Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

  • 55 064
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 11 771
Мисля същото като Шоки.
Аз съм по същия начин като се храня с тези храни. Обаче аз се изследвах (правих си профили) и захарта ми беше супер Simple Smile Неведнъж съм се изследвала. Сега ям два пъти дневно (нормално) и нямам зверски глад, дори сутрин да имам към протеина въглехидрати. Но разликите от преди на режима и сега са, че имам много килограми за сваляне, а кантарчето не мърда. Simple Smile Преди години на режима зор ядях по две хапки сутрин, че да си пия хапчетата. Сега обаче си закусвам и вечерям.
Скоро не съм изследвала щитовидните. Последно бях в хипо и може и още да съм. Като съм в хипо, дори леко, не помръдвам с килограмите. В хипер също дебелея, но там има и други симптоми.

# 676
  • Мнения: 10 214
Ако човек не се чувства гладен за ден или два, не бива да се насилва да се храни (изключвам някои крайни състояния, да не ги изброявам). Тялото влиза в режим по самовъзстановяване така и това вече не се отрича дори и от официалната медицина. Някои остри възпалителни процеси съм потушавала с 24 часа само на вода и лимонов сок, защото тялото ми просто се отвращаваше от мисълта за храна и не ми позволяваше дори зеленчуков сок да пия. Знам за разбиранията, че при Хашимото не трябва да се гладува, но това за 24 не е гладуване, а е отново хранене - ендогенно.

# 677
  • Мнения: 5 948
Merelenda, при мен не е това. Simple Smile Защото тази липса на апетит си я имам и като ям въглехидратни храни. Аз от доста скоро съм на режим, всъщност.

И предположението на soul не важи в моя случай.

Стигам до извода, че при мен всичко е от налегналата ме депресия. Така съм от доста време...

# 678
  • Мнения: 269
И аз нямам апетит, макар че огладнявам най-редовно и не пропускам хранене, но рядко имам чувството, че определена храна много ми се яде.
Моля за идеи за закуска без глутен - какво да добавя към кефир, чия, плод или кисело мляко, овесени ядки без глутен, плод, за да ме засища по-дълго? Сутрин съм много гладна, чак ми прималява, но след този тип закуска отново съм зверски гладна след 2часа. Пробвах с малко ядки - бадеми, орехи, но пак съм гладна. Мисля и да си забъркам малко бурканче с тахан, мед и сурови ядки - тиквени семки, орехи и да хапвам по лъжица. Въобще, какво хапвате за закуска?
За пропускливите черва хомеопат ми изписа ензими, пробиотик, гъби. Тогава по неин съвет правих и кръвен тест за непоносимост - излизахоха най-масовите алергени - глутен (странно, обаче, имаше отделно овес, като той беше ок), мляко, яйца, мая. Но тя ми обясни, че тази непоносимост е моментно състояние. Диета, добавки биха могли да повлияят.

# 679
  • Мнения: 1 275
Гърненце...измъквай се от това състояние!Депресията не е майтап работа.Взимай мерки навреме..преди да се е задълбочила.

# 680
  • Мнения: 5 948
Ваня, благодаря ти.

Опитвам се да се стабилизирам психически, но май това е най-трудното от всичко!

# 681
  • Мнения: 725
kbl, можеш да пробваш със закуска от кефир/кисело мляко+ безглутенови овесени ядки, чия, смляно ленено семе, малко ядки-орех/бадеми /ако искаш може и някакъв нарязан плод/. След такава закуска едва ли ще огладнееш поне до обяд.
А относно теста за непоносимост към храните, моите силни непоносимости са същите- краве мляко, яйца, мая и разни пшеници/без ръж и овес/... вече се чудя колко са достоверни.
А така ми се хапват яйца, от 5 месеца не съм яла такива.

# 682
  • Мнения: 1 275
Ваня, благодаря ти.

Опитвам се да се стабилизирам психически, но май това е най-трудното от всичко!
Ако трябва потърси помощ.Никой и нищо не е по–важно от теб!Ако ти си добре...ще бъдеш в полза на най–близките ти хора.Изправяй се..говори и не се затваряй в себе си..намирай си работа постоянно.Хайде чакам добри новини!

# 683
  • София
  • Мнения: 404
Гърненце, това депресията не е шега работа. Потърси професионална помощ. По мои наблюдения върху мои много близки подобни депресивни състояния не отшумяват , а се задълбочават, ако не се вземат мерки.

# 684
  • Мнения: 6 347
Гърненце, дръж се! Green Heart Не знам колко сериозно е положението, дано да не е много сериозно. Но има една книга на Дейвид Бърнс - "Да се чувстваш добре", която е много хубаво написана и много полезна за по-лека депресия (под лека се разбира депресия, при която все още не ти минават мисли за самоубийство) - има тест, с който да прецениш колко е тежко положението, и упражнения, които да правиш, ако не е много тежко. Мисля, че си струва да я погледнеш. Но каквото и да решиш да предприемеш, се надявам скоро да се почувстваш по-добре!

# 685
  • Мнения: 269
Titi-piti, благодаря. Без лененото семе, всичко друго слагам и пак съм гладна. Макар че след втората седмица на това, става по-добре. А какво закусвате, освен това? Понякога си правя безглутенови питки и общо взето разновидности на това въртя само.
За непоносимостите - първият път, веднага след теста, спрях всичко, като рядко правех изключение. Обаче след 6м, антителата ми се бяха вдигнали 2 пъти. Сега реших да изключа само глутенът, като понякога хапвам навън и уж се съобразявам да поръчвам само неша, в които е малко вероятно да има, но предполагам, че също по малко глутен попада в организма ми. Това, което веднага се променя при мен, е ходенето по голяма нужда всяка сутрин. Веднага свалям 1.5 кг, още първата седмица. Бяхме на почивка, та развалих режима, и сега започвам за втори път за близките два месеца.

# 686
  • Мнения: 6 347
kbl, по-добре е да закусваш яйца - може със сирене, зеленчук, някакъв качествен колбас, задължително и мазнина. А за закуска може да се яде и каквото е останало от сготвено ядене от предния ден.

А за антителата могат да влияят много неща, глутенът въобще не е единственият проблем. Не знам, на мен ми се струва, че човек може и до истерия да стигне, ако тръгне да прилага всичко, което Изабела Уенц е описала (аз не съм чела книгата, но съм чела доста коментари за нейни препоръки). И също имам чувство, че дори само от стрес покрай стриктното спазване на многобройните препоръки за изследвания, добавки, промени в начина на хранене и т.н. може да си навредиш още повече.

# 687
  • Мнения: 269
Аз мисля като теб, търся някаква разумна среда, без крайности. Имаше един период, някой като почерпи с торта например, и като си помисля какво има в нея, въобще не си взимам. Слава богу, превъзмогнах го този период, защото на моменти се чудих дали не е някакъв вид хранително разстройство... Но е факт при мен, че като се намалят въглехидратите, започва да не ми се ядат сладки неща. От време на време черен шоколад и това е.
Ще пробвам с яйцата, между другото по хотелите това е предпочитаната ми закуска, но защо не се сещам вкъщи - не знам 😀 мисля си за мен, че закуската ми трябва да е с преобладаващ протеин, за да ме засити. Другото просто ме държи два часа и това е.

# 688
  • Мнения: 6 347
Правилен извод - протеинът в закуската е много важен.

# 689
  • Мнения: 4 042
kbl, моята закуска е подобна - горски плодове до 50 гр, сметана - 1-2 лъжици, кисело мляко - 1-2 лъжици и тук започват вариациите - ядки 30-тина грама, или палео мюсли (съдържа следи от глутен) 1-2 лъжици, или извара (ето идея за протеин), но най съм доволна и ми действа по-засищащо откакто започнах да добавям по 1 лъжица кокосово масло, а напоследък MCT оil. От около месец-два закусвам така, докато има пресни горски плодове, иначе също наблягах на протеините и есента-зимата отново ще се върна към тях. Ако искаш пробвай извара и масло да добавиш и виж дали няма да те засища повече.

Последна редакция: сб, 04 авг 2018, 12:20 от Бледолилава

Общи условия

Активация на акаунт