Какво ще купя отново?

  • 97 109
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
  • Бургас
  • Мнения: 384
На Олимпус киселите млека се правят в завода им в Румъния. То тук нищо не правят, само правят заготовки.

# 316
  • Варна
  • Мнения: 36 603
Аз не разбрах, какво като на Верея и Олимпус нещата не се правят тук? По-малко качествени ли са? Аз ги обичам, затова ми е интересно.

# 317
  • Варна
  • Мнения: 10 558
Казах по-горе, просто го оставете след срока, не е кой знае какво. Хай, ти пък си ми градска, Алфатар е много добро и вкисва.

# 318
  • Мнения: 1 953
Оставяла съм след срока на годност Боженци и Верея. На Боженци му се наду капачката и стана много кисело. Верея не го изчаках много, нямах място в хладилника, беше станало малко кисело и малко горчиво.

# 319
  • Варна
  • Мнения: 36 603
Боженците ми се разваля киселото, определено.

Ще го пробвам и тоя Алфатар. Аз не съм много по експериментите, като си харесам нещо карам само на него Simple Smile

# 320
  • Мнения: 3 137
Аз не разбрах, какво като на Верея и Олимпус нещата не се правят тук? По-малко качествени ли са? Аз ги обичам, затова ми е интересно.

И аз не разбрах.
Преди години наши близки имаха крави и ядяхме само домашно сирене. От по-масово разпространените марки само на Верея ми е близко на вкус до домашното.
В сирената може да се слагат всякакви примеси, но точно желатин няма как и защо да се сложи. Сиренето стои месец поне в силна саламура и за това време от желатина нищо няма да остане. То желатина и във вода да го сложиш пак ще се разтвори, а какво остава в солен разтвор ... Виж, в някой млека е по-логично да се добавя.

Другото, което знам от близките си с кравите, е че масово българското мляко, което изкупуваха от малките производители, беше с много лошо качество. Всеки му добавяше вода и какво ли не и го събираха в общата селска вана, откъдето го вземаха изкупвачите. Обаче изследвания за наличието на вода не се правеше на млякото на всеки производител индивидуално, а на общото събрано количество. И съответно редовно отказваха да им го изкупят, заради наличието на повече вода.

Така че големи легенди са това, колко ни е качествено българското мляко, българското месо и т.н. Аз лично имам по-голямо доверие на големите производители, които имат системи за контрол на качеството и не биха си жертвали репутацията за няколко кг продукция повече.

# 321
  • Варна
  • Мнения: 10 558
Глупости, преди години Бор Чвор се издъниха, глобиха ги и пак си продават боклуците. И да, вярно е това с разреденото мляко, за това избирам кравеферма със затворен цикъл.

Хай, пробвай ги, магазините са в Чайка, Чаталджа, колхозен, в София ги има само в най-зареденото Фантастико. Боженци също биват. На Верея в момента, единствено новото прясно мляко става и то, защото е ново. 😁

# 322
  • Далечният изток
  • Мнения: 14 874
Аз не разбрах, какво като на Верея и Олимпус нещата не се правят тук? По-малко качествени ли са? Аз ги обичам, затова ми е интересно.

И аз не разбрах.
Преди години наши близки имаха крави и ядяхме само домашно сирене. От по-масово разпространените марки само на Верея ми е близко на вкус до домашното.
В сирената може да се слагат всякакви примеси, но точно желатин няма как и защо да се сложи. Сиренето стои месец поне в силна саламура и за това време от желатина нищо няма да остане. То желатина и във вода да го сложиш пак ще се разтвори, а какво остава в солен разтвор ... Виж, в някой млека е по-логично да се добавя.

Другото, което знам от близките си с кравите, е че масово българското мляко, което изкупуваха от малките производители, беше с много лошо качество. Всеки му добавяше вода и какво ли не и го събираха в общата селска вана, откъдето го вземаха изкупвачите. Обаче изследвания за наличието на вода не се правеше на млякото на всеки производител индивидуално, а на общото събрано количество. И съответно редовно отказваха да им го изкупят, заради наличието на повече вода.

Така че големи легенди са това, колко ни е качествено българското мляко, българското месо и т.н. Аз лично имам по-голямо доверие на големите производители, които имат системи за контрол на качеството и не биха си жертвали репутацията за няколко кг продукция повече.


Ок, може да не е точно желатин, може да са някакви лепила, слепващи агенти и т.н., както и да се нарича, има нещо, на което мястото не е в сиренето.
А това, че сиренето стояло поне месец в солена саламура, е поредната заблуда. Може едно време по БДС така да се е правело, но сега такива зрели сирена няма. Държат ги съвсем за малко и пускат да продават, то затова са и толкова меки. Навремето меко сирене много рядко се продаваше. Сега не става въпрос за едни твърди тебеширени, изкуствени сирена, дето няма мляко в тях, а само палмово масло... Говоря за сирене от мляко. Изобщо не зрее по месец, говорила съм с майстори от бранша.

# 323
  • Мнения: 4 572
Сиренето може да е твърдо и без да е зряло. А може да е зряло и меко. Най-често се добавя разтворено сухо мляко, защото качественото прясно е кът. Калциев двухлорид, за да бъдат еднакви партидите, мая, закваска. В по-евтините има ужасяващо количество палмови мазнини, някои са без мляко, буквално. Овкусители и аромат също. На село редовно си ядем прясно овче сирене. БДС е соц уравниловка, преди това сиренето всеки го е оставял за различно време, както може. Даже скоро си купувах биволско прясно, по-вкусно ми беше от отлежалото.

Да не спамя само, редовно купувам сирене ЕлБи, както и Опицвет. Също и киселите им млека, а новото прясно на Верея нещо не се разваля бързо. ЕлБи вкисва много по-бързо.

# 324
  • Мнения: 10 377
Близо до нас има магазини на Елби и на Равно поле. Преди купувах предимно от Елби, но сега като че ли повече се насочвам към Равно поле. Млеката им са в големи кофички по 500 гр, както едното време и наистина се издуват капаците и вкисва. Купувам и сирене, не е лошо. Преди купувах от Елби, но опаковките им са много големи и никога не можем да го изядем преди да се развали. От Равно поле купувам от неопакованото. Както и кашкавалът им е супер.

# 325
  • София
  • Мнения: 2 298
И аз не разбрах какво лошо има в румънското мляко. Тук и румънско пилешко месо се внася и е истинско месо,  а не разплута от вода пихтиеста маса, каквато са филета на българските производители.
Факт е, че от млякото на Верея, 3,6 % използвам за закваска и с тяхното прясно мляко, както и с това на Елби, Мегле и Олимпус получавам истинско и хубаво кисело мляко, квасено в домашни условия. Това нямаше да се случи, ако който и да е от тези продукти е неистински.
Харесваме сиренето на Ел би, както и прясното им мляко, прясно на Олимпус и прясно и кисело на Верея.
Кашкавали, масло и разни сирена за мазане на мандра Равногор, но започнаха масово да ги предлагат техните продукти и е вероятно да ги развалят.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 00:10 от nati_nat

# 326
  • Варна
  • Мнения: 10 558
Всеки знае себе си, нямам намерение да ви уговарям, просто ви казвам. Имам магазин за хранителни стоки от 2011. Аз продавам масовките, защото нямам избор, но винаги гледам да имам поне по един хубав продукт, а и хубавото лесно се продава, както и рекламираното. 😉

# 327
  • Мнения: X
Защо мислите, че Верея не се произвежда в България? Марката е на ОМК, а мандрата е в Пловдив. За Олимпус съм съгласна, там номера на предприятието си е с румънски и го има на всяка кофичка.

# 328
  • Варна
  • Мнения: 10 558
Защо мислите, че Верея не се произвежда в България? Марката е на ОМК, а мандрата е в Пловдив. За Олимпус съм съгласна, там номера на предприятието си е с румънски и го има на всяка кофичка.

Така е, но ден през ден нещо им липсва, питам, защо нямате масло или сирене, ами спрели са цистерните на границата .😀

Внасят мляко, тук има недостиг.

# 329
  • Мнения: 1 147
Това ли е сиренето, което някой хвалеше по-назад?

Общи условия

Активация на акаунт