Препоръчайте рецепта за гозба с патладжан

  • 7 349
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • софия
  • Мнения: 4 180
Здравейте,
Тъй като не съм голям специалист в готвенето на патладжан ми трябват малко идеи за гозба с него. Общо взето единственият вариант, по който съм го приготвяла досега, е пържен и после го заливам с кисело мляко.
Може би  поради тази причина у нас патладжана не се обича особено, а ми се иска да приуча домашните да го хапват. Моля ви дайте ми идеи и рецепти   Praynig

# 1
  • Мнения: 2 127
Мусака с патладжан - виж няколко рецепти в нета, има доста. В общи линии се ползва патладжана вместо картофи.

# 2
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Аз лично правя "ПЪЛНЕН". Както  се приготвят пълнени тиквички-патладжана го режа на две продълговати части,издълбавам вътрешността,но не на цяло.Тази вътрешна част я запържвам със кайма,добавям ориз.Подправки-сол,а чубрика,черен пипер и червен пипер добавям,ако каймата няма никакви подправки.Отгоре слагам  шайби домати-2 или 3 ,колкото са нужни,за да се покрие.Нареждам в тава или плике,добавям вода-до половината на патладжана(а не до горе-защото ще "плувне" Grinning) и пека.

# 3
  • Мнения: 4 872
Аз го приготвям основно  по два начина - пълнен с кайма и с доматен сос. И в двата случая го печа на фурна като ветрило . В единия вариант приготвям кайма като за мусака и след това я слагам между резените на патладжана и пека във фурната. В другия вариант първо го запичам и отделно приготвям доматен сос , с който го заливам .  Възможно е и да се комбинират двете рецепти . Може и в реден вариант като мусака. Срещала съм рецепти и за пълнен патлаждан със сирене, но не съм го приготвяла.
Правя и разядка с него- печа го на фурна, както е цял патладжана. След това го оставям да изстине и му взимам вътрешността и я прибавям към майонеза. Разбърквам добре и подправям с малко чесън, сол и магданоз.

# 4
  • Мнения: 547
И аз вчера си направих мусака с патладжан,само че сложих и картофи.Има много рецепти в интернет.Най-общо казано режеш картофите на филийки и патладжаните също.Запържваш ги , след това правиш и плънката с каймата и започваш да редиш - картофи,плънка,патладжан,плънка и така докато свършат продуктите.Аз лично завършвам на картоф,но може и на патладжан.Запичаш,после правиш заливка,слагаш я да се запече и тя и готово..Става адски вкусно! Simple Smile

# 5
  • софия
  • Мнения: 4 180
Благодаря ви,момичета, честно казано не се бях сещала за нито един от тези варианти. Още днес ще  пробвам рецептата за мусаката с тиквички, а после и вариантите за пълнен патладжан. Звучат много апетитно  chef На мен досега ми беше хрумвало да го приготвям само пържен...

# 6
  • Мнения: 9 052
нарязан на тънки шайби и ги деля на половина, в дълбок съд посолен за да се оцеди от водата, горчи . после нареждам в намазнена тава в редички посолявам ,поливам с олио и слагам да се пекат. През това време приготвям доматен сос с босилек, зехтин и чесън . Може и магданоз вместо босилек. когато е готов патладжана слагам в соса, бъркам  .готово

# 7
  • софия
  • Мнения: 4 180
нарязан на тънки шайби и ги деля на половина, в дълбок съд посолен за да се оцеди от водата, горчи . после нареждам в намазнена тава в редички посолявам ,поливам с олио и слагам да се пекат. През това време приготвям доматен сос с босилек, зехтин и чесън . Може и магданоз вместо босилек. когато е готов патладжана слагам в соса, бъркам  .готово
А със соса само ги заливаш като се опекат,така ли? Тоест не се пече и със соса?

# 8
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
имамбаялдъ разбира се

# 9
  • Мнения: 9 052

А със соса само ги заливаш като се опекат,така ли? Тоест не се пече и със соса?

не, докато са топли и докато соса е топъл. Можеш да добавиш малко черен пипер. Соса на вкус, ти си знаеш, но аз много го обичам запържен с чесън и магданоз .

# 10
  • Мнения: 140
Преди 2 дни правих мусака, но комбинирах патладжан с тиквички. Запекох нарязани на шайби патладжани и тиквички, леко поръсени с олио. Запържих ориз, кайма, лук, морков, домати, подправки. Залях с гореща вода тази смес и залях зеленчуците с нея. След като изпекох, залях с яйца с кисело мляко. Беше божествено вкусна.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Курдан кебаби - малко е пипкаво и времеемко, но е много вкусно.

Режем патладжана на тънки филии посоляваме и оставяме да се отцеди. Омесваме кайма като за кюфтета с лук магданоз, черен пипер, червен пипер и пожелание чубрица или мащерка или кой както си я приготвя. Патладжана може да се бланшира в гореща подсолена вода за да омекне или леко да  се запече на тиган или да се грилова. Поставят се две филийки патладжан на кръст и върху тях малко кюфте (предварително запечатано на тиган, да не е голямо, трябва да се покрие от патладжана) краищата на патладжана се захлупват върху кюфтето и се бодва с клечка за зъби, отгоре резен домат или половинка чери, парче чушка. В тавичка се слага доматено пюре с малко лук и олио, нареждат се върху него вързопчетата и се пече при 180 градуса двадесетина минути. Може да се гарнира с топка ориз, картофено пюре.







# 12
  • Мнения: 1 316

Моите предложения:



Пай със спагети и патладжан
http://yoli-www.blogspot.bg/2009/09/blog-post_06.html
Рулца от грилован патладжан с млечен пастет
https://hranatazadushata.blogspot.bg/2011/04/blog-post_12.html
Галет с патладжан. стъпка по стъпка
http://www.bg-mamma.com/?topic=351414.210
Принцеси с патладжан
http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/10/blog-post_24.html

Патладжан ветрило със сирене и майонеза
Ястие с патладжани, кайма и млечно-чеснов сос
https://www.google.bg/search?q=Ястие+с+патладжани,+кайма+и+млечно-чеснов+сос&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm
Ислим кебап/с агнешко месо/
http://berina-berina.blogspot.bg/2010/11/blog-post_28.html

                       
Скрит текст:
Салата от маринова патладжан
Много лесно се приготвя.
Нарязваш патладжана на кубчета, оставяш го в подсолена вода за няколко часа.
После отцеждаш тъмната вода, прехвърляш го в буркан, добавяш малко ябълков оцет и зехтин, и няколко скилидки чесън. Повече сол не е нужна, тъй като патладжанът си е поел достатъчно сол още при накисването. 
Трябва да поседи няколко часа в хладилника и е готов за консумация.
Получава се много свежа, бърза и вкусна салатка

Скрит текст:
Салата от патладжани


Продукти:
Олио  за намазване


За заливката:
1ч.ч. вода, 4с.л.олио, оцет и сол на вкус, 1 глава чесън, 1зелена люта чушка, ½ връзка магданоз и копър.

Приготвяне:
Нарежете патладжаните по дължина на филийки, посолете и ги оставете да престоят 20 минути. Изплакнете ги с вода и ги подсушете.  Наредете ги в тава , покрита с хартия за печене. С домакинска четка ги намажете с олио само от горната страна. Изпечете патладжаните в силна фурна, докато омекнат и силно се зачервят.


В тенджера кипнете водата, олиото и меда. Прибавете според вашия вкус сол и оцет. На ситно нарежете зелената чушка и зелените подправки. Заедно с чесъна ги прибавете към врящата марината. Разбъркайте и залейте патладжаните с врящата марината.Оставете патладжаните да изстинат, а след това ги дооохладете добре в хладилника. Най- вкусни са на следващия ден.



Печени патладжани с фета
https://piknik13.wordpress.com/2009/08/13/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Много вкусен е патладжанът на Катето Евро.

# 13
  • Мнения: 9 052
също пържен патладжан на филии , соленичък , посипан с магданоз и чесън на ситно и отгоре нарязани тънки шайби овче сиренце
Или
печен като за кьополу, нарязан на ситно и разбъркан с майонеза. отгоре черни маслини , чесън, магданоз .

# 14
  • Варна
  • Мнения: 4 057
също пържен патладжан на филии , соленичък , посипан с магданоз и чесън на ситно и отгоре нарязани тънки шайби овче сиренце
Или
печен като за кьополу, нарязан на ситно и разбъркан с майонеза. отгоре черни маслини , чесън, магданоз .

+ орехи мммм

# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
обожавам патладжан и редовно готвя:

кьопоолу(имам няколко варианта)
патладжан с нахут
паста със запържен патладжан
патладжан бюрек
имамбайълдъ
грилнат на шайби (става и в тиган), после мариновам със зехтин, чесън, копър и балсамико и ядем към салата
ползвам наситнен на кубчета и запържен патладжан в доста ястия, в които има кайма, т.е. замествам каймата с него (мусака, пълнени чушки, болонезе)

# 16
  • Мнения: 9 052
Има ли разлика при кьопоолу(имам няколко варианта) и имамбайълдъ . Мисля са едно и също?
 

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
има разлика.

кьопоолуто се прави от печен патладжан, който после се прави на пюре.

имам байълдъ (имам книжки с турски рецепти) е пълнен патладжан с доматен сос. в Бг мисля е като манджа тип яхния.
уики по въпроса

# 18
  • Мнения: 9 052
аз винаги съм ги смятала за едно и също.
сега ми се дояде патладжан, а имаме грахова супа ...

# 19
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Моята баба ми правеше имам байалдъ от запържен патладжан на филийки, реди се ред пат, ред лук и моркови (също запържени), после пак ред патладжан и т.н.

Накрая цялото това се запича.

Голяма играчка е, но много го харесвам и така го правя и до ден днешен. Имам баялдъ с разполовени патладжани така и не харесах.

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз я правя с цял патлаждан, нарязан на ветрило, като долната част остава неразрязана,т.е. там където ще лежи патлаждана.
така го запържвам от всички страни и пълня със запържен лук, чесън, моркови. слага се между пластовете, слага се мед (аз слагам меласа), даф. лист, наситнени домати и оставям на слаб огън да къкри.
става и топло и студено за ядене. като престои един ден и става по-вкусно.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Моята баба ми правеше имам байалдъ от запържен патладжан на филийки, реди се ред пат, ред лук и моркови (също запържени), после пак ред патладжан и т.н.

Накрая цялото това се запича.

Голяма играчка е, но много го харесвам и така го правя и до ден днешен. Имам баялдъ с разполовени патладжани така и не харесах.

И моята така го правеше, само слагаше и домати при лука, а сега и аз го правя по същия начин в йена.

Затваряше и в буркани, студено също е много вкусно.

# 22
  • софия
  • Мнения: 4 180
Аз лично правя "ПЪЛНЕН". Както  се приготвят пълнени тиквички-патладжана го режа на две продълговати части,издълбавам вътрешността,но не на цяло.Тази вътрешна част я запържвам със кайма,добавям ориз.Подправки-сол,а чубрика,черен пипер и червен пипер добавям,ако каймата няма никакви подправки.Отгоре слагам  шайби домати-2 или 3 ,колкото са нужни,за да се покрие.Нареждам в тава или плике,добавям вода-до половината на патладжана(а не до горе-защото ще "плувне" Grinning) и пека.

Вчера пробвах тази рецепта и стана страхотна гозбичка. Мисля тези дни да пробвам и от другите  Hug

# 23
  • Вила Великула
  • Мнения: 2 014
Аз към Печени патладжани с фета добавям и нарязан на ситно обелен домат и магданоз.
Става много вкусно.
Кюфтенца от патладжани също стават вкусни.

# 24
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Има още една рецепта,която правя с патладжани. Нарязвам патладжана първо на две големи половини,след това на широки ленти.Реда в плике,заедно с моркови-които са нарязани по същият начин.Заливам с вода-да ги покрие съвсем малко,поръсвам със соли пека.Когато водата се "поизпари","поръсвам" с малко олио,обръщам веднъж и готово.

# 25
  • Мнения: 3 229
Здрвейте, колко много вкусни рецепти от патладжан!
Признавам си, не ми е много познат и използван, но отскоро правя някои неща и се харесват на всички.

Аджапсандал
Скрит текст:
намерих го в руски сайт  http://ochenvkusno.com/ochen-vkusnyj-adzhapsandal/

патладжани - 5 бр. средно големи
чушки - 4-5 бр. различен цвят
лук - 3-4 глави
картофи - 600 г
домати - 3 бр.
дом. пюре 1 с. л.
чесън - 5 скилидки
босилек, магданоз, кориандър, сол, черен пипер на вкус, олио, 2 ч. л. захар

Правя го с шарените патладжани, те не горчат, ако вземете лилави, трябва да ги изкиснете.
Патладжаните и картофите се режат на едро, чушките и доматите се почистват и режат също, лука - на полумесеци.

В голям съд пържим картофите почти до готовност и ги вадим. В същото олио пържим патладжаните ок. 7 мин., добавяме лука докато стане прозрачен, след това и чушките.
Връщаме картофите с половината чесън, бъркаме. Добавяме домати, пюрето, захарта, подправки на вкус, вкл. зелени.
Огънят е силен. Слагаме капак и задушаваме ок. 5 мин. след което добавяме останалия чесън и зеленина. Задушаваме още няколко минути.
Не се добавя вода! Задушават се зеленчуците в собствен сос.
Изключвате котлона и го оставяте под капак за половин час или повече. Вкусен е и студен, и топъл.

Получава се нещо като имамбайълдъ с картофи, чудесна лятна гозба!

И не е трудно, описанието отнема повече време Simple Smile

# 26
  • София
  • Мнения: 6 094
Много обичам патладжани и като основно, и на разядка. Някои от написаните рецепти съм правила, но прочетох и много нови.

Патладжани с топено сирене
1кг патладжани се запържват или запичат с малко мазнина. Запържват се или се задушават 1 глава лук, 1 глава чесън /аз слагам по-малко/, 1кг домати, босилек и/или риган.
В тава се редят домати, патладжан, топено сирене, настърган кашкавал. Залива се с две-три разбити яйца и отгоре се слага 50гр масло /аз слагам по-малко/. Запича се. Понякога добавям и други сирена, които са изостанали в хладилника.

Правя и лазаня като редувам запечен /запържен/ патладжан и кори. Сходно е с гръцката мусака, но не слагам канела и карамфил.

За разядка, освен с майонеза, може да се смеси и с извара + сметана или пък с цедено кисело мляко + зехтин. Като се добавят чесън, магданоз и натрошено сирене, става Kissing Heart

# 27
# 28
# 29
  • Мнения: 574
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.

# 30
  • Мнения: 9 052
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.
как го приготвяте?

# 31
  • Мнения: 574
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.
как го приготвяте?
Режа ги на дълги филии. Осолявам ги и ги оставям да се отцедят. После ги пържа леко на тиган и ги нареждам в тавичка. Слагам ред патладжан и плънка със смлени домати с чесън и магданоз и пак син домат. Запичам ги. Вкъщи много ги харесват.

# 32
  • София
  • Мнения: 12 554
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.
как го приготвяте?
Режа ги на дълги филии. Осолявам ги и ги оставям да се отцедят. После ги пържа леко на тиган и ги нареждам в тавичка. Слагам ред патладжан и плънка със смлени домати с чесън и магданоз и пак син домат. Запичам ги. Вкъщи много ги харесват.

Само че това е много далеч от имамбаялдъ.

# 33
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
Имамбаялдъ както съм я яла в Турция се прави по следния начин - в зехтин се задушават лук, моркови настъргани, чесън, домати, малко целина подправят се с мащерка и риган. После патладжаните се издълбават, вътрешността нарязва на ситно и се добавя да се запържи с останалите зеленчуци. Патладжаните се посоляват и запържват от двете страни, после се пълнят с зеленчуковата смес, слага им се най-отгоре по резен домат и се слагат във фурна да се запекат, докато останат на мазнина. Аз ги поръсвам и с магданоз накрая.

# 34
  • Мнения: 902
Мъжът на сестра ми е от Косово и ми каза една рецепта с патладжан, която той пък е научил от един бивш колега от някъде из Азия но не помня точно откъде. Обаче рецептата е да си оближеш пръстите.
Нарязват се патлиджаните на колелца, и се запържват в колкото се може малко мазнина (поемат иначе доста), от двете страни. Оставят се на кухненска хартия да се поизцедят от мазнината за 1-2 минути и още както са топли се слага на едно колелце настъргано сирене /кашкавал(тук в Германия аз слагам Гауда )и се покрива с друго колелце колкото се може еднакво по големина, да стане като сандвич от патлиджан със сирене/кашкавал по средата . ПОсле в дълбок тиган се запържват 1-2 глави кромид лук (на вкус, и в зависимост от това колко са големи), 1-2 Лъжици брашно и около 500 мл пасирани домати (сос). поразбърква се докато сосът леко се сгъсти от брашното и се подправя на вкус с кой каквото обича (аз понеже съм див фен на подправки на това място на рецептата издивявам с 2-3 вида трапезна чубрица, дето съм си ги купила като съм си идвала у нас). Хвърля се една шепа кашкавал (същия който е и в патладжаните) настърган в соса и се разбърква докато се поразтопи и разтегли вътре в соса. След което се слагат внимателно сандвичетата от патлиджани в тигана едно до друго, да плуват в соса. Оставя се за около 1-2 Минути на слаб огън да поседи, и се сервира с пресен хляб или багет. Умирам си за тая манджа на часа!

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
преди няколко дена правих капоната.
много е вкусна като престои.
става и студена и топла за ядене

# 36
  • Мадрид / София
  • Мнения: 5 992
Писто от испанската кухня:


Задушавам лук, скилидки чесън нарязани на ситно, чушки, моркови, тиквички и патладжани, нарязани на кубчета. Добавям сол на вкус, може и лютичко, който обича. Като се задушат хубаво добавям пържен доматен сос ( тук в Испания хо продават готов), ако ли нямате заедно със зеленчуците се нарязват и домати близо килограм. Добавям малко захар заради доматите, около кафяна лъжичка. Количествата на зеленчуците са по избор в зависимост какво обичате. Горе-долу са по 1-2 бр средно големи. Само доматите са повече.
Яде се с пържени яйца на очи, като пистото се слага отдолу, като гарнитура или самостоятелно.
За пълнените патладжани: може отгоре да се поръсят с кашкавал/ бешамел и кашкавал преди да се запекат.
За мусаката: на шайби е по-трудоемко и не ми хареса токлова. Втория път ги нарязах на кубчета и ги задуших заедно с лука и морковите, после и каймата и подправките. И когато вече беше готоео задушено всичко, го залях с бешамел и кашкавал и го запекох. Повече ми хареса и по-малко време отнема.
Тукашните патладжани нямат нужда от изкисване, не горчат.
Печени шайби патладжан леко намазани с олио и посолени, се нареждат - шайба патладжан, сирене, патладжан, домат. После пак патладжан, сирене, патладжан, домат.

Последна редакция: нд, 01 апр 2018, 21:18 от Angela61

# 37
  • София
  • Мнения: 10 862
Тези дни пак ми се доядоха патладжани и се сетих за темата. Ето още няколко идеи от мен:

Зелен хайвер

Рибена супа със зеленчуци

Зеленчуци асорти с доматен сос

Свински рулца с патладжан

# 38
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Патладжан с кайма

https://www.facebook.com/watch/?v=1342239145910158

Общи условия

Активация на акаунт