Трапеза за Нова година

  • 67 122
  • 319
  •   1
Отговори
# 255
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Аз руската салата я правя със сварени моркови и картофи (обезателно картофите варя цели, необелени, иначе според мен поемат вода и им се размива вкусът), слагам доста кисели краставички и грах (предпочитам замразен, но за утре ще е от консерва - такъв е имало). Нямам навика да слагам варено яйце, а и когато съм правила така, по-бързо се разваля.  Майонеза правех преди домашна с яйце, но след 2 дни става много тежка салатата, този път взех купешка. Попринцип харесваме и майонеза със соево мляко, именно защото го няма тежкия вкус на суровото яйце и е по-лека от млечната.

При смесването добавям и вода, защото само с майонеза идва много тежко.

Колбас в повечето случай не слагам, защото обикновено има друго нещо с месо за основно, а пък и досега гостите все я предпочитат без.

# 256
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 677
Ааааа, още не знам Scream Преди коледа уж имах някакъв план, ходихме да пазаруваме точни продукти и да уговорим за кой ден точно какво. Уж щеше да се взема сурова шунка за печене, помня че ги гледахме в магазина и дори избирах размер, после какво стана не знам, ама днес търсих да извадя да се размрази уж закупената шунка и я няма. Май се отказахме от нея още в магазина защото взех една пушена, та това ще е, намерих нея и се размразява вече, но имам и резервни вариянти във фризера ако сме на друг кеф утре. ММ държи да е шунка, обаче сега тука четох за разни пилешки рула и ми хрумна дали мога да обезкостя едни патешки бутчета и да ги навия на рулце, много ме вдъхновява идеята, работата по нея не чак толкова Satisfied
Гарнитурата също не ми е много уточнена, защото днес беше моментна хрумка менюто и готвих картофи, а не ми се ще утре да е същото. Имам едни готови тортелини с трюфел, май ще влязат в действие. Освен това изядохме краставичките и няма да има руска салата, може би ще направя само маруля и зелева, за по-леко. Единственото сигурно е че ще има някакъв десерт в чаши сметана-плодове-панетоне, днес правих нещо подобно и ми остана разбита сметана. И асортимент сирена с крекери ще има задължително, и топли ядки с подправки. Алкохолът също ми е подреден и по план 😁

# 257
  • Мнения: 2 660
Hrispa76, на руската салата слагам една лъжица горчица и за да не е тежка я направи с млечна майонеза, или към яйчната добави и няколко лъжици цедено мляко.
Иначе за да не остава я сметни по 100, 150 грама на човек.
Нарязани колкото грах, понеже той е най-малкият компонент, кис. краставички, сварени айца, моркови и катофи колбас.
Аз слагам шунка.
Слагам и малко млян чер пипер, последното си е моя иновация.
Весело посрещане на Новата година! 🎉

# 258
  • In transit
  • Мнения: 12 005
Hrispa76, да кажа и аз как правя руската салата. Сварени картофи(на кубчета), моркови на кубчета и замразен грах. Рядко слагам грах от консерва. Кисели краставички, 3-4 сварени яйца, салам (правила съм с различни видове, най-много ни харесва с деликатесен салам с цели парчета месо или с варена шунка).
Винаги ползвам готова майонеза (хелманс е най-добра, защото има малко горчица в нея), 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок, ако краставичките не са достатъчно кисели. Обърквам всичко докато картофите са още леко топли, така поемат хубаво от майонезата и става една идея по-кремообразна салатата.
Съхранявам в хладилник, до 3 дни е супер.

Весело посрещане на Новата година! 

# 259
  • Мнения: 7 457
Руска салата правя винаги на Нова година. Картофи (беля, режа, варя), грах и моркови от буркан, кисели краставички, шунка, купена майонеза. Винаги става вкусна.

# 260
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 586
Аз съм на работа до 7, утре от 11, така че нямам много време за шетане. Руска салата ядохме скоро, сега ще е Снежанка. Едно парче свинско ще опека, преди да е готово се правят срезове и се слага кашкавал и бекон, запича се. Сос от гъби и вино. Картофено пюре. Баклава. За утре на обяд ще е баницата с късмети, че ще се видим със семейството на сестра ми за малко

# 261
  • Мнения: 6 362
Още се моткам, пия кафе и ви чета. Не съм започнала с ястията, но вече обмислям утрешното меню за гости. След малко ще стартирам с приготвянето на топла пача за утре на обяд. Пачата е готова, само ще я застроя с прясно мляко и ще я овкуся с масло и червен пипер. Реших и днес да правя питка, но вероятно по-малка, че ще сме само 4 човека. Вчера за вечеря приготвих нещо от моето детство, което за юнашка закуска приготвяше прададо ми. За 02.01. вероятно пак ще го приготвя, че е много вкусно. Задушена сурова туршия, но от нея само зеленият домат, зелето, карфиолът и чушката + запържена сланинка+ малко готов печен джолан(това си е от мен с любов към ММ, че той джолан обожава) + 3 чукнати и разбъркани вътре яйца. Чудно вървеше с червено винце. По повод руската салата. Правя я с нещо като майонеза. Разбито кисело мляко с олио, горчица и сол. Така става по-лека. С такава смес приготвям и едно предятие. Сварени макарони, прясна/кисела краставичка, луканка на дребно и на тънко, варено яйце, пасиран чесън 1 скилидка и черен пипер много малко.
Приятна и лека подготовка за празника и весело посрещане на НГ!

# 262
  • Somewhere far away
  • Мнения: 4 183
Аз пък никога не правя руска салата, сигурно съм единствената о.О Grinning

Задължителното е питка. И шампанско! Grinning Wink
 За другите неща претенции нямам, не съм фен на месото, но за традицията си хапвам по малко.

# 263
  • Мнения: 2 442
Новогодишната  ми питка е готова - сядаме от обяд.

# 264
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 677
Хаха, и на мен ми е странно как всички вкупом правят руска салата, ама си е зимна класика, а и сплотява ако включиш цялото семейство да кълца продуктите Smile Сега се чудя ще стане ли добре с повече лимонов сок вместо с краставички, или с някакъв друг туршиест зеленчук Thinking
Мислих, мислих тази сутрин и май ще е само студен бюфет, ако някой примре за топла манджа ще сложа едни бързи пържолки в последния момент. Аз вече пих едно вино, пуснах концертче музика по телевизията и ще видим докъде ще ми стигне координацията довечера за готвене 😁Големи планове имах преди седмица, напълних фризера, обаче вчера се натъпкахме като за два дни напред и сега се чудя дали да не го ударим само на купон и мезета за новогодишната нощ.

# 265
  • Мнения: 5 819
А правите ли новогодишна баница с късмети?
Ние правим такава, а питка на Коледа.

# 266
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 810
Сега като ви чета, чак съжалих, че купих готова руска, ами не се заех аз да я направя

# 267
  • Истински се вижда само със сърцето.
  • Мнения: 10 303
А правите ли новогодишна баница с късмети?
Ние правим такава, а питка на Коледа.

И ние така правим, единствено започнах да правя баницата на 1ви сутринта,  защото никой не яде вечерта  така или иначе, та поне да е топла за закуска Simple Smile
Аз съм от тези които не правят руска салата, не съм и яла от години, не че не я обичам.
За тази вечер сме заложили на студен бюфет, ще се пробвам да правя суши, дано ми се получи Simple Smile, сирена, крекери, мезета.
За детето ще правим хот дог по нейно желание ..

# 268
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Седнах за 10 мин. докато ми втасва маята за питката и сега я замесвам, та да втаса и до 16 да се е изпекла, че да влиза във фурната свинският врат.  Таква с пара имахме на Коледа разбира се, сега е просто питка/хляб и понеже е ужасно вкусна и любима, по празници я приготвям, даже нямаха търпение моите от Коледа за питка.
Баницата с късмети е за Нова година задължителна у нас - много е забавно сутринта  на закуска като си четем късметите (на вайбъра с липсващите и техните късмети). 
Готова съм със сладкиша и баницата.
Остават ми дребни и бързи  работи - картофите и  печените ябълки (докато втасва тестото ще ги изпека), боровинковото пюре, гъбения сос и панираните топени сиренца.



# 269
  • софия
  • Мнения: 2 926
Правим баница с късмети, така е било винаги при нас.

Общи условия

Активация на акаунт