Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 231
  • 884
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1 429
Супа от диворастящи треви, която е характерна за пролетта, но аз в началото на месеца се натъкнах на поляна с изглеждащи точно като пролетни, листа от най-различни ядливи треви. Хората са косили, а и непрекъснато вали дъжд.


Освен това панирах пърхутка.
Салата от домати и босилек
Лимонада от малини и босилек

# 436
  • Мнения: 9 152
asyalein, adelinda, danilu, благодаря ви за отговорите. Като( ако ) се получи нещо сносно при опита ми, ще споделя.Flowers Bouquet

# 437
  • Мнения: 9 991
За тиквички ползвам кафяв ориз или по-точно пълнозърнест, защото за едно и също време се сготвят. Белия увира много бързо.
За гости и за парти, бих ти препоръчала да направиш руло от тиквички. Вкусно е студено, по-представително е и лесно ден прави. Освен това можеш да нарежеш на по-малки парченца, като за опитване, не за наяждане. Плънка правя от извара, олио, сол, копър и орехи.

# 438
  • Мнения: 9 152
 adelinda,благодаря за идеята,  би ли разказала повече за рецептата на руло от тиквички?  Не мога да си го представя.

# 439
  • Мнения: 9 991
Стържеш няколко тиквички на ситно, посоляват и ги оставяш в гевгир да се отцедят от водата. После ги доизжеждаш с ръце, чукваш 2 яйца, сол, копър, 1-2 супени лъжици брашно, може и малко чесън. В квадратна тавичка разстилаш сместа върху намаслена хартия за печене. Докато се пече, приготвяш крема. Извара, сол, малко олио, малко орехи, малко копър. Може да блендираш за по-гладка текстура, може и само да намачкаш с вилица. Когато блата от тиквички се изпече, изчакай малко да се поохлади, не е нужно чак до студено, но да не е вряло. Намазваш с крема и го навиваш на руло, което с хартията е много лесно. Може да го опаковаш така като бонбон да пренесеш по лесно. Трябяа леко да се охлади да се постегне, но ние го ядем топло, че не траем. Когато е охладено, се реже на хубави стегнати филии, ставащи и за основно и за предястие. За безглутенови фенове като Ася, може и без брашно или с безглутвново такова да се приготви.

# 440
  • Мнения: 9 152
Благодаря много, имам правоъгълна тавичка, предполагам, също става в нея, нали?
И другият ми въпрос е на колко градуса пека и за колко време.
Днес гледах едно кулинарно предаване за чипс от сладък картоф, та се зачудих дали подобно руло би станало и със сладък картоф?

Последна редакция: сб, 14 юли 2018, 20:02 от Катерица

# 441
  • Мнения: 9 991
Правоъгълна тава имах предвид. Градусите не помня. Мисля става и на 220 и на 250. В загрята и без. Пече се до стягане и зачервяване. Важна е хартията за печене, за да можеш да навиеш.

# 442
  • Мнения: 9 991
Ол инклузив гозбичка, която стана много вкусна:

Картоф, грах, морков, домат, гъби, малко ориз, малко червена леща, лук, магданоз, листа кервиз.

# 443
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тези дни ядем от градината: грах, мунг боб, черв. цвекло, картофи (жълти и лилави), броколи, праз: нарязах и в тигана ги задуших.

от ориз, сушен грах и броколи направих крем супа

днес смятам да правя червено зеле, за мен евентуално и оризови кюфтета.

# 444
  • София
  • Мнения: 4 323
останаха ми две питки от бургерите, които правих тези дни (с месо за момчетата) и може би ще направя веге бургери с кюфте от гъби.
чушки на фурна със сирене и яйце.
таратор.
мислех и сладки (в американски стил с масло и натурален шоколад) да правя, но стана топло и може би ще отложа за по-хладния край на седмицата.

# 445
  • Мнения: 9 152
Здравейте, днес направих пробно рулото. Избрах да е със сладък картоф,  а за плънка направих пастет ала гуакамоле (намачкано авокадо, ситно нарязани листа магданоз, връхчета зелен лук, скълцани домат и чесън) .
Добре се получи като за първи път, хареса ни.
Ще го имаме в менюто си, благодаря ви за идеята и вдъхновението Flowers Bouquet
За служебното парти мисля да има два варианта плънки -едната с авокадо и втората с извара.

# 446
  • Мнения: 182
Ивчето, как правиш зелето с картофи по индийски? Благодаря Simple Smile
Загрявам мазнината и запържвам картофите до златисто. След това ги изваждам и в същата мазнина за секунди запържвам пресен джинджифил, лют пипер и куркума. Добавям зелето и го задушавам докато омекне, трябва да се бърка непрекъснато. Картофите отново се връщат в тенджерата, добавя се вода, без да покрива зеленчуците, сол, и се оставя да къкри на слаб огън. По желание може да се добави и 1-2 домата. Когато ястието е готово, се поръсва с карамфил и канела, това придава много приятен вкус. Не съм снимала зелето с картофи, но ето една снимчица на друго мое любимо произведение, тиквички и домати в сос от кашу.

# 447
  • Мнения: 9 210
Слата с краставици и фъстъци
Другото е от мексиканската кухня - запечена зеленчукова тортиля, боб Пачито, гуакамоле и за десерт Флан.

# 448
  • Мнения: X
Гювечета със зеленчуци (лук, тиквички, чушки, домати), сирене и яйца; патладжани в доматен сос с чесън, босилек и моцарела; пълнен хляб с домати, задушени патладжани, сирена, чесън и босилек; патладжанени пици; днес ще пълня тиквички, но още не знам с какво точно... ще импровизирам.

# 449
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
днес бях пак на беритба:

сладкиш с тиквички
качамак от елда към него някакво листно зеле cime di rapa плюс други листни, чесън и люто
зелена салата с домати и камби  Mr. Green
кус-кус

много ме е яд, че патладжаните не растат.  #Cussing out
имам и един огромен алабаш.
чудя се какво да го правя, дали да не е на огретен newsm78

Общи условия

Активация на акаунт