За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 67 830
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 9 108
пеп-чоFlowers Hibiscus

От любопитство купих каперси в марината. Така ли се консумират, към салати ли се слагат или в ястия?

в салати ги слагам, бобена, рибена нещо http://pep-4o.blogspot.bg/2017/08/blog-post_8.html и в разни сосове http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post_25.html

# 16
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
пеп-чо,  Flowers Hibiscus

От любопитство купих каперси в марината. Така ли се консумират, към салати ли се слагат или в ястия?
Към салати, може и към сосове.
Гърците слагат каперси в шопската салата, а Пепчо има един супер сметанов сос с каперси. Simple Smile

# 17
  • Мнения: 5 127
пеп-4o и chrissy, ще експериментирам и в салата и в сос. Но първо ще опитам вкуса им така самостоятелно.  Grinning Благодаря ви  bouquet

# 18
  • София/Испания
  • Мнения: 1 505
Здравейте,купих от Лидл оризови кори,не са много големи,16см в диаметър.Чудя се какво да ги правя.Моля,дайте идеи.

Може ли снимка на корите.
Имам една виетнамска рецепта за тези твърдите, които като ги намокри стават жилави и могат да се навиват, като суши.

може ли рецептата за виетнамски пролетни рулца?Преди години ядох такива в едно виетнамско семейство и много ми харесаха.Бяха с кайма

# 19
  • Montana, Bulgaria
  • Мнения: 564
За виетнамските рола корите са като ламаринени. Хахаха
Поканихаме преди години на виетнамска вечер във виетнмаско семейство.
Та пред всеки имаше купички с вода, за да си намокри кората. Намокрена тя се пълни с лист зелена салата, авокадо, оризови спагети, пилешко или сурими, което е приготвено на пара, краставица. Русото се завива стегнато с ръце и се топи в сос. Девойката ни предложи 2 варианта. Първия беше с много тънко нарязана краставица, лук, чесън, лимонов сок, кафява захар, вода (както тя се изрази - българска лимонада), малко соев сос и рибен сос. А втория вместо краставица беше с морков. Може да пропускам нещо в добавките на рулото.

# 20
  • София/Испания
  • Мнения: 1 505
Благодаря много!

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 13:22 от janetaes

# 21
  • Nice
  • Мнения: 946
Мили кулинарки, моля помогнете да намеря решение на проблем ,който имам от много време.
Когато правя във фурната нещо което трябва да бухне, при изваждане веднага се спъхва.
И се чудя аз ли съм толкова зле, фурната ли е проблемът или съставките.
Вчера направих опит да направя едни Йоркширски пудинги (яйца, прясно мляко и брашно), прекрасно се надуха, чак ми беше кеф да ги гледам. И след като ги извадих се спъхнаха и спаружиха, абе голямо разочарование.
Същата работа е с кексовете, баниците и мъфините Disappointed Relieved Каквото и да правя резултатът винаги е един и същ- пробвала съм да оставя по-дълго в изключена фурна, да извадя веднага след като е готово, да покрия с кърпа, да не покриявам с кърпа...

Къде е проблемът?

# 22
  • София
  • Мнения: 11 705
bouquet
Мерси за темата!

Марчева,рецептата от пр.тема за Табуле не се отваряше...
Грешката веднага ще бъде поправена, много се извинявам, нещо не съм направила както трябва.

http://recepti.gotvach.bg/r-79456-Перфектното_Табуле

пепи , благодаря!

# 23
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Специално на йоркширския пудинг идеята му е да спихне после, така че примерът не е показателен. Wink
Иначе - много неща може да са проблемът, на първо време бих препоръчала да провериш дали не печеш на вентилатор. Има неща, които стават и така и хора, които и така пекат, но най-добрите резултати на десерти, които съм виждала, са определено без вентилатор.
Той твърде рано запечатва една коричка на печивото отгоре и отвътре може да не се допече.

Има и много други възможни проблеми, но започни оттук, според мен.

# 24
  • Nice
  • Мнения: 946
Правила съм проби с вентилатор и без, резултатът все си е спъхнат Smiley Като цяло много рядко ползвам функцията вентилатор, просто не се сещам за нея Smile

За йоркширския пудинг- гледах как се прави, доста време търсих подходяща рецепта, купих си нов съд за мъфини. По снимките и клипчетата все имаше едни красиви, надути пудинги, не знаех, че трябва да спъхне.
При мен се получи много странно- само един си остана надут, хрупкав, точно както гледах по рецептите. Останалите се спаружиха, станаха си направо плоски.

Хайде пудингите, едно на ръка, първи опит. Но кексовете, кексовете никога не стават. Носих си специално бакпулвер и сода за хляб от България, преди мислех, че проблемът може да е в тези които си купувам от тукашните магазини.
Еми не става. Надува се прекрасно във фурната и при ваденето няма и 5 минути и се сплесква. Баницата със заливка и тя така.

# 25
  • Мнения: 39 329
Идвам при вас.
nikaia, пробвай да направиш попоувърси в тавата за мъфини и виж дали пак ще спаднат.

# 26
  • Мнения: 4 872
Здравейте,
Дайте ми съвет  как да оползотворя едно кондензирано мляко . По възможност в някоя лесна и бърза рецепта.    Flowers Bouquet
 Мъжът ми го купи, за да го слага в кафето, но разбира се, не му хареса и не ми се иска да го изхвърлям. Търсих разни рецепти, но ми се иска да е изпитана и сигурна такава- не ми се експериментира. За първи път купувам такова 'чудо'.

# 27
  • Мнения: 9 108
във всеки сладкиш, или мъфини, където има прясно мляко. Но намаляваш рязко захарта.

# 28
  • Nice
  • Мнения: 946
mariat, каква е разликата с Йоркширския пудинг?
Тези дни се чудих защото ми изглежда едно и също, рецептата изглежда същата.

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 13:41 от nikaia

# 29
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
И аз за пролетни лулца се сетих с тези оризови кори, мммм...

Общи условия

Активация на акаунт