Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Диети и отслабване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 825 отговора


Мнения: 13 202
Старите теми:
http://old.bg-mamma.com/?topic=1020543;topicrefid=19
http://old.bg-mamma.com/?topic=1033265;topicrefid=20
http://old.bg-mamma.com/?topic=996487;topicrefid=20

http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

http://lubomirivanov.com/5287/

http://www.168chasa.bg/article/6771920
Копирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст :
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.



2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст :
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст :
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст :
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст :
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ.
Може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също би установило как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст :
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.



7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст :
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст :
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.

И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.

Казвайте, ако нещо искате да се добави.
Цитирай

София

Мнения: 3 687
Аз да ви кажа, че най-големия враг е стреса. Както вдигам и инсулин и захар от нерви така и буркан течен шоколад не може да ми го вдигне.
Цитирай


Мнения: 13 202
Права си. Враг е стреса.
Ама я кажи как да не се стресираме. Аз вече съм станала твърдоглаво говедо и преди се връзвах на някои неща, сега не. Но пак има моменти се разстройвам.
Последния стрес ми отприщи отвратителна кожна алергия. И регулярно се обажда.
Цитирай


Мнения: 3 166
Елорка, благодарности за темата!
Цитирай


Мнения: 3 662
Аз точно това си мисля. Аз имам страх от сняг, че едва ни спасиха в една виелица, а като ме приемаха в болницата, пътувахме на 20 километра от Шумен в ужасна снежна виелица-в края на февруари. Ревах и треперих през целия път. После в болницата бях с ежедвенви панически атаки и, вероятно заради това съм вдигнала захар. Сега от 3 седмици я меря всеки ден и се движи около 4.5.
Цитирай


Мнения: 13 003
Благодаря за новата темичка!

Имам един въпрос- пише да не се избързва с Метформина /при дъщеря ми избързаха, за да се подпомогне акнето за бала/. Да речем не сме го почвали, а започне диета, какво трябва да изследва? Обременяването вече е правено, нали не се препоръчва, пишете, че е само за диагностициране
Цитирай

до най-прекрасния мъж

Мнения: 3 386
Рая, като каза акне - сега чак ми светна, че сигурно от Метформина нямам ни една пъпка и лицето ми стана перфектно. Не ми беше идвало на ум, че е от това.
Цитирай

София

Мнения: 8 977
E, не, сега ще ме накарате да "лекувам" свекито с Метформин. Тя е на 64 и още има акне по лицето.
Цитирай

до най-прекрасния мъж

Мнения: 3 386
Като цяло кожата се подобрява доста. Преди да започна метформина, кожата ми беше суха до белене чак и това придружено с адски сърбеж по цялото тяло. От известно време забелязвам, че е мека, гладка и блестяща и сърбежите спряха. Не съм си променяла навиците по отношение на измиващите средства, ползвам си все едни и същи душ-гелове.
Рая, за изследвания кога питаш? Като контроли един вид или?
Цитирай


Мнения: 13 003
Да, за контролни питам, ще спрем Метформина за седмица ОК.
Какво да и пусна, при нея на гладно беше ОК?

Докторката ми е много за Метформина, каза че много хора точно за това го пиели години наред. При дъщеря ми, по кожата на ръцете и имаше ситни пъпчици, дори не точно пъпчици. Сега ги няма и тях. Дали от метформина или от силно намалелия прием на глутен /защото на една снимка бяха дадени точно като нейните/ идея нямам, но разлика външно определено има.
Цитирай

до най-прекрасния мъж

Мнения: 3 386
Не е от глутена, аз си хапвам домашен ръжено-пшеничен пълнозърнест хляб, ограничено, но хапвам. Позволявам си и по нещо дребно сладко от време на време, както и плодове по малко. Може като цяло от намаляването на въглехидратите да е или от по-доброто им усвояване.
Щом показателите са й били ОК на гладно, нямам идея как може да я следиш. То реално каквото и да пуснеш, нищо няма да се види. Освен гликиран хемоглобин може би?
Цитирай


Мнения: 13 003
Ами а де...и аз това се чудя. Всички казват минете на режим, пуснете изследвания и чак тогава ако се налага Метформин.

Припомням резултатите и при установяването:
Глюкоза на гладно: 3,90
2 ч. след глюкозата: 5,97

Инсулин: 11,34
2 часа след глюкозата: 53,1
Цитирай

до най-прекрасния мъж

Мнения: 3 386
Ох, не знам. ММ беше с около 5 глюкоза и толкова инсулин на гладно и пак има диагноза ИР след обременяване. Сега са скочили много, защото преди 2 години не взе мерки - пи Глюкофаж 1-2 месеца и го заряза. Сега е стриктен, но и аз също пия с него, защото и аз се оказах с ИР. Стойностите ми са горе-долу като на дъщеря ти, но моята КЗ на гладно е 5. Мисля да си го пия и да не го спирам.
Цитирай


Мнения: 10 984
И аз благодаря за новата тема!    bouquet

А според мен стреса се преекспонира.Не че не оказва влияние, но ....стрес винаги е имало.А хората никога не са били по-болни и по-дебели.
Та, причините са комплексни- и стрес, и храна, и обездвижване, и замърсен въздух.....
Цитирай


Мнения: 3 662
Елорче, най-после прочутото обременяване.
Глюкоза на гладно 5.61 след  обременяване 5.0.
FT3-4,58, FT4-12,73, TSH-3,1
кортизол сутрин-3.85,на обяд-16.9,след обяд-1.5
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 825 отговора