ИТАЛИАНСКА кухня

  • 105 494
  • 995
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 9 052
 пладнешки беше, но имахме нужда да седнем, защото бяхме уморени с двете деца и със свекъра ... все в трудноподвижните групи ... та се наложи да седнем и изобщо не очаквахме. Това е едно кафене на площадчето преди да се качиш на моста Риалто. Много готино площадче. Ако бяхме сами да си бяхме изпили кафето навънка.

# 346
  • Мнения: 3 615
Да, и на мен ми е странна любовта на гърците към нескафето. Всъщност нормално кафе там не съм провала като се замисля...

За Венеция, че е скъпа е вярно, но това си е бил пладнешки обир. Ако седнеш обикновено струва по-скъпо, но имайки предвид че иначе със закон е забранено да струва повече от 1.5 ако не се лъжа, това е много прекалено. Ако сте забелязали и на летищата не струва повече еспресото.
Виж За справка цената на Бг аерогарата.Там преди години го пихме на 6лв.

# 347
  • MI
  • Мнения: 11 868
Там сте платили за гледката. Основен принцип - никога не сядай на най-туристическите места, стига да кривнеш в някоя малка уличка наоколо и цените ще са паднали поне с евро.  Simple Smile

cia_maritima, говорех за Италия, у нас няма подобен таван. Ограничението важи само за еспресото и то на крак. Аз затова на българско летище вече никога не вземам кафе -  не стига че е скъпо, а и не става. Но по едно време имаше на терминал 1 машини за кафе на самообслужване, на Лаваца - не съм гледала има ли ги още.

# 348
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 815
А, и на нас за кафе в Агриджендо ни поискаха,ако бяхме седнали вътре в бара 3 евро,за седнали на масичка отвън с изглед към храмовете 4 евро и за прави на бара 90 цента. Но става дума за преди  доста време  и бях го забравила този факт. Предполагам,че сега струва повече. В самият обект друг път платихме съвсем нормални цени,докато за американско кафе платихме двойна цена?!На туристическите обекти си правят тези сметки. Ние в Гърция бяхме на път и платихме тез пари в едно баирено хотелче,вече и не помня къде. Мм одобри кафето. Аз се възмутих от цената. При положение,че тук кафето струваше 60 цента тогава. А и все още смятах според българските стандарти.
Днес minestrone. Имам и mozzadura. Това е зеленчук от рода на броколито,но типична сицилианска разновидност. По нежна на вкус и не на такива големи глави като броколите. Сварено за салата.

# 349
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Нели,ще споделиш ли някои бързи рецепти на техни летни манджички, с чушки примерно.Или какво леко и бързо приготвят домашно, и хапват италианците?

# 350
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Нелче, само да допълня за процесора и ножовете.
Освен за паста, те са идеалният вариант за забъркване на маслено тесто/тесто за пай.
Нарязваш студеното масло на кубчета и просто завърташ....  Simple Smile

# 351
  • Мнения: 9 052
Нели,ще споделиш ли някои бързи рецепти на техни летни манджички, с чушки примерно.Или какво леко и бързо приготвят домашно, и хапват италианците?

Висотите на Миш-Маш май не са ги стигнали или поне не забелязах.
Чушките ги срещах с извара като плънки в някакви тестени ... или върху пица и нейни роднини. Но върху тип пица или фокача те всичко могат да опекат и все е вкусно. Лук, картофи, патладжан, тиквичка, чушка ... какво ли не пекат отгоре и можеш да си оближеш пръстите ...


# 352
  • Мнения: 896
Искам най-искрено да ви благодаря за съветите. Снощи правих паста и беше мноого сполучливо.
Първоначчално взех грис на която пишеше semolina. Но като го отворих видях че няма как да стане с това башно, прекалено едро е. От там газ до друг магазин и успях да си намеря DIVELA "semola di Grano Duro". Освен по цвета по друго не си приличат.
 Но пропорцията която е дадена във всяка една рецепта 100 гр. брашно 1 яйце  е малко завишена. От 300 гр. брашно и 3 яйца излязоха 5-6 порци.
ПС: Ще трябва да се купува и машина за паста, че на ръка си е трудоемко, и изисква време.

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 11:36 от vanqivanova

# 353
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Вчера като пазарувах специално търсих брашно от твърда пшеница, за да тествам разликата в тестото за паста. Зарибявате.  Mr. Green Оказа се по-скъпо, аз нямах идея какво да очаквам. Зачетох се, че нормалният и доста евтин грис е от "мека пшеница", нямам идея как се превежда растението, превеждам буквално...

# 354
  • MI
  • Мнения: 11 868
Добро утро, момичета. Много се радвам че е станало добре, Ваня. Аз като правя само за 2 човека слагам само 100 гр. и 1 яйце, напълно достатъчно е. С две стават четири големички парчета лазаня... Да, и тук е близо 2 евро доброто брашно от твърда пшеница, само ако купиш голяма разфасовка пада значително цената. Но като цяло под евро свястно брашно няма, дори от производител като вземаме пак е толкова.

 За летните манджи - има много, вече писаха за пармиджаната, други класики са капоната, пепероната, всякакви пълнени зеленчуци, фригителли (сладки малки зелени чушлета) и т.н. За капонатата предлагам да пише Данилу ако има желание, защото все пак живее в Сицилия. Аз ще дам сега рецептата за пепероната. Само първо да подчертая, че в различните области я правят с различни вариации, така че не се учудвайте ако видите друг вариант (без месо, сметана и т.н., разбира се Simple Smile )

Трябват ви чушки с различен цвят - малко зелени, червени и жълти, маслини, скилидка чесън и каперси, Слагате зехтин в тигана и чесъна. Като стане златист го махнете и сложете почистените и нарязани на ленти чушки и захлупете с капак. Намалявате огъня и бъркате от време на време, докато омекнат - да кажем 20 минути. После слагате касперите, маслините, сол и махате капака, още 10на минути така и е готово. Понякога се слагат и галета точно преди да се махне от огъня. Много просто, но много вкусно за когато е много горещо.

Нелка, много ти благодаря, ще пробвам задължително. Масленото тесто го правя много често, ще е хубаво ако стане по този начин. Hug

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 10:38 от nelig

# 355
  • Мнения: 1 545
Само да кажа, че тук поне Въпросната пепероната не се възприема като самостоятелно ястие, а като гарнитура.
Леки и бързи са различните фриттате, демек омлети. Примерно с тиквички и мента, или с гъби.... С каквото си харесате. А лятото са много вървежни салатите от паста (ориз, булгур, жито...), примерно с риба тон, малки доматчета, маслини, босилек, може и някакво сирене. Или с нарязана  шунка, царевица, домати,  босилек и пак каквото си обичате. Само не кисели краставички! 🤣🤣🤣

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 15:08 от dessita

# 356
  • MI
  • Мнения: 11 868
Като е много топло си я ядем и без нищо, но аз вече казах че съм предимно тревопасно. Simple Smile И салати с ориз да добавя, особено с морски дарове и черен ориз добре изстудена е супер.

# 357
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Само да кажа, че тук поне Въпросната пепероната не се възприема като самостоятелно ястие, а като гарнитура.
Леки и бързи са различните фриттате, демек омлети. Примерно с тиквички и мента, или с гъби.... С каквото си харесате. А лятото са много вървежни салатите от паста (ориз, булгур, жито...), примерно с риба тон, малки доматчета, маслини, босилек, може и някакво сирене. Или с нарязана  шунка, царевица, домати босилек и мак каквото си обичате. Само не кисели краставички! 🤣🤣🤣
Деси,много интересно изглежда това-тиквички и мента.Как се приготвя?Като нашите омлети и в този порядък да се добавят зеленчуците ли?Ментата вътре или е за поръска само на готовото ястие?
Кой вид булгур ,жито използват?Сподели моля те повече за тези разкошни салати за които пишеш.Приготвяш паста от която добавяш към салатите ли?
Деси,много въпроси станаха,за което ме извини но намирам всичко което споделяш за много полезно и големи благодарности на всички момичета които дават съвети и рецепти тук

# 358
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Като е много топло си я ядем и без нищо, но аз вече казах че съм предимно тревопасно. Simple Smile И салати с ориз да добавя, особено с морски дарове и черен ориз добре изстудена е супер.
Нелка,дай рецепта за салатата с ориза и морските дарове моля те.Как я овкусяваш?
Италианците гледаха на заливката за нашата мусака ей така Flushed Как можело да печем кисело мляко с яйца!?Голямо чудене беше.Сега и аз гледам така на споделената ти салата от ориз.Малко съм като лаик ,но откакто отказахме месото,все едно наново се уча да готвя,
 защото то, присъстваше във всяко едно наше ястие и сега си давам сметка колко малко рецепти без месо знам.
Благодаря ти предварително

# 359
  • MI
  • Мнения: 11 868
Нина, ако не знаят с какво е заливката на повечето много им харесва мусаката. Simple Smile Макар че май гръцкия вариант повече им харесва, то честно казано и на мен, ама много тежко...

За оризовата салата е много лесно - вариш отделно ал денте ориза в много вода и го изцеждаш - като паста. Отделно приготвяш морските дарове (каквито ти решиш, с всичко върви) и после смесваш, може и малки доматчета разрязани на две да сложиш, но може и без. Отделно приготвяш дресинг от лимон, зехтин, чер пипер и сол и заливаш. На мен ми харесва най-много като престои един час в хладилника, поема всички вкусове. Иначе моя любим вариант е с тиквички и скариди, приготвяш скаридите на тиган, после в същия тиган минаваш нарязаните на малки кубчета тиквички и си готова да смесваш с дресинга и ориза, може и малко магданоз. Особено с черен ориз много хубаво става.

Като се сетя за интересно безмесно ястие ще пиша, има много хубави но всъщност и ние имаме доста. Даже нашите постни манджи гледам че много добре понасят на ММ, много повече от тези с месо.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт