Коледа 2017

  • 135 074
  • 956
  •   1
Отговори
# 450
  • Русе
  • Мнения: 5 219
Тъй като миналата седмица по Нова Тв. даваха рецепта за мини щолени, които потапяха в разтопено масло и после овалваха хубаво в пудра захар....ми възникна следния въпрос- Какво ще се получи ако направя меденки и ги потопя в масло и овалям в пудра захар? Някой дали ще може да предположи?

Нещо подобно, но без шоколада.

# 451
  • Мнения: 39 483
Интересно предложение, Пейч!

# 452
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не мисля. Ще станат твърди, прекалено сладки и въпрос на вкус- на някои ще се харесат, на други не. Simple Smile
Меденката трябва да "диша", за да поема влага, с маслото ще се запечата, така да го кажем, то ще се втвърди и ще спре достъпа до влагата.

# 453
  • Мнения: 363
Джемма, в  рецептата за Виенският кейк ,бакпулвера не е ли много -4 пакетчета newsm78.И аз търся нещо подобно ,и се надявам някой да сподели ,ако е правил Коледен кекс ( без втасване),че поради здравословни причини ,не мога да стоя много права.Моля ,дайте идеи. Hug

# 454
  • Бургас
  • Мнения: 1 988
Пейч, тези Базелски бисквитки изглеждат много богати на вкус и на аромати, но аз просто искам да знам защо се слага глюкозата. Защо точно глюкоза? Всъщност, количеството й е твърде малко....Благодаря.

# 455
  • Русе
  • Мнения: 5 219
Пейч, тези Базелски бисквитки изглеждат много богати на вкус и на аромати, но аз просто искам да знам защо се слага глюкозата. Защо точно глюкоза? Всъщност, количеството й е твърде малко....Благодаря.

Здравей!
На времето така съм записал рецептата и винаги така съм я правил. Не съм си задавал този въпрос, но можеш да пропуснеш глюкозата, за сметка на другите подсладители,  ако това те притеснява. Не знам как ще се отрази липсата й на крайния резултат.
По принцип аз си нагаждам рецептите по моя вкус и останалите покрай мен. Нещо, което веднъж е допаднало на всички членове от семейството не го променям.
Твърде консервативни сме като вкус към нови ястия. Това малко ме затруднява. А толкова рецепти на хартиен носител чакат да бъдат приготвени от мен.

# 456
  • Мнения: 1 265
А тази торта от sem със шоколадовия мус има ли я на първата страница с рецепта?
Мира - тази торта е дадена от Dara88 в една друга тема. Аз мога да напиша рецептата, но като "собственик" ще посоча Дара. А не съм записала дали е нейна или източника е друг?!

Даре - ще чакаме ти да кажеш?!

# 457
# 458
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 863
Благодаря, Джемма!
Мисля, че не е точно това, което съм яла, но рецептата ми хареса и си я записах.

# 459
  • Мнения: 454
Момичета, привет! По традиция за Коледа приготвям меденки и ванилена кравайчета, но малкото ми дете отключи алергия, която към момента е неизвестно към какво и му е забранено консумацията на яйца, ядки, мед, цитруси, какао, шоколад. Бихте ли ми препоръчали изпитани рецепти за сладки без посочените продукти.

# 460
  • София
  • Мнения: 11 728
Момичета, привет! По традиция за Коледа приготвям меденки и ванилена кравайчета, но малкото ми дете отключи алергия, която към момента е неизвестно към какво и му е забранено консумацията на яйца, ядки, мед, цитруси, какао, шоколад. Бихте ли ми препоръчали изпитани рецепти за сладки без посочените продукти.
Трудни ще ти бъде. Върни се на първа страница и избери там където се работи само с маслено тесто, това е.

# 461
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Мога да дам изпитана рецепта без тези продукти за сладкиш. Ако искате пишете.

# 462
  • Мнения: 454
Мога да дам изпитана рецепта без тези продукти за сладкиш. Ако искате пишете.
Моля напишете я тук или на лични.

# 463
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Ябълков сладкиш
1ч.ч. брашно
1ч.ч.грис
11/2ч.ч.захар
1пакет бакпулвер
3/4ч.ч. олио
5-6 ябълки
1пакет канела

В дълбока купа смесвам всички сухи съставки, без канелата и разбърквам добре. Разделям на три равни части. В друг съд настъргвам почистените и обелени ябълки на ядрото ренде. Прибавям канелата и разбъркваме добре. Разделям ябълковата смес на три равни части.Намазнявам малка тавичка (около 22см диаметър), разпределям равномерно 1/3 суха смес, поливам с олио, разпределям 1/3от ябълковата смес. Така редувам до изчерпване на продуктите. Завършвам с ябълкова смес и напръскам с последното олио. Пека в предварително загрята фурна на 180градуса до готовност.  Нарязва се студен и се поръсва с пудра захар смесена с малко канела.
Чаената ми чаша е 200мл.
ПП ако ябълките са сладки може да намалите захарта на 1ч.ч.

# 464
  • Мнения: 2 818
Да дам отчет:
- направих една доза какаови меденки. Станаха доста вкусни, сложих много подправки, но днес са камъчета. Дано омекнат до Коледа, ако не ще ги слепя с шоколад  newsm78 Ще сложа и ябълка в кутията;
- към края на седмицата ще правя тези, но без глазурата и покритието. То ще е по-натам
http://vkusnosbety.blogspot.bg/2013/12/7-vanilla-lemon-christmas … wreaths-with.html

Онзи ден ми попаднаха тези сладки, може и тях да направя тези дни, във форма на човечета. Ако някой ги е правил, моля да сподели как са

http://yoli.bg/entry/caramel-christmas-biscuits

Общи условия

Активация на акаунт