си е 'само наше'? Няма такива работи, кухнята не признава граници, народите най-лесно заимстват рецепти един от друг, защото едно нещо ако е вкусно, всеки иска да го сготви. Да не говорим пък, че при подобен климат и наличие на подобни продукти крайния резултат няма да се различава съществено.
Може да се патентова някой специфичен продукт, примерно Еленското филе, защото става при точно определени условия. Но рецепти? newsm78

# 76
  • Мнения: 934
Киселото мляко си е наше! България изнася само подквасата.
Кисело мляко с Лактобацилус Булгарикус сигурно може да се патентова. На други места обаче пак става кисело мляко, с други бактерии и малко по-друг вкус. И пак си е кисело мляко.

# 77
  • Мнения: 139
Е, тогава какво остана - родопски пататник? newsm78

# 78
  • Петрич
  • Мнения: 321
Не изчетох всичко до тук Embarassed,но се сещам за капама.

# 79
  • Мнения: 1 178
Гласувам за "Яйца по панагюрски" не съм срещала никъде другаде.

Шопската салата също, в гърция и казват "селска" и е по наедро нарязана и сиренето е на плочка.
Мусаката гръцката е с картофи, патладжан предварително изпържени, после се реди ред картофи, патладжан, каймата и накрая заливката е бешамел, а не кисело мляко с брашно. вкуса като цяло е много по-различен(по тежичка е нашата)
Траханата ядат я и в гърция, даже има по магазините готова.
Сланина продават тук в германия, направо се опулих като видях, парчетата Shocked
кисело зеле и трушии правят и в северна гърция, даже тук в германия гърци ми дадоха кисело зеле, тяхно производство, досущ като нашето, даже го и готвят като нас с месо и ориз на фурна.

Наистина е доста трудно да откриеш чисто национално ядене, без да изпаднеш в ситуацията, "а и при нас го приготвят, но малко по-различно"
В събота имам гости германци за вечеря и съм решила да им приготвя шопска салата, като типично българско и пастицио, като гръцко ястие. Десерта ще е интернационален  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт