КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 64 185
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1 392
Да се запиша и аз тук.  Ще правя козунак за първи път. Имам въпрос за тавата. Нямам подходяща форма. Мога ли да го сложа да се пече в тавата на печката която ми е  - Правоъгълната . Мисля че ще ми излязат два козунака плитка да по три фитила. Благодаря Ви!

# 436
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
... Мога ли да го сложа да се пече в тавата на печката която ми е  - Правоъгълната. ...
Може... и кръгъл, и продълговат. Трябва да не е много меко тестото, за да държи форма и да не се разлива при печенето. Трябва и да е добре омесено и втасало също. Ако правиш два, сложи хартия помежду им, за да не се слепят и да си имат форма и коричка. Ако пък имаш метална (и дръжките) тенджера (не е нужна специална форма, то и няма форми за козунаци), може в нея да печеш.

# 437
  • Мнения: 162
Не знам, според мен няма да станат добре в тавата от фурната, ще се разпльокат. Simple Smile В по-висока тава ще е по-добре, да могат да си бухнат нагоре. Или в кръгла тава със захлупена топлоустойчива купичка в средата, да имитира кексова форма.

# 438
  • Мнения: 1 392
Morena благодаря ти. Нямам тенджера имам рингове.  В тях пека погача. Но ме притеснява да не дойде малък големия ринг. А пък ако  го разделя в по малките да не дойдат големи.
Аз не съм много голям специалист и не знам дали  тестото ми е мн.меко .

# 439
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Погледни тук, при мен, може да ти е полезно. Трябва да меко и нелепнещо, но да държи форма след омесването, не да се разлива.
Пекла съм много пъти в тавата на фурната, без форма, та от многократен опит твърдя категорично, че може.
martitedi, с опита ще ставаш все по-добра, само да не те отказва неуспех, а да взимаш поука от него. Тук сме да помагаме.  Hug

# 440
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Няма проблем да се изпекат два козунака в тавата на фурната. Казвам го от опит.

Сега да питам козунак с подсладител правили ли сте? Какъв подсладител мога да използвам за тесто, подходящ и за хора с диабет. Въобще има ли такова животно хем да става за диабетици, хем за тесто, за висока Т при печене и накрая да не е вредно за човека.😐

# 441
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 490
Няма проблем да се изпекат два козунака в тавата на фурната. Казвам го от опит.

Сега да питам козунак с подсладител правили ли сте? Какъв подсладител мога да използвам за тесто, подходящ и за хора с диабет. Въобще има ли такова животно хем да става за диабетици, хем за тесто, за висока Т при печене и накрая да не е вредно за човека.😐
Миналата година правих със стевия, но не замених цялото количество, а само половината, един вид да намаля вредата, но да не саботирам и работата на маята. Правих го по рецептата на Елексир със заквасена сметана. Добре се получи, според мен може и 2/3 да е стевия, а останалота да е захар.

# 442
  • Мнения: 1 040
Стевията дава специфичен вкус има и други заместители поръчвах от америка подсладител с Erythritol но не излиза никак евтино като заместител.
За стевията трябва опит да се балансира иначе ако се прекали нагарча,много зависи и каква стевия се ползва.
Другото е агаве,но качествен в България няма купувала съм тъмно агаве което е доста сладко,но с козунак не знам как ще стане течно си е. 

# 443
  • Мнения: 14 167
Миналата година правих няколко козунака със захар (по-малко от посочената в рецептата) и добавен течен подсладител Суитли. Тази година ще добавя пак. Така хем козунакът е сладък, колкото обичаме (доста Stuck Out Tongue Winking Eye), хем не се затруднява тестото от много захар.

# 444
  • Мнения: 39 636
Има много алуминиеви тавички за еднократна употреба в магазините по левче. Аз правя и във формите за кекс- продълговати и кръгли с дупка. Но в тавата от фурната няма да направя никога.

# 445
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Благодаря! Еритритол се намира и тук.

# 446
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Ето някои от моите печени свободно (без форма) козунаци.

Скрит текст:















С агаве не виждам защо да не стане, слага се при течната смес.

# 447
  • Мнения: 5 410
Има много алуминиеви тавички за еднократна употреба в магазините по левче. Аз правя и във формите за кекс- продълговати и кръгли с дупка. Но в тавата от фурната няма да направя никога.

Споделям, и аз слагам в алуминиеви форми за еднократна употреба. Друг е въпросът, че и хляба пека в такива форми, и  използвам  една форма многократно. Но при козунаците ги ползвам само веднъж.
Фруктова захар е моят избор когато правя козунак. Намирам я в DM. Но верояно може да се намери и в други магазини. Не е така тежка, а същевременно е сладка, Не съм сигурна доколко е полезна за диабетици. Другото което правя е отгоре да го ръся със счукан небет шекер, а не със сахар.  Пускам го в блендера, и посипвам с  получените малки кристалчета.  Моля за информация, има една захарна поръска ... изглежда като малки бели фитили. Някой знае ли от къде мога да се снабдя?

# 448
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
... Моля за информация, има една захарна поръска ... изглежда като малки бели фитили. Някой знае ли от къде мога да се снабдя?
Ако имаш предвид нещо такова -



не знам продава ли се някъде, не съм търсила скоро. При мен е с пудра захар, която самa съм обработила.

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 15:35 от Morena

# 449
  • Мнения: 5 410


Нещо такова е Моренка, мисля, че съм го виждала в Холандски печива. Но самата поръска е на малко по-дълги фитилчета. Сигурна съм, че някъде из кулинарните теми се обсъждаше този продукт, но съм забравила какво точно  коментираха запознатите дами. Ако тук чете живееща извън България дама, и по-точни Германия, Холандия, моля да се включи с разяснение. Ако знам как се казва продукта, ще си поръчам.

Общи условия

Активация на акаунт