Печени тиквички- някой правил ли е?

  • 33 860
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Моите тиквички ги направих така: Нарязах ги на недебели колелца, посолих ги и ги овалях в брашно. Сложих ги едно над друга в леко подмазана тавичка и хайде отново с малко олио и силно загрята фурна. Пекох ги докато тук там се получиха петънца на запечено и ги залях с копър, натрошено сирене, пасирана главичка чесън и повечко яйца и по малко кисело мляко. Пекох докато стегнат. Честно да си призная не вярвах в добрият краен резултат но беше страхотно а на другият ден студено още по добре.

# 46
  • Мнения: 1 269
Долче, аз правя такива тиквички, съпругът ми им е голям фен и не се котират никакви други специалитети от тиквички пред тази рецепта. Пределено не стават като пържените, но са лекички и вкусни. Лично аз си запърквам смес от 1 лъжица сол и повечко брашно и ги овалвам хубаво, после ги нареждам в намазнена тавичка, като се застъпват, после накапвам малко олио и отгоре. След като се опекат в тавичката слагам киселото мляко, така обира малкото сосче в тавичката и това им е заливката.
Денис, благодаря за рецептата, непременно ще я пробвам, тиквичките се ядат масово у дома Grinning
Така правим тиквичките в къщи и ги обожаваме. Само някои разлики: тиквичките нарязани на колелца овалвам само в брашно, солта ги прави по-воднисти. Като ги наредя керемидообразно, накапвам равномерно и аз олио, но поръсвам и с червен пипер. Като се опекат до светло-кафяво, ги заливам със смес от  кисело мляко, счукан чесън, магданоз(копър), сол  chef

# 47
  • Варна
  • Мнения: 10 796
Вчера, начетена от  тук-там за разни начини на приготвяне на тиквички, направих нещо като мусака от тиквички - през деня на работа такова нещо ядохме от Българска кухня, беше страшно вкусно, реших у дома да направя. Мъжото хареса, и детето яде (злояда е инак).

Във фурната правих мусаката - ред тиквички, нарязани по дължина по на тънко, ред ориз, предварително съм го приготвила до полуготовност в тиган, като запържих лук, морков и ориз. Самите тиквички от страх да не останат сурови, ги поопекох съвсем малко в тавата.

Отгоре ги залях с кисело мляко и яйца и се получи много манджа и е вкусна!  Laughing

# 48
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
А пробвахте ли на скара?-разкошни са!Режат се като за пържене,разбъркват се с малко сол и олио и се мятат на скарата.Стават много бързо,вкусни са и най-вече - диетични!

# 49
  • Мнения: 27 524
А пробвахте ли на скара?-разкошни са!Режат се като за пържене,разбъркват се с малко сол и олио и се мятат на скарата.Стават много бързо,вкусни са и най-вече - диетични!

О, да, ние редовно ги ядем на скара или на плоча, така, само със сол. Както и гъби, чушки и лук става супер също.

# 50
  • Мнения: 769
В къщи също, не ги любят печените тиквички, но пък на никой не му се пържи. Сега им хванах цаката и една тава, се омита на едно хранене.

Продуктите са на око, според тавичката.
Около 2-3 тиквички (средно големи) се нарязват на големи кубчета, пресни картофки се режат на половина (ако са малки, може и цели), 1 глава стар чесън. Продуктите се особяват и се изсипват в тавата, скилидките чесън - слагам цели, поливам ги обилно с олио, и доливам вода почити до нивото на продуктите. Слагам тавата в фурната на 180` и се пекът докато водата поизври и хванат коричка. Когато са почити готови, правя заливка от 2-3 яйца и натрошено сирене и малко кашкавал. Запича се отново в фурната.

Малко извън темата, но аз в последно време правя зеленчуци на скара. Стават страхотно, особенно тиквичките.
Режа на по-дебели филии тиквичките (че залепват за скарата), моркови, стар лук, гъби, домат ( аз слагам 1 домат, за цвят Wink, че са скъпички), може и патладжан. Продуктите се намазняват с олио и се мятат на скарата. Най-бавно стават тиквичките. 

И аз пробвах зеленчуци на скара и стават успешно, идеята ми дойде като видях да ги сервират в турския ресторант във Варна.

# 51
  • София
  • Мнения: 35 991
Тиквичките на скара са много вкусни, ако преди това се мариноват за 30 мин. поне със  соев сос. Режат се на продълговати парчета - по дължина.  chef

# 52
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Сега се сетих, тиквичките дали ще станат, ако се приготвят с "Огретена на Маги" за картофи newsm78

# 53
  • Мнения: X
Да ви кажа ,аз какво бях спретнала тия дни-мусака,ама вместо картофи с тиквички....И си ги сложих направо така-сурови/само нарязани и посолени-да се поотцедят/-обърках ги с каймата и доматите/тях ги направих отделно,щото бях решила да правя сос за спагети ,ама размислих/ и във фурната-отгоре със класическата заливка за мусака.....Е стана разкошно-пък и мъж ми го хареса,щото вече му писна от постните ми вариации на тиквичките...

# 54
  • Ямбол
  • Мнения: 505
Блонди, направих тази вечер като твоите тиквички.Станаха супер! Щом и мъжа ми ги яде,е, +месце!благодаря за рецептата!

Общи условия

Активация на акаунт