Защо няма работници за хотелите по бг.морето и заплащането....

  • 42 091
  • 275
  •   1
Отговори
# 225
  • гр. Шумен
  • Мнения: 521
Аз малко оставам с впечетлението от някои публикации (поправете ме ако греша), че тъй като хората по един или друг начин зависещи от държавно заплащане са зле платени, за да има справедливост трябва и другите заплати да натиснем надолу, щото една сервитьорка, един дърводелец или един плочкаджия били необразовани и не трябвало да получават повече. Добре, така е, съгласна съм. Но тия, последните, са на свободния пазар и ще се продадат за колкото могат. Ако има търсене на техните професии, естествено ще се продадат по-скъпо и обратно. Тия дни покрай музикантите в БНР имаше една дискусия, в която пак се тръгна по тая плоскост - ама как може един шофЕр да върти геврека за 2 бона, а музикантът да получава 500лв. Ами могъл шофЕрът, продал си труда и уменията за тия пари, пазар. Работата "равнис по бюджетната сфера, щото там плащат малко" пак ми намирисва на реален социализъм.

# 226
  • Мнения: 14 639
То и в тениса трябва да работиш умно и честно с екип.Не си ли паснете с тренера,лоша работа.Има играчи,които се състезават само на двойки.Винаги си помагат ако на единият не му е ден.

# 227
  • Мнения: 9 666
То и в тениса трябва да работиш умно и честно с екип.Не си ли паснете с тренера,лоша работа.Има играчи,които се състезават само на двойки.Винаги си помагат ако на единият не му е ден.

Да, права си. Просто набързо това ми дойде като пример.

Няма как всички да мислим - "Аз съм най-великият, мога без персонал/шеф!".
Лично аз, работейки в туризма, бягам като дявол от тамян от шефове тип: "Няма работници, ще вкарвам от Молдова.". Ще каже, човек, че контейнери от Китай ще внася. И от друга страна - не работя с хора, сменили 15 работни места за 3 години. Няма как да не се задържиш поне малко... поне някъде..

На отвратително дередже е сферата ни. Факт. Но и всичко е свързано и трябва да се работи на всички нива.
Трябва да избягаме от "Искам да спя за 10лв и да получавам обслужване за 1000 лв" и от "Искам да ми плащат 100 лв нощувка и да сервирам сирене от 3лв килограма".

Липсва и дългосрочна визия в над 90% от обектите. Пример: Наскоро собственичката на суперизвестен комплекс в голям морски курорт ми каза, че никога не са имали бюджет за работа. Работят ден за ден. Open Mouth Е, как да задържи служители, да връща туристите отново при тях? Но иначе колата й е скъпа и "мазна". Разчита само на късмета и това, че сме удобна дестинация за евтин туризъм....

# 228
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Да се "продадеш" добре е умение и едно на ръка. Да изискваш / очакваш заплата над средното в която и да е сфера изисква ти самият да си над средното - като образование, квалификация, стаж, в случая - и работата/общуването с клиенти. И един 18-20-годишен не отговаря поне на 1/2-та от критериите.
 
Нито работилият като кухненски помощник в кебапчийница покрива изискванията на главен готвач, за да очаква 1000 лв.

Гледам едно предаване кулинарно, Хелс Кичън, по БТВ или НОВА. Един от кандидатите е работил в Лондонски ресторант с Мишлен звезди, друг е изкарал курс от Кордон Бльо Академията, все българи. По кой параметър бабата/лелята/братовчедката  на собственика или друг кадър от кухнята, чиято най-висока кулинарна позиция до момента е била готвач на морето за някой и друг месец или година, или който пържи филийките сутрин в някои от черноморските хотели или ми сервира сач, потънал в мазнина, покрива каквито и да било критерии за качество?

А нека не се лъжем, повечето са такива, които не са завършили най-висшите кулинарни школи в света. Или каквито и да било кулинарни школи въобще. Та на кое отгоре са им претенциите?

# 229
  • Мнения: 10 714
Да се "продадеш" добре е умение и едно на ръка. Да изискваш / очакваш заплата над средното в която и да е сфера изисква ти самият да си над средното - като образование, квалификация, стаж, в случая - и работата/общуването с клиенти. И един 18-20-годишен не отговаря поне на 1/2-та от критериите.
 
Нито работилият като кухненски помощник в кебапчийница покрива изискванията на главен готвач, за да очаква 1000 лв.

Гледам едно предаване кулинарно, Хелс Кичън, по БТВ или НОВА. Един от кандидатите е работил в Лондонски ресторант с Мишлен звезди, друг е изкарал курс от Кордон Бльо Академията, все българи. По кой параметър бабата/лелята/братовчедката  на собственика или друг кадър от кухнята, чиято най-висока кулинарна позиция до момента е била готвач на морето за някой и друг месец или година, или който пържи филийките сутрин в някои от черноморските хотели или ми сервира сач, потънал в мазнина, покрива каквито и да било критерии за качество?

А нека не се лъжем, повечето са такива, които не са завършили най-висшите кулинарни школи в света. Или каквито и да било кулинарни школи въобще. Та на кое отгоре са им претенциите?
    Тука бъркаш сериозно. Едно е нормална заплата, друго е заплащане според квалификацията. Една миячка на чинии дали ще мие в кухнята на ресторанта на някой хотел на Златни пясъци или в някой хотел на Канарските острови - нейната работа е една и съща. Обаче дали ще си шеф готвач във Варна или в ресторант в Сингапур работата е друга. Там заплатата се формира от умения и талант и се изисква съвсем друго качество. Претенция миячката може да има до толкова, доколкото заплатата покрива достойно заплащане на труда и. Т.е. с това което върши в точно тази професия и стига да покрие някакъв санитарен минимум. И до там. Тя не може да иска заплащането на главния готвач. Проблема е, че тука в България, освен че няма някакъв разумен минимум на заплащане, то се плаща и със закъснения, много често непълни заплати и куп други спънки. Не говоря за условията на труд - те са дъвсем друга тема. Така че претенции може да има за условия на труд и заплата. А каква е разликата между миячка и главен готвач и колко се различава заплащането - това е друго.Ако държиш да го коментираме - няма проблем. Simple Smile
   

# 230
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 241
на мен винаги ми е било гадно когато ми поднасят недобре приготвено ястие в чиста до блясък чиния.
гл.готвач не си е свършил работата за сметка на миячката. таланта, умението и титлите му не заслужават заплатата.

# 231
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Главен готвач обикновено е някой роднина, готвил и друг път за повече хора, най-често за някои и друга селска сватба. Тези, които са завършили ТОХ, трудно ще се хванат на работа тук на такова залащане и условия, обикновено си работят в хубавите и скъпи ресторанти целогодишно за добро заплащане или работят по корабите или извън страната.
В малките семейни ресторантчета съм виждала как готвят бабите от семейството и в интерес на истината, справят се добре. Явно цял живот пред печката си е голям опит.

# 232
  • София
  • Мнения: 12 173
Не е чудно, но цялата тема е едностранно гледане на нещата и то със злоба, но това не е важно, само  отбелязвам. Абсолютно същите проблеми има и във всички останали браншове. От една страна няма квалифициран персонал, от друга и работодателите не са много свестни, и то всичко това е нормално, защото идва от една и съща популация. Едните останали  работници, другите станали шефове, но един дол дренки. Мисля, че това е ясно на всеки работил, или давал работа.

Друг е въпросът със заплащането. Напълно неуместни са сравненията със заплащането в страни с различен от нашия стандарт. Това  първо, второ и 5000 лв да дадеш на една камериерка тя няма да стане по-квалифицирана, а противно на разпространеното мнение, се изисква и квалификация, а и съвест за тази работа. Тук изискванията са доста по-ниски от тези в страните с по-високо заплащане, но все пак е много, много трудно да бъдат покрити. Отгоре на всичко това е много тежка работа и не много хора искат да я работят. Същото, но още по-лошо е със сервитьори и готвачи. Сервитьор у нас не е професия, а временно занимание за  студенти или недооценени таланти в други области и просто самите хора гледат с пренебрежение на това си занимание, та е трудно да се работи с тях. Това важи и за много други професии. За готвачите отделно, защото там се иска много висока квалификация, но и това е екипна работа, та само един готвач не е достатъчен, за да вървят нещата. Няма ли екип, а всички са събрани само за лятото или зимата,  е трудно да има особено добър резултат.

А самите заплати. Готвачите имат извънредно високи заплати в последните години, а и не само. Съвсем основателно, разбира се, но е и факт. Сервитьорите също не взимат никак лоши пари, зависи къде работят, но като цяло са добре платени. Камериерките бягат в Кипър, Гърция, Испания, но там самите те признават, че ги ликвидират от работа буквално поне в общия случай. Тук са толкова кът, че заплатите им най-често са 750 лв и нагоре, като плюс това са храна и жилище. Имаше миналото лято и по 2000 в Слънчев бряг, но вероятно това е само изключение. Предполагам ако една камериерка покрива немския норматив за 25 стаи на смяна тя може и 1500 лв да взима, но при ниската им квалификация няма как да се прескочи това камериерките да са двойно на нормално необходимото другаде, просто защото не се справят. Затова и заплатите няма да станат по-високи.
Това казвам чисто обективно и като информация, която изобщо не спори с това, че много шефове и собственици на хотели не си разбират от работата, купуват скъпи коли и гледат да ощетят и клиентите, и служителите си. Както и дума не отварям за това колко от служителите са безхаберни мърльовци, които гледат да откраднат каквото им попадне пред очите и после да напуснат без предизвестие. Просто не бива да смесваме едното и другото, макар и двете да са си точно така. Формирането на заплати, цени и качеството са един филм, останалата идиотия съвсем друг. А хората смесват двете неща и се гледа по социалистически емоционално, пък случаи всякакви има и от двете страни, емоциите никога не помагат обаче.

# 233
  • Мнения: 9 666
...ако една камериерка покрива немския норматив за 25 стаи на смяна...

Малко спам, но това сериозно ли?
Абсолютно е невъзможно 1 човек да изчисти качествено 25 стаи + 25 бани в рамките на 8ч работен ден. Дори в учебниците по хотелиерство се говори за 8 до 14 стаи в зависимост от квадратурата.

Нека го обърнем на математика.
8ч = 480 мин (да извадим 2 ходения до тоалетна Wink ) = 470 мин работен ден.
470 : 25 стаи = почти 19 мин на стая.

В тези 19 мин трябва да влязат минимум:
1. Почистване на баня: гърне, мивка, душ кабина(вана)
2. Почистване на прозорци
3. Почистване на тераса
4. Смяна на постелъчно бельо
5. Почистване на дървения, огледала и дребни детайли
6. Прахосмукачка (или миене и подсушаване в зависимост от настилката)

Или средно по около 3 мин. на действие.

Евала, ако има камериерка, която да предложи качествено почистване за 3 минути.

И в тези минути не сме сложили придвижването от стая до стая, подготовката на консумативите за следващия ден, приемането и предаването на постелъчното бельо от и на хаускипинг, изхвърлянето на боклука и т.н.

-------
Лично аз винаги съм давала по 10 двойни стаи на 1 служител. Подчертавам - стаи. Апартаментите ги смятам според стаите в тях. Но пък и винаги съм работила в качествени хотели. В някоя Балкантурист база, почистване може да означава изхвърляне на боклука и поставяне на тоалетна хартия.

# 234
  • София
  • Мнения: 12 173
...ако една камериерка покрива немския норматив за 25 стаи на смяна...

Малко спам, но това сериозно ли?
Абсолютно е невъзможно 1 човек да изчисти качествено 25 стаи + 25 бани в рамките на 8ч работен ден. Дори в учебниците по хотелиерство се говори за 8 до 14 стаи в зависимост от квадратурата.


Можеш да провериш и на английски, че броят на стаи за редовна смяна на камериерка са между 18 и 25 в различните страни на запад. А в учебниците какво  пише не знам, знам какво искат от българските камериерки в други страни. Тук е ясно, че няма как да стане такова нещо по ред причини и никой не им иска подобно нещо, но само казвам, че разликата в заплащането върви и с разлика в работата.

По същият начин дори  в кафене на бензиностанция или бърза закуска нито на касата, нито на машината има право служителят да седне и за една секунда, докато е на работа. Трябва  да бъде прав и усмихнат. Сигурно взима повече от нашите и той.


PS Ето ти произволна статия за практиките в Испания. 20 стаи на смяна...
http://www.bbc.com/news/world-europe-41650252

Последна редакция: сб, 05 май 2018, 12:59 от Бoяна

# 235
  • Мнения: 10 714
Цитат
А хората смесват двете неща и се гледа по социалистически емоционално
    Когато ти скъсват задника от работа, заплата се бави и не ти я изплащат в пълния размер (защото за момента нямало пари), когато ти бавят плащанията с месеци и условията за работа са мизерни, а в същото време шефа със съпругата си си купуват нов лъскав автомобил и парадират с лукс, някак си това "социалистически емоционалното" би надало вой и във всеки закоравял капиталист. Не, няма да продължа с коментара за грозната действителност, че ще стана прекалено циничен ! 

# 236
  • София
  • Мнения: 12 173
Цитат
А хората смесват двете неща и се гледа по социалистически емоционално
    Когато ти скъсват задника от работа, заплата се бави и не ти я изплащат в пълния размер (защото за момента нямало пари), когато ти бавят плащанията с месеци и условията за работа са мизерни, а в същото време шефа със съпругата си си купуват нов лъскав автомобил и парадират с лукс, някак си това "социалистически емоционалното" би надало вой и във всеки закоравял капиталист. Не, няма да продължа с коментара за грозната действителност, че ще стана прекалено циничен ! 
Така е, но същото е, когато си заложил и долните си гащи за кредит и надойдат безотговорни лекета, които те крадат, не работят и идват, и си отиват, когато си решат, защото са безсмъртни по Кодекса на труда, който не предвижда туризма изобщо и води всички договори като изпитателен срок. И от двете страни може да има драма, което не доказва, че някой не е прав. Напълно вярно е всичко написано тук. Просто коментирам и други неща, чисто икономически. Моралната и емоционална страни на въпроса са повече от ясни и то във всички сфери.

# 237
  • Мнения: 9 666
Проверих на английски... и установих, че съм права. Wink

Не знам къде чистят по 25 стаи на ден, но това си е чисто невъзможно извращение, пък ако ще и милиони да плащат.

# 238
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Гледала съм няколко предавания / тип репортажи за немски хотели (големи вериги) и там дават точно 20 минути на стая. Един започна като практикант да се учи и му трябваха 40мин със зор, казаха му, че след първите седмици, просто няма да стане така...

Лан7, писах и ми се изтри мнението, затова вкратце - никъде не съм сравнила миячка с готвач, сравнявам готвачи (било главни или пък помощник-готвачи) с квалификация и такива без. Миячка не споменавам никъде в мнението си.

# 239
  • Мнения: 9 666
Може ли да споделите кои от вас работят в туризма? Благодаря. Simple Smile
И ако не съм нахална - на какви длъжности? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт