За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 64 461
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Тъпа работа, ако нямаш място.
Вариант е да си носиш в термос, един колега прави така - прави си го вкъщи на автомата и си носи термоса за деня.
Иначе има и машини с капсули, но и те не са върховни. В момента такава си донесох в офиса, защото пия кафе рядко и все пак що-годе стават.

Има десерти с грис, обикновено се добавя към брашното и дава малко по-зърнеста текстура, но понеже поема повече течност от брашното, не се замества 1:1, по-скоро вместо 4 сл. брашно бих сложила 1,5 с.л. грис, нещо такова като пропорция. Нямам линк, защото рецептите ми на 80% са съчинени на място, но Лабрекс имаше хубав сладкиш с грис.

# 421
  • Русе
  • Мнения: 5 232
............................................
И да съм по темата - с грис освен грис-халва и тип кремче може ли да се приготвят и сладкиши?


Сладкиш с грис и ябълки



Сладкиш от грис със сушени смокини



Сиропиран турски сладкиш

# 422
  • Мнения: 5 149
chrissy,  i_peych, благодаря ви  bouquet

Завладяла ме е вълна "грис" и ще експериментирам с всички предложения  Peace Аз много го обичам, ще видим дали ще получа одобрение или ще има повечко за мен да си хапвам  Flutter

# 423
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
Препоръчайте ми рецепта за крем супа със сьомга, моля! Simple Smile
Нещо бързо и вкусно.

# 424
  • Мнения: 2 819
Здравейте!

Срещали ли сте някъде фиксатор за сметана? До скоро купувах от Лидл, но от няколко месеца не съм виждала там. На други места също  Rolling Eyes

Мисля, във всички големи вериги го има. И във Фантастико провери.

Няма, в три магазина Фантастико проверих и няма.

Drako89, не искам да ползвам растителна сметана, нито желатин. Фиксатор за сметана търся.

Та въпросът ми е отново актуален - търся къде се продава фиксатор за сметана. За София става въпрос.

# 425
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Не съм и чувала за подобно нещо...
Как се ползва и какво всъщност представлява?

# 426
  • Пловдив
  • Мнения: 412
Не съм и чувала за подобно нещо...
Как се ползва и какво всъщност представлява?

Сгъстител за животинска сметана, защото е нестабилна и ако я бъркаш много се пресича и става на масло.

# 427
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
Мерси
А какво се съдържа в този фиксатор,желатин ли?

# 428
  • Мнения: 1 319
beauty_magnolia , предложения -Постен Ябълков сладкиш с грис http://www.bg-mamma.com/?topic=243025.45
Хайвер от грис с майонеза
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B5%D0%B7%D0%B0
Тарама хайвер с грис
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D0%B8%D1%81
    Локумени сладки с тиква и овесени ядки
http://www.bg-mamma.com/?topic=243025.45
 Сиропиран сладкиш с ябълки и грис - постен.
http://www.bg-mamma.com/?topic=243025.45

Последна редакция: ср, 22 ное 2017, 15:36 от doroty3

# 429
  • Мнения: 5 149

Скрит текст:
beauty_magnolia , предложения -Постен Ябълков сладкиш с грис http://www.bg-mamma.com/?topic=243025.45
Хайвер от грис с майонеза
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B5%D0%B7%D0%B0
Тарама хайвер с грис
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D0%B8%D1%81

Ммм, припомни ми любимия хайвер от детството.  bouquet Heart Eyes Hug
Записвам си и твоите предложения. От години не съм ползвала грис по никакъв начин, докато правех детски десерти с него винаги имах в къщи и все му намирах приложение.

# 430
  • Пловдив
  • Мнения: 412
Мерси
А какво се съдържа в този фиксатор,желатин ли?

Не знам точно какво съдържа или какво представлява, но може да сгъсти и с желатин.

# 431
  • Мнения: 2 819
Не съм и чувала за подобно нещо...
Как се ползва и какво всъщност представлява?

Мисля, че има нишесте и още нещо. Наистина става много хубава и стабилна сметаната, когато се разбие с фиксатора. Желатин хич не обичам, пък и според мен променя вкуса на сметаната. Предпочитам фикс, ако намеря изобщо Simple Smile

# 432
# 433
# 434
  • Мнения: 13 179
И да съм по темата - с грис освен грис-халва и тип кремче може ли да се приготвят и сладкиши?
От сладките неща, които харесвам с грис са един сладкиш и едни сиропирани сладки, подобни на шекерпаре но малко по-опростена рецепта - няма яйца в тестото и не се мажат отгоре с нищо. Ето линкове с рецептите че ги нямам в момента под ръка къде съм ги записала при мен. Само за сладкиша не съм сигурна че моята рецепта беше с цяла кофичка кисело мляко, но пък може и да не е съвсем същата. И двете са много бързи и лесни и ги правя между другото, когато нямам много време.

https://www.gotvim.net/1651
Този сладкиш съм го правила и с други меки плодове - с праскови, със сини сливи нарязани, според сезона, даже мисля че веднъж правих с добре отцедени праскови от компот. С банани поне за мен е най-ароматен.

http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.bg/2015/06/blog-post_75.html
За тези топки понеже киселото мляко е написано в лъжици - слагам препълнени лъжици с връх, не равни, иначе става много сухо и остават сбити. Омесването, правенето и изпичането са общо половин час, после ги зарязвам да изстиват и като се сетя правя сироп и ги заливам. За който обича по-сладко трябва да си предвиди повече захар в сиропа, умерено сладки са.

Общи условия

Активация на акаунт