ИТАЛИАНСКА кухня

  • 104 264
  • 995
  •   1
Отговори
# 240
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
потърсих в нета, но явно пазят правата над предаването и в тубата няма нищо.
само това е линка за гледане.

сега пак гледах бабата: бял хляб от предния ден го накъса на трохи, сложи галета, пармезан, яйца, магданоз. магданоза даже беше на цели листа, т.е. не беше наситнен. също сложи сол и черен пипер.
кнедлите се правят по този начин, само дето се добавя и мляко и после се правят на топки и се варят на слаб огън.

направих няколко скрийншота. не са перфектни, но може да се различи какво има вътре.

сместа
оформяне
пържене
пържене

сосът го направи от бланширани чери домати. после ги надупчи с вилица и ги мина през онази машинка кръглата, която отделя соса от люспите и семките. запържи лук и чесън, сложи доматите, сол магданоз и босилек.

# 241
  • MI
  • Мнения: 11 841
Ася, това са си фрителле както писах вчера, виж тук картинката:
https://blog.giallozafferano.it/crisemaxincucina/frittelle-di-pa … etta-del-reciclo/
Само магданоз не се слага по принцип доколкото знам, но иначе са същото нещо. Нямам идея защо са ги нарекли полпетте като не са дори кръгли, нито защо ги слагат върху пастата. Предполагам че е някаква местна рецепта, но колкото и да я търсих вчера не я намерих. Иначе соса си е нормален, само дето си е играла да отделя с машинката люспите, по принцип се бланшират точно за да ги отделиш по-лесно.

# 242
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз също нямам идея защо са така наречени. както се вижда от снимките, отдолу е със субтитри и се чува оригиналното говорене на бабата, т.е. тя го каза няколко пъти и отдолу беше написано polpette.
тя също каза, че шеф няма как да знае как се готви в Росето. то е като в Бг, всяка домакиня си има рецепти, всяко семейство си има предпочитания.

та след като ги изпържи, ги заля със соса.
обаче те не го бяха попили, само отвън бяха омазани...
и на мен ми е странна комбинацията от паста и пържен хляб, явно е остатък от "бедната" кухня, когато се е използвало всичко, не се е хвърляла храна и е било важно да са сити и да държи.

иначе паста със запържени трохи хляб прави и моята свеки (германка). не съм я питала от къде е рецептата. по принцип свекърът ми беше доста консервативен в яденето и рядко се експериментираше, та се учудих като каза, че в Италия е типична рецепта. newsm78
ама те ходеха често там на почивка, та може оттам да е видяла.
макар да го ядеха това ястия залято с компот от череши  Sick (паста, трохите и отгоре компот с водата и плодовете). не го пипвах даже  Naughty

съседката ми е полуиталианка и ми е казвала, че прави паста с нахут. дребна паста се сварява, отцежда, добавя се сварен нахут. в тиган се загрява зехтин, слага се чесън и като се запържи леко се слага пастата и се разбърка.
обясняваше, че са го сервирали като междинно ядене на сватба в Италия, забравих обаче в коя област.

# 243
  • MI
  • Мнения: 11 841
В Сицилия се прави много често така - сиренето се замества с минати на тиган трохи стар хляб, не са точно пържени, виж рецептата за дивия копър горе. Мисля че само за там е характерно, но наистина то просто замества пармиджаното/пекориното които се слагат в другите области, не се готви хляба. Също така на доста рецепти слагат настъргана лимонова кора отгоре.

Паста с нахут се яде в цяла Италия, или поне от център надолу със сигурност. Само че обикновено не се приготвя така както написа, а като при боба - вари се във водата на нахута пастата. Причината е пак същата - става по-кремообразно и вкусът е по-силен.

# 244
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


Паста с нахут се яде в цяла Италия, или поне от център надолу със сигурност. Само че обикновено не се приготвя така както написа, а като при боба - вари се във водата на нахута пастата. Причината е пак същата - става по-кремообразно и вкусът е по-силен.

да, може. съседката ми каза, че така я готви.
тя ми обясняваше, че си замразява порциониран нахут, та няма винаги явно от водата му.
т.е. това е бързия вариант.

аз нахут ям на другия ястия и това не съм го готвила. Peace

скоро правих Polenta taragna и ми хареса повече, отколкото само с царевично брашно.
четах из рецептите, че брашното от елда за тази полента било специално смляно, но аз нямаше от къде да си го набавя и ползвах нормално пълн. брашно от елда.
стана доста количество, 2-3 дена ядахме  Joy

# 245
  • MI
  • Мнения: 11 841
Боже, чак сега зацепих че грано сарачено е елда. Dizzy Face Ужас, много съм зле... Аз елда не обичам на каши и подобни, затова и не съм се интересувала, тук си я продават на брашно и мислех че е тип пшеница. Аз полента не обичам особено, тази включително. Все се каня да помоля свекърва ми да ми купи от нейната, не знам точно каква е но е различна от тази, която продават в Северна Италия и ми харесва повече. Макар че наистина трудно може да ми хареса полента/качамак или каквото и да е от сорта...

# 246
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
на мен също.
обаче откак не ям глутен по здр. причини и търся нещо за засищане, само ориз и картофи не става.
качамак не харесвам, но елда ям. в тази комбинация беше ок, сиренето също оправя вкуса  Joy
мнооого по-добре, отколкото само царевица. но аз обивам елдения вкус. Peace

в Болцано има един страхотен сарацински сладкиш (елденски де). като идем там и веднага се набухвам в някоя пекарна да го търся.
вкъщи си го правя и го замразявам, че доста засища и трудно се изяжда от 2ма човека...

# 247
  • Мнения: 9 052
кажете нещо с патладжан , което ние го нямаме. но да няма спагети .

# 248
  • София
  • Мнения: 10 825
Патладжан пармиджана

# 249
  • Мнения: 9 052
тежка ми е с този ка;кавал. може би с ов4е сирене

# 250
  • MI
  • Мнения: 11 841
Пармиджаната се прави с моцарела...

Друг вариант - пълнени патладжани, има хиляди варианти. Ако искаш нещо наистина леко ето моята любима лятна версия - издълбава се патладжана и се запича леко в тава с малко зехтин (аз слагам и съвсем малко вода, за да не изсъхне). Междувременно слагаш в зехтин скилидка чесън и ако искаш една аншоа, след това нарязаната на парченца вътрешност. Когато омекне добавяш парчета домати (или от консерва), маслини и капери. Като се сгъсти слагаш в патладжаните и печеш около 20 минути на 200 градуса.

# 251
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 766
Да,тук се прави галета (mollica) препечена с пресован чесън, магданоз, риган,зехтин. Използва се при някой видове пасти (с finocchietto rizo- нещо като нашият копър,ама има по-специфичен вкус). Не винаги замества сиренето,обаче Wink Добавя се отгоре.
Относно рецепти с патладжан, аз често правя една мързелива рецепта: нарязвам го се на резенчета,като картофи за пържене,отцаждам добре, слагам  в тава ,олио, бяло вино,или малко водичка и мушвам във фурната. След около 40 мин. (аз пека на 160° с вентилатор)се проверява,и ако е готово се залива с разбити добре зехтин и мента. Много е вкусно.

# 252
  • MI
  • Мнения: 11 841
Данилу, кажи някоя по-различна рецепта от тази част на Сицилия, в която живееш, ако може нещо сезонно. Иска ми се да пробвам нещо различно...

# 253
  • Мнения: 9 052
по повод сицилианския пастет с чесъна ми хрумна , че моята баба правеше пастет с орехи, чесън , сол и други неща мисля имаше, но не ги помня. Сега се замислям, че такъв пастет е идеален за патладжан.
неля харесва ми рецептата, но аншоата защо я слагаш?

# 254
  • MI
  • Мнения: 11 841
Майка ми прави точно както казваш плюс извара, как ми се дояде... Твоят вариант без извара ли е?

Само за аромат, но може и без, останалите неща и без това са със силен вкус.

Общи условия

Активация на акаунт