НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

  • 77 684
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • Far away from here...
  • Мнения: 1 305
Jacklin, на 38 год съм, 163 см, движението ми е 2 пъти седмично по 20 мин. упражнения на Р.Илиева и веднъж седмично - народни танци, час и половина. Общо взето е това.
Имам остеопения, други заболявания не съм изследвала, но е твърде вероятно да имам и ИР...
Не гоня умишлено кетоза - зеленчуци ям обикновено на вечеря - зелена салата, краставици, по-рядко домати, чушки... В почивните дни си ям зеленчуци и на обяд. Просто в работата нямам възможност да си нося салати, там хапвам "на крак".
Допълвам, че целта ми е да сваля кг - през последните 2 години качих около 12-13.

Amour*, аз от ученичка не закусвам и не мога да ям сутрин.
Когато започнах сериозно режима (преди около 2 месеца), си огладнявах и на обяд, и следобяд дори понякога хапвах ядки или малко замразени горски плодове със сметана.
Но от една седмица изобщо не съм гладна, посочените количества са ми достатъчни, явно защото не се движа особено...
Чудя се да не объркам нещо  newsm78

# 706
  • Мнения: 13 019
Щом нямаш чувство за глад, значи 1400 кал към този момент са ти ок.
Но за мен разумните В за дълъг период са минимум 50 г. Щом в офиса няма как вечер хапвай. Наблюдавай се, ако не спиш или имаш друг дискомфорт коригирай храната. Трябва ти да си усетиш как ти е най-добре. Ако си гладна яж:)
Аз днес съм ламята Спаска, ще хвана синузит от да вися пред хладилника😂🐷🤪 Има и такива дни. Няма да въвеждам в Май фитнес пала, ще го превъртя:)) Но режимно плюскам Simple Smile)

# 707
  • Бургас
  • Мнения: 4 669
Таня, как вървят нещата с хуска? Помага ли?.....
Или всъщност да се върна на въпроса - с хуска получават ли се нещата?

Трудно ми е да ти отговоря. Пия само сутрин, разтварям по 1 ч.л. във вода и я изпивам като стана. Гледам, че дозировката е два пъти на ден. Ама аз имам лоши спомени от много фибри, та ме е страх да рискувам.
Според мен разковничето е в зеленчуците. Минах пак основно на замразен микс за гарнитура. И нещата потръгнаха. Ето, вчера например имах зеленчуци само с вечерята, и днес отново не съм ходила въпреки хуска.
По едно време много ми помагаше лъжица сусамов тахан сутрин на гладно. После обаче реших, че ям много и го спрях. Мисля пак да го започна, с него определено се чувствах най-добре.
Леща в близката една година не искам да видя. С такъв мерак хапнах половин купичка, после два дни ме боля корем. Хем я киснах, хвърлих първата вода. Опитах, стига ми. Хич не я препоръчвам. А така хубава я правя Grinning

# 708
  • Мнения: 2 211
Аз се старая да хапвам редовно броколи,  брюкселско зеле,  карфиол, къдрав кейл, днес готвих кисело зеле,  авокадото също ми действа добре на перисталтиката. Всеки ден почти ям един от изброените зеленчуци.

# 709
  • Мнения: 8 941
Обмяната на веществата не е просто плюс или минус. Според мен не е лошо да прочетете малко за хормона инсулин и за неговата роля а също и за кръвната захар и от какво се повишава, а също какво води това повишение. Тогава ще си отговорите защо само с просто ниски калории няма как да стане за продължително време, дори извън и независимо от здравословното / нездравословното влияние на гладуването върху тялото.

Освен това е нормално при 5-6 кг. за сваляне, които даже не е сигурно, че са ненужни от здравословна гледна точка, а са просто естетически желани от човека, да става бавно. По принцип с този режим става бавно.
На мен не ми е чак толкова належащо да стана 58 кг. на всяка цена, а да се чувствам добре в кожата си.

Ами чели сме доста по въпроса. Не говоря наизуст.

# 710
  • Мнения: X
Леща в близката една година не искам да видя. С такъв мерак хапнах половин купичка, после два дни ме боля корем. Хем я киснах, хвърлих първата вода. Опитах, стига ми. Хич не я препоръчвам. А така хубава я правя Grinning

Добре де, може ли някой да ми обясни така, като на лаик, защо се получават такива реакции? Често чета за подобни- към леща, боб, хляб, млечни и още какво ли не. Ясно е, че някои хора наистина имат непоносимост към някои от продуктите. Факт, но за тази непоносимост се знае и затова въпросните продукти обикновено се избягват. Но други, които преди да минат на НВ ВМХ /или някакъв друг вид хранене/ спокойно са си хапвали от тях, без да изпитват описвания дискомфорт. Как така изведнъж се отключват подобни непоносимости? Наистина не мога да разбера...  Thinking

# 711
  • Мнения: 4 042
Момичета, нормално ли е при режима да има белтък в урината? Имам и кетотела, това си беше нормално да го очаквам, но за белтъка нямам никаква представа дали е от храненето или от нещо друго.

# 712
  • Мнения: X
Леща в близката една година не искам да видя. С такъв мерак хапнах половин купичка, после два дни ме боля корем. Хем я киснах, хвърлих първата вода. Опитах, стига ми. Хич не я препоръчвам. А така хубава я правя Grinning

Добре де, може ли някой да ми обясни така, като на лаик, защо се получават такива реакции? Често чета за подобни- към леща, боб, хляб, млечни и още какво ли не. Ясно е, че някои хора наистина имат непоносимост към някои от продуктите. Факт, но за тази непоносимост се знае и затова въпросните продукти обикновено се избягват. Но други, които преди да минат на НВ ВМХ /или някакъв друг вид хранене/ спокойно са си хапвали от тях, без да изпитват описвания дискомфорт. Как така изведнъж се отключват подобни непоносимости? Наистина не мога да разбера...  Thinking
Най-вероятно не са се отключили след преминаване на ВМХ.Имало ги е  и преди, просто когато хората се хранят "балансирано, с всичко", не обръщат внимание, че им е станало тежко на стомаха, че имат киселини, че имат някакви симптоми изобщо.Пият си хапчетата за добро храносмилане и това е.
Моят мъж например, има непоносимост към лактозата.Но го разбра почти на 50 годишна възраст, когато му казах, че това може да е проблема за вечното му боледуване като дете, за синузита му години наред, за запушения му нос всяка зима, изобщо за всичките му дихателни проблеми.Така се и оказа.Спря млечните и всички симптоми изчезнаха.Вече няма синузит, не ползва капки за нос цяла зима, всъщност изобщо не му се е налагало в последните 3 години, не се разболява, диша свободно, не хърка.Понякога си позволява зряло сирене, кисело мляко, усети ли, че дишането му се променя, ги спира.
Непоносимостта към глутена може също да има много проявления, които никой не би свързал с това:главоболие,  хрема, умора, нервност, суха кожа, косопад, дори не помня всичките на пръв поглед "стандартни" оплаквания, на които повечето хора дори не обръщат внимание.
Просто като спреш дадена храна, която не ти понася, после като я върнеш, симптомите са много по-силни.И тогава хората се светват за какво иде реч.

# 713
  • Мнения: X
Амур, благодаря ти а включването, чела съм подобни обяснения и преди, но някак не ми звучат достатъчно убедително някак. За лактоза, за бобови- ясно, това го сващам, така да се каже. Но за ориз, за плод... защото често се срещат и подобни коментари. И то не някой как прекалил с тях, а буквално "хапнах мъничко и се почувствах много зле, цяла нощ не спах, място не можех да си намеря".  Tired Просто за себе си не мога да намеря логиката и да го разбера, а не просто да го приема за чиста монета, защото някой го е казал или написал.  Thinking

# 714
  • Мнения: 14 150
Защото стомахът свиква с храните, които приема редовно и дълго време. Аз нямам проблем с нито една храна или поне не съм установила. Когато преминах на 90ДД се чувствах добре. Но наруша ли режима и смеся ли един вид храна с друг (месо с ориз), получавах прекрасни газове, да няма хора край мене. Когато прекратих диетата и постепенно се върнах към старите си навици, положението се нормализира, тялото отново се настрои към всички храни и смесването им, и нямам проблеми. Това е моето обяснение.

# 715
  • Мнения: X
Според мен, това с непоносимостта към разни храни, от медицинска гледна точка все още е в "бебешки" етап, т.е., тепърва медицината прохожда в тази област.
Затова за всеки е на принципа проба-грешка.
Аз например от дете имам екзема по лактите на ръцете."Милиони" доктори, мазила, диагнози, предположения, като дълготраен ефект-нищо.
През 1012 спрях червеното месо и пилешкото, оставих само яйца и риба.Ръцете ми се поизчистиха.2016 върнах месото, спрях тесто и захар.Ръцете ми се изчистиха.Почти до чиста кожа.Преди около месец ме нападна някакъв вирус, беше ми лошо, освен препечен хляб с мас, нищо друго не можех да ям.Дори май писах в темата...Само за два дни на хляб, обривите се върнаха с пълна сила.Спрях хляба и започнаха отново да се изчистват, като все още имам лек такъв....симптомите се върщат бързо, но трудно отшумяват, т.е., на тялото не му е толкова лесно да се изчисти.
Плодовете, пове повечето, винаги са ме подували.Просто преди съм си мислела, че подуването на стомаха е нормална реакция след хранене, без значение вида храна.Разбрах, че това всъщност не е нормално и е симптом за нещо, едва когато започнах ВМХ и стомаха ми оставаше без промяна дори след стабилно хранене.Няма подуване, няма газове, няма тежест, сит си, а все едно не си ял.

# 716
  • Бургас
  • Мнения: 4 669
Леща в близката една година не искам да видя. С такъв мерак хапнах половин купичка, после два дни ме боля корем. Хем я киснах, хвърлих първата вода. Опитах, стига ми. Хич не я препоръчвам. А така хубава я правя Grinning

Добре де, може ли някой да ми обясни така, като на лаик, защо се получават такива реакции? Често чета за подобни- към леща, боб, хляб, млечни и още какво ли не. Ясно е, че някои хора наистина имат непоносимост към някои от продуктите. Факт, но за тази непоносимост се знае и затова въпросните продукти обикновено се избягват. Но други, които преди да минат на НВ ВМХ /или някакъв друг вид хранене/ спокойно са си хапвали от тях, без да изпитват описвания дискомфорт. Как така изведнъж се отключват подобни непоносимости? Наистина не мога да разбера...  Thinking

Те вече отговориха, но аз ще коментирам моя случай. Моят проблем с бобови си го е имало винаги. Просто след известно време на режима изчезна постоянното подуване след хранене, киселини и тежест в стомаха. И след като много време не си изпитвал подобни неприятни усещания, като се върнат се чувстваш ужасно. И се чудиш как преди си живял с подобен дискомфорт непрекъснато.
С плодовете е същото. Просто докато ги консумираш постоянно свикваш с дискомфорта и спира да ти прави впечатление. Ако обаче проблемите спрат, свикваш на хубавото и после ти се вижда малеееее...

# 717
  • Мнения: 4 042
Аз пък от години имах себорея на скалпа, не можех да я излекувам никак, само с подходящ шампоан я контролирам, за да не "пламне". Откакто се помня съм и с колит. От месец съм на режима и коремът взе да спада, колитът изчезна, а миналата седмица забелязах и нещо странно с косата - не се омазняваше и сплескваше както обикновено. Реших да направя експеримент колко време ще издържи. Накрая я измих на осмия ден, съвсем чиста и пухкава, просто се притесних вече да не се вмирише  Simple Smile. Преди я миех на 3-4 дни и вече бяха започнали да се получават корички тук-там по скалпа. Така че почти съм сигурна, че съм имала непоносимост към някоя от храните, които вече не консумирам.

Да повторя питането за белтъка в урината, че съм притеснена.  Praynig

# 718
  • Мнения: 69 096
Белтък в урината е признак за възпаление някъде по пикочните пътища. Едва ли е от режима.  Седимент пусна ли - ако там има левкоцити масово - също значи възпаление.
Може да пуснеш още една проба - да не е грешка в лабораторията, ако нямаш оплаквания....

# 719
  • София
  • Мнения: 2 995
Моята теория за хранителните непоносимости е много просто, макар че може и да не се хареса.

В човешкия организъм има около 2-3 килограма полезна микрофлора, наречена микробиом. Основната част от нея служи, за разграждане на въглехидратите, затова при намаляване на количеството приемани въглехидрати, тя  си заминава по естествен път, поради липса на храна. Оттам, при следващ инцидентен прием, микробиномът отговорен за разграждането на точно този вид храна вече го няма, което води до конкретните неразположения.

Това, разбира се, напълно лаишки,  но обяснява защо, ако не ям няколко месеца грозде,  например, ми става гадно само от няколко зърна. Ако, обаче, продължавам да го ям ежедневно, бактериите отговорни за разграждането му се възстановяват и проблемите изчезват.

За щастие, някои представители на въглехидрато-разграждащата микрофлора, могат да доведат и до куп проблеми при свръхрастеж. Такива са, например,  превотела, която се храни само с въглехидрати и може да доведе до вагиноза, усложнения при бременност или артрит, кандида, за която е ясно какво причинява и прочее.

Така че лично на мен точно те не ми липсват особено.

Общи условия

Активация на акаунт