За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 64 521
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Къпаната не е ли във вода?
Или поне аз така съм я правила, и моята баба ми е казвала, че е правила така едно време...

# 406
  • Мнения: 9 144
Във вода е да, аз затова говоря и за водата помислих че за нея пита

# 407
  • Мнения: 4 808
Къпаната не е ли във вода?
Или поне аз така съм я правила, и моята баба ми е казвала, че е правила така едно време...
Баба ми правеше къпана пита, като я замеси, я потапяше в кофа с вода и когато е готова, втасала, изплуваше на повърхността. За съжаление, така и не се научих да я правя.

# 408
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Дама от морето, само страхът й е повече на тази пита. Ако знаех, че е толкова просто, щях по-рано да я опитам.

Значи, правиш си тесто, което харесвате (нашето е само мая, бяло брашно, щипка сол и захар и вода) и после вместо в купа и покрита, я сипваш в кофа с доста топла вода (аз я сложих в мивката). За около 2 часа е готова (втасала). Слагаш в намаслена тава (това е мн важно) и печеш. Аз лично пооформях, което я сплеска, та изчаках пак още 15-тина минутки и тогава пекох.

Това е.

# 409
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Разбира се, че е олио. Аз слушах и тя казва поставете в  oil.  Поставя се в олиото задължително, това не е вода!! Така тестото става изключително еластично.

може и да не се залива с олио, доста разточително ми се вижда.
аз омазнявам добре купа, слагам тестото и пак омазнявам. може да се сложи и в найлоново пликче, пак с повечко мазнина.
става и с тесто за кори (без набухватели), както и с маяно тесто.
точно едно такова ме чака в хладилника. Mr. Green

# 410
  • София
  • Мнения: 11 745

Разбира се, че е олио. Аз слушах и тя казва поставете в  oil.  Поставя се в олиото задължително, това не е вода!! Така тестото става изключително еластично.

може и да не се залива с олио, доста разточително ми се вижда.
аз омазнявам добре купа, слагам тестото и пак омазнявам. може да се сложи и в найлоново пликче, пак с ............................
Не, не може да не се сложи в мазнина, това е рецептата и начина по който се работи.  Както споменах и по-горе съм работила такава рецепта и резултата беше чудесен.   Едно е да се постави тестото в намаслена купа, а съвсем друго е да се залее с мазнина, нещата много се различават. Освен това мазнината, която остава след като се извади тестото е абсолютно чиста и може да се ползва при готвене. Тя не е много, на видеото изглежда, че е много.

# 411
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
  Както споменах и по-горе съм работила такава рецепта и резултата беше чудесен. 

аз също  Wink
омазняването е като при баба, с повечко олио.  Mr. Green
важното е тестото от всички страни да е омазнено добре, но не е задължително да плува.

# 412
  • София
  • Мнения: 11 745
  Както споменах и по-горе съм работила такава рецепта и резултата беше чудесен. 

аз също  Wink
омазняването е като при баба, с повечко олио.  Mr. Green
важното е тестото от всички страни да е омазнено добре, но не е задължително да плува.

Задължително е! Това е рецептата, излишно е повече да спорим. Баба ти може един вид тесто да е приготвяла, това е друг вид. Рецептите винаги се изпълняват точно, то затова са ѝ рецепти.

# 413
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Знае ли някой защо при тази рецепта за втасването на тесто за кори се слага вода? Каква трябва да е водата студена или хладка?
https://www.tastemade.com/shows/just-eat-life/crisp-apple-strudel

Това не е вода, а олио.
Разбира се, че е олио. Аз слушах и тя казва поставете в  oil.  Поставя се в олиото задължително, това не е вода!! Така тестото става изключително еластично. Такава рецепта, подобна, съм приготвяла точно за банички, бяха сръбски банички. При приготвянето им ми се видя необяснимо , но  се получи прекрасен резултат,  точно е олио/мазнина.!!

Това е рецептата според преводача

Рецепта за тесто

Съставки
1 чаша брашно за общо предназначение, плюс допълнително за прах
1/3 чаша хладка вода
1/2 чаена лъжичка кошер сол
Растително масло, достатъчно, за да покрие тестото

инструкции
1.В купа комбинирайте брашно и сол.
2.Бавно вграждайте водата, докато се разбърква, докато се образува маса.
3.Започнете да разбърквате тестото на повърхност за около 10 минути или докато гладите.
4.Тя трябва да се чувства влажна, но не лепкава.
5.Прах тестото с малко повече брашно, ако е необходимо.
6.След това победете или хвърлете тестото няколко пъти, за да отпуснете глутена.
7.Поставете я в топка и я сложете в купа с растително масло, за да почивате поне за един час.

Доколкото разбирам тестото се слага в купа  с растително масло да отпочине поне за час. В самото тесто няма растително масло.

инструкции

1.Загрейте фурната до 375F.
2.Изсипете излишното масло и варете тестото в малко брашно.
3.След това го хвърлете на повърхността.
4.Когато тестото достигне ширина около една стъпка, поставете го върху чиста, брадарана покривка.
5.Вземете тестото с гърба на ръцете и кокалчетата си и започнете леко да опънете тестото от средата навън. Целта е да се направи почти хартия тънка и правоъгълна форма.
6.След като тестото е прекалено голямо, за да се справите, внимателно го поставете обратно върху брашната покривка.
7.Отидете по краищата и продължете да го опънете, докато не е достатъчно тънка, за да прочетете тестото. Използвайте ножици, за да отрежете дебели ръбове.
8.Почистете цялата повърхност с останалото разтопено масло.
9.Разстилайте сместа за хляб на едната половина и след това поставете ябълковата смес на върха.
10.Сгънете във всички краища. Започвайки от края с пълнежа, използвайте покривката за внимателно завъртане на струпката до края.
11.Внимателно го поставете върху лист за печене и го разбъркайте с разтопено масло и измийте яйцата. Печете на 375F за около 30 минути или до златисто кафяво.
12.Оставете го да се охлади, преди да сервирате.
13.Разрязвайте и сервирайте със захар на сладкарски захар и задушено сметана.

Последна редакция: вт, 21 ное 2017, 16:46 от i_peych

# 414
  • Мнения: 2 824
Здравейте!

Срещали ли сте някъде фиксатор за сметана? До скоро купувах от Лидл, но от няколко месеца не съм виждала там. На други места също  Rolling Eyes

# 415
  • Мнения: 7 848
Здравейте!

Срещали ли сте някъде фиксатор за сметана? До скоро купувах от Лидл, но от няколко месеца не съм виждала там. На други места също  Rolling Eyes

Мисля, във всички големи вериги го има. И във Фантастико провери.

# 416
  • Пловдив
  • Мнения: 412
Здравейте!

Срещали ли сте някъде фиксатор за сметана? До скоро купувах от Лидл, но от няколко месеца не съм виждала там. На други места също  Rolling Eyes

Купувай си растителна сметана на нея не й трябва фиксатор, или сгъстявай животинската с желатин.

# 417
  • Мнения: 5 159
Не съм сигурна дали тук трябва да питам  Embarassed  Пресите за кафе правят ли хубаво, силно кафе?

# 418
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Не съм сигурна дали тук трябва да питам  Embarassed  Пресите за кафе правят ли хубаво, силно кафе?
Според мен не.
Кафето става като шварц. Бяхме взели преса назаем за няколко дни, именно за да тестваме. Опитахме с Якобс Монарх и Лаваца, правихме с по-топла, по студена вода, чакахме повече, по-малко, дърпахме нагоре бързо, бавно. Ми, не става каймак, кафето е "измил си Ходжа краката", разредено е, не е прозрачно чак, но то цветът зависи и от самото кафе.

По-скоро си купи ето от този тип кафеварки, те повече ще ти свършат работа. Но имай предвид, че тези за 10-15 лв не стават, подариха ми такава и за съжаление трябваше да я хвърля.



Мисля, че за 30-40лв ще се намери хубава. Иначе и 15 да са, все са хвърлени на вятъра.
Ако имаш стара, още от времето на комунизма, и не тече, можеш нея да ползваш.

Иначе има много варианти за хубаво кафе, ама все скъпо излизат. Аз, като човек, минал през около 5-6 различни вида машини, вече почвам да мисля за автомат, макар да не ми се дават толкова пари...

# 419
  • Мнения: 5 159
Скрит текст:
Не съм сигурна дали тук трябва да питам  Embarassed  Пресите за кафе правят ли хубаво, силно кафе?
Според мен не.
Кафето става като шварц. Бяхме взели преса назаем за няколко дни, именно за да тестваме. Опитахме с Якобс Монарх и Лаваца, правихме с по-топла, по студена вода, чакахме повече, по-малко, дърпахме нагоре бързо, бавно. Ми, не става каймак, кафето е "измил си Ходжа краката", разредено е, не е прозрачно чак, но то цветът зависи и от самото кафе.

По-скоро си купи ето от този тип кафеварки, те повече ще ти свършат работа. Но имай предвид, че тези за 10-15 лв не стават, подариха ми такава и за съжаление трябваше да я хвърля.



Мисля, че за 30-40лв ще се намери хубава. Иначе и 15 да са, все са хвърлени на вятъра.
Ако имаш стара, още от времето на комунизма, и не тече, можеш нея да ползваш.

Иначе има много варианти за хубаво кафе, ама все скъпо излизат. Аз, като човек, минал през около 5-6 различни вида машини, вече почвам да мисля за автомат, макар да не ми се дават толкова пари...

chrissy bouquet Аз искам да си намеря начин на работа да си правя кафе, като нямам котлон и кафе-машина няма къде да сложа. Трябва ми за едно-две кафета максимум като количество. Да редувам инстантното с истинско кафе. А тази, която си показала тип кубинска кафеварка прави толкова силно и хубаво кафе, имаме такава ветеран. Няма грешка просто  Peace Но иска котлон...

И да съм по темата - с грис освен грис-халва и тип кремче може ли да се приготвят и сладкиши?

Общи условия

Активация на акаунт