Рецепти от Северозападна България

  • 5 010
  • 70
  •   1
Отговори
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 817
Наскоро се замислих за детството и вкусните гозби, приготвяни от баба в уютния и суров Северозапад, и установих, че съм забравила много от характерните за този край ястия. Днес приготвям само няколко, които си спомням - боб със зеле, пълнени сухи чушки с боб, баница с праз и кисело зеле...
Баба приготвяше и различни лютики, както и други типични ястия, но съм била малка и вече не помня.
Много ми се иска в тази тема да съберем стари, позабравени и поизгубени рецепти от този така обичан край.

# 1
  • Мнения: 6 627
От бабините рецепти от СЗ вкъщи се харесват "пръжено" (миш-маш, но не съвсем), печени чушки с доматен сос, агнешко бутче с магданозена плънка, баница, пържени банички, содени мекици, пържен боб, лютеничка (с пресни домати, печени чушки ииии чесън), кифлички с локум, плодова пита, "праскови", тиквеник, пиле лютика, копривена каша, супа от лапад...
Готвя без мерки и ми е трудно да давам точни рецепти.
Ще следя темата с интерес.

# 2
  • Мнения: 717
Аз открай време издирвам питка, която правят банатчаните. Не се надува и изглежда почти като содена, само че е по-"златна и блага", ядяхме я гореща, намазана с мас и поръсена с шарена сол.

# 3
  • Мнения: 212
Ммм.. много обичам сухите чушки с боб и орехи, зеле с боб, рибник (парчета риба-май скумрия, ориз и орехи на фурна) и лютика.. намерих една рецепта за лютиката, която се доближава по съставки до тази на баба ми:
 http://ottefteritenamargi.blogspot.com/2012/02/blog-post_27.html?m=1
Имам спомен, че баба я правеше с обелени печени картофи и праз (вместо варени картофи и стар лук).

# 4
  • Мнения: 1 750
Чушки с боб майка ми пробва много отдавна и бяха страхотни. Иначе ми е разказвала за рецепта на баба й - н-р за сърми с ориз и слънчогледово семе. Баба ми пък правеше невероятна лютива пилешка супа, но името й не се сещам добре - сарамора или подобно.

Много хубава тема, аз съм по международните ястия, по емигрантска съдба, но искам да си припомня и любими рецепти от моето вече далечно детство.

# 5
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
  • Мнения: 2 707
Аз открай време издирвам питка, която правят банатчаните. Не се надува и изглежда почти като содена, само че е по-"златна и блага", ядяхме я гореща, намазана с мас и поръсена с шарена сол.

Тук има много банашки рецепти, дано намерите тази, която търсите Simple Smile
https://www.slideshare.net/megs91/ss-66003517?from_action=save

https://falmis.org/banatski-recepti

На мен са ми се прияли пресни питчета... ама не мога да ги докарам нито като баба, нито като мама.
А питчетата с пена на баба Патушка.... ех.

# 6
  • Мнения: 4 806
LemonDesi, тестото трябва да се остави малко да почине, преди да се разточи. И става хубаво само със свинска мас.

Баба правеше подобни, макар че не сме от Банат Simple Smile Аз търся рецепта за чушки с боб. Някога, преди много, много години прабаба ми е правела такива. Обаче след нея рецептата е забравена. Само се помни, че сухите чушки се заливали първо с гореща вода. Ако някой сподели стара рецепта, ще съм много благодарна Simple Smile

# 7
  • Мнения: 2 898
Баба ми пък правеше невероятна лютива пилешка супа, но името й не се сещам добре - сарамора или подобно.

Саламура се казва, бистра супа, тук има нещо подобно като рецепта https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%83%D1%80%D0%B0

Баба ми я правеше с кокошка, включително краката Grinning Никога не съм я харесвала.

Интересно, че в нашашата къща никога не са се правели чушки с боб. Баба ми правеше сушени червени чушки, пълнени с ориз. "Пърженото" наистина е като миш маш, но без чушки - това много го обичам и си правя, но отива половин хляб с него. Сещам се и за пилешка каша, от бялото месо, лютика с печени чушки, пресен домат и чесън. Също и качамак.

# 8
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 817
Кажете как точно правите пърженото, аз не си спомням.
Сухите чушки с боб: свярявам боб без подправки. Когато е готов, отцеждам от водата и добавям сол, червен пипер, сминдух, джоджен, може чубрица, накълцани орехи и олио и всичко претривам с чукало. Предварително попарените сухи чушки изчиствам и пълня с плънката. Нареждам ги в тава, поливам с олио и пека докато започнат да почерняват леко отгоре (не много дълго, тъй като всичко е готово).

# 9
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 351
и боба ли трябва да е намачкан?

# 10
  • София
  • Мнения: 529
За пълнените чушки:

Боба се сварява и се прецежда. Задушава се в олио лук/ може праз и кромид/ , след като лука се задуши се добавят червен пипер и мащерка/ бабина душица/, сол. Тази смес се добавя към сварения боб и се разбърква добре за да се намачкат бобените зърна, ако трябва се добавя малко течност от сварения боб. Когато се получи гъсто пюре с него се пълнят накиснатите в хладка вода и отцедени сухи чушки. Нареждат се в тава и се поливат с олио и съвсем малко от бобената вода/ може да се добави малко вода към остатъка от бобеното пюре и да се залее с него/,  посолява се малко отгоре и се пече до зачервяване на чушките без да се покрива тавата.

Сухите чушки /тънките селски/ стават на невероятен чипс, пуснати за секунда в загрята мазнина. Или към края на готвене на пиле с ориз или подобни манджи се сложат отгоре поръсени с малко мазнина докато си сменят цвета.

# 11
  • Мнения: 1 797
Ха, я каква тема сте подхванали? Върнахте ме толкова години назад в моето детство.
И като отивах при баба и като замирише  на Пиле лютика /саламура, сухи чушки с боб, леща с праз, сърми заедно със сухи чушки , качамак, мекички , сухи чушки  пълнени с пържен лук, кисел чесън, различни баници с ръчно точени кори и още и още ммммм Yum

# 12
  • Мнения: 12 888
Баба ми не беше точно от северозапада, а от Централна Северна България. Съответно бобът в пълнените чушки си беше на зърна.

# 13
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 817
и боба ли трябва да е намачкан?
Да, всичко заедно се обърква и намачква.

# 14
  • Мнения: 7 172
Чушки с боб майка ми пробва много отдавна и бяха страхотни. Иначе ми е разказвала за рецепта на баба й - н-р за сърми с ориз и слънчогледово семе. Баба ми пък правеше невероятна лютива пилешка супа, но името й не се сещам добре - сарамора или подобно.

Много хубава тема, аз съм по международните ястия, по емигрантска съдба, но искам да си припомня и любими рецепти от моето вече далечно детство.

Супата е саламура и не е задължително да е лютива, слагат се печени чушки в нея. Невероятна вкусотия!
Баба ми  печеше месото на жар. Мисля, и от риба се прави.

# 15
  • Мнения: 85
И аз имам мили спомени от баба от Северозапад, другия ни род е от Североизток Simple Smile - кухнята е различна.
Баба правеше Сиренявя лютика - печени чушки, тя правеше със зелени, скълцани в клъцник (това е голяма пръстена паница, като гювеч, кълцането става с чукче като на хаванче), слага се натрошено сирене, олио, оцет. Опитвала съм се да го правя с чушки от магазина и подръчни средства от Североизток Simple Smile, получи се далеч от оригиналната лютика.
Друго традиционно беше червената каша пиле и разбира се Кемерките.

# 16
  • Мнения: 1 750
И аз имам бегли спомени от лютика, но дали беше пъръжен домат с чесън само или по-месестата като за консерва домати с чушки, не мога да се сетя.

Сигурни ли сте за саламурата? Аз съм 100% СЗ, но на 70км разлика между бабите и саламурата на едното място беше подквасквата на сиренето или течността, в която седи?🤔 супата от другата баба мисля че не й викаха саламура, а нещо подобно звучащо.

Майка ми е царица на тиквеника, не знам прави ли се толкова по др части на България.

# 17
  • Мнения: 2 898
Сигурна съм, да Simple Smile Саламура си е, това от сиренето и то е саламура.

Пърженото при нас е само домат, пържиш с олио, докато не изври водата, после чукваш едно яйце и бъркаш.

# 18
  • Мнения: 1 797
Сигурна съм, да Simple Smile Саламура си е, това от сиренето и то е саламура.
+1 и аз си спомням  и моите баби така казваха на пилето лютика

# 19
  • Мнения: 1 730
Тъкмо днес готвих пилешка каша. А миналата седмица правих кемерки и сиренява лютика. Това  и чушките с боб са ми любимите северняшки храни.
На чушките ние слагаме кисело зеле. Като се наредят в тавата, отгоре ги завиваме с листа зеле, така не прегарят(вместо фолио) и допълнително се овкусяват.
Обипамни лютиката с картофи и сушени чушки и праз лук.

# 20
  • Мнения: 7 172
И аз имам мили спомени от баба от Северозапад, другия ни род е от Североизток Simple Smile - кухнята е различна.
Баба правеше Сиренявя лютика - печени чушки, тя правеше със зелени, скълцани в клъцник (това е голяма пръстена паница, като гювеч, кълцането става с чукче като на хаванче), слага се натрошено сирене, олио, оцет. Опитвала съм се да го правя с чушки от магазина и подръчни средства от Североизток Simple Smile, получи се далеч от оригиналната лютика.
Друго традиционно беше червената каша пиле и разбира се Кемерките.

Съдът, в който баба ти е кълцала лютиката си се казва паница, а уреда, с който е кълцала - клъчник.
Печени чушки и печени домати, скълцани с клъчника в паницата, накрая се добавя натрошено сирене. Екстра е добавянето на олио, иначе се подправя съвсем леко със сол.
Други разновидности е добавянето на варен боб или варени картофи.

Кемерките... за тях поема мога да напиша. За съжаление, в днешно време никой във Враца не прави кемерки като някогашните. Намерих една рецепта, по която ги правя, но не са същите. Душата си давам за една кемерка с вкус като някогашните!

# 21
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 690
Саламурата на баба не ми е била вкусна никога, но съм сигурна, че сега на тоя акъл ако я опитам ще се разрева от кеф... Cry

Към любимите ястия на баба добавям т. нар "лучник". Меси се тесто, слага се в тава леко да се пекне, като за пай един вид (но не е маслено тест, а като за хляб по-скоро), после вътре се слага запържена с много лук и кисело зеле кайма/кълцано свинско, захлупва се отгоре с още тесто и се пече... С много чубрица, целина , копър и магданоз от градината...
Ех...

Иначе да - лютиката - скълцани печени червени чушки, печен домат, сирене, варено яйце, олио, чесън и магданоз/мерудия, както казваше баба...

Мекици с пържена с лук кайма, и после и те изпържени в мас...

Захаринки и тиквеник..

Спомени, спомени...

# 22
  • Мнения: 12 888
Темата не е за гладни ора... Wink

# 23
  • Мнения: 2 647
Пиле каша.
Саламура с риба.
Лютиката вече сте я споменали.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 06:58 от *Биле омайно

# 24
  • Мнения: 11 983
Хайде и аз със спомени от прекрасната Северозападна кухня!
За съжаление, малко неща помня, а и не съм записвала, но баба ми и баща ми донякъде са (бяха) най-знаменитите кулинари, които зная.
Сиренява лютика съм правила, баща ми казваше че се прави с "тлъст" пипер, какъвто е по-късният. Вече сте споделили рецептата, но баба слагаше и една лютива чушка.
пиле на лютика-печено то пиле се разкъсва на малки парчета и се добавя печен пипер, домати, чесън, магданоз, друго не помня.
сирник Не е точно пита, а като твърдо тесто, вътре с мека плънка от яйца и сирене. За съжаление, не зная рецептата.
сукана баница Няма нищо общо с вита , каквато правят по някои краища. Имам рецептата от леля, която е още жива, но не съм се осмелявала да я пробвам.
В ранното ми детство баба правеше, но само за Нова година една баница с печени тънки кори, а самата баница беше дебела.
Гъска с кисело зеле, класика!

# 25
  • Мнения: 4 806
Светкавица, дай рецептата за баницата, ще я пробвам Simple Smile
Печените кори се точат и слагат на плочата на печката. Обги по Чипровско, другаде не знам как им казват. Продават се готови, освен в Чипровци, където има цех, съм виждала и на Женския пазар в София, ако някой търси.

# 26
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 690
Светкавица, дай рецептата за баницата, ще я пробвам Simple Smile
Печените кори се точат и слагат на плочата на печката. Обги по Чипровско, другаде не знам как им казват. Продават се готови, освен в Чипровци, където има цех, съм виждала и на Женския пазар в София, ако някой търси.

Бяба им казваше оЛби.

# 27
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 817
И аз ги знам обги.

# 28
  • Мнения: 12 888
Светкавица, и аз предлагам да напишеш рецептата, а после - каквото точилка покаже. Simple Smile

# 29
  • Мнения: 11 983
Да не стане грешка, рецептата е за "сукана баница", изглежда отгоре леко като на конци.

А с корите, които са печени е друга баница, за нея нямам рецепта, имам за суканата-така се казва заради едно специфично усукване. През почивните дни я издирвам и слагам тук. Леля ми я написа и аз я запазих като таен архив, не съм се осмелява ла досега, но ако я направите, аз може също да се престраша.

# 30
  • Мнения: 4 176
Мазан тиквеник, Лафутник/нахутник/, Покрекло/приготвя се, когато колят прасето/, турлашка баница, чушки пълнени /гньетени/с боб и картофи /Белоградчишко/, Влашка саламура и др.

# 31
  • Мнения: 25 814
Ама темата е за рецепти, не за изброяване кой какво е ял.
А ние, които нито сме яли, нито дори сме виждали северняшките вкуснотии, а чакаме рецепти (с картинки, ако може)? А? За нас помислихте ли? RageSatisfied

# 32
  • Мнения: 4 176
Ама темата е за рецепти, не за изброяване кой какво е ял.
А ние, които нито сме яли, нито дори сме виждали северняшките вкуснотии, а чакаме рецепти (с картинки, ако може)? А? За нас помислихте ли? RageSatisfied
Давам Как' Сийка
Скрит текст:

_Мазан тиквеник. Баница с печени обги (кори) и варена тиква
Продукти за обгите: 1 кг брашно; 1 с. л. сол; хладка вода (за замесване на меко тесто). За плънката: 1 бр. сва- рена тиква-цигулка или бела восъчка; захар на вкус, до желаната сладост; 1/2 к. ч. олио; 1 ч.ч. ситно смлени орехи; канела (по желание). За потапяне на обгите: щипка сода; хладка вода.

Приготвяне на обгите: от изброените продукти се замесва меко тесто, разделя се на топки, с големината на голямо яйце и се оставя за 15-20 минути да отпочине. Разточваме една по една топките и печем върху гьозовете на печка на дърва. Така до изпичането на всички топки. Готовите обги оставяме на сухо и проветриво място. Добре е да се опекат поне ден, два преди да се използват за приготвяне на баница.

Приготвяне на плънката: тиквата се обелва, реже се на парчета и се сварява до готовност. Захарта се добавя малко преди да се свали тиквата от огъня, за да се разтопи напълно. След като се свали от огъня и изстине се добавя олиото и щипка канела, орехи-нарязани(по желание).

Приготвяне на тиквеника: потапяме обгите последователно в хладката вода и прибавената към нея сода и подреждаме в предварително намазаната с олио тава. Върху всяка обга слагаме от предварително готовата тиквена плънка, до напълване на тавата. Печем до готовност при предварително загрята фурна на 180 градуса.

Някои правят и солен вариант като към тиквата добавят   изпържен праз.

Моричикъ ку пеще ускат (Рибена влашка саламура)

Продукти: Сушен уклей, 2 сухи червени сладки чушки, 1 суха люта чушка, 10 скилидки чесън, 1 щипка чер- вен пипер, 1 щипка черен пипер, печени чушки и домати Приготвяне: Рибата се изкисва с топла вода за 10 мин. В тенджера се слага вода да заври с печените чушки и домати. През това време се изважда рибата, подсушава се и се пече на тенеке. Готовата риба се слага във вря- щата вода, ври 2-3 минути и се сваля от огъня. Сладките чушки и лютата чушка също се изпичат на тенеке, скълцват се заедно с чесъна като към тях се прибавя малко студена вода и постепенно се долива от горещата вода, за да не се пресече чесъна. Всичко се връща в тенджерата

_Влашка саламура

Продукти: 1 пиле, олио, домати, чушки по желание червени и зелени, вода, люти чушки по желание, 1 ч.ч. доматено пюре, чесън, магданоз

Приготвяне: пилето се разфасова на хубави късчета, след което се запържват в силно нагрята мазнина. Изваждат се да се отцедят. Доматите и големите чушки също се запържват в същата мазнина. Изваждат се чушките, обелват се отделно. Месото в отделен съд се покрива с вода, според желанието ви и съответните порции и се връщат на тих огън да се сварят напълно. Към края добавяме обелените големи чушки, люти чушки, доматите и чесън по желание. 1 чаша доматено пюре по желание и магданоз.
Ще допълня другите след малко
P. S.
_Лафутник (нахутник)
 Нахутът се скълцва много ситно и се залива с гореща вода в съд, който се захлупва за няколко часа. С водата и кабардисалия (набъбналия) нахут се забърква квас с бяло брашно и се оставя да втаса. Замесва се пита с бяло брашно, кваса и останалата вода от нахута. След като втаса втори път се пече. Опеченият хляб е мек, пухкав, бледо жълт и ароматен.Някои са добавяли и част нахутено брашно пи заместване към бялото.
По същата рецепта се  е месел бобняк.

_Покрекло- много старо българско ястие,характерно за Северна и Северозападна България.Приготвя се,когато се коли прасето  
Взема се месото от бузите и се отделя сланината,езика,бял дроб,дебелите черва,далака,бъбреците,сърцето,черният дроб.Всичко се нарязва на кубчета в сурово състояние.Първо в съда се слага сланината да се пържи и стопи.Прибавят се останалите дреболии,без червата и черният дроб.Пържат се хубаво,след като се поопържат се добавя една земляна /калена/ паница от големите нарязан кромид лук,добавят се червата и се сипва топла вода да натъкне месото /да го покрие водата/.Оставя се да ври,след което от самосебе си като по изври водата се пържи и се бърка да не загори до тогава,докато месото започне да се къса и да се сварят хубаво червата.Тогава се добавя и черният дроб.Добавят се червен пипер,черен пипер и чубрица,повечко да е добре на миризми.Отделно се склъцва /счуква/ чесън 4-5 глави заедно с печени натрошени  напукани люти чушки /северняшки сорт/ .Може да сложат сладки ,ако не обичате лютиво.Това се прибавя към покреклото ,разбърква се и се маха от огъня.Трябва мазнината да е изплувала и да е останало на мазнина,водата да е извряла.Съхранявало се е  в делва,котленка,тенджера на студено.Сега  в буркани, стерилизирано.
За просеник, поресна турта и други вкусотии  - друг път.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 20:57 от niljaniljo

# 33
  • Мнения: 1 797
niljaniljo ти ме изпревари с влашката саламура/лютика горе долу по същият начин са ме научили да я правя.
С тази разлика ,че зеленчуците - лук, чушки, домат и чесън се пекат ,след което се обелват и нарязват. След което заедно с леко изпърженото пиле/може и печено/ и горещия бульона  се слагат да се пекат за 30 минути.

# 34
  • Мнения: 25 814
Много благодаря, niljaniljo! Flowers Sunflower
Копирах си ги и ще се престраша някой ден да пробвам някоя от тях.

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 1 062
Привет, бяхме навремето преди доста години във Враца на сватба. Бабата на булката от Видинско беше правила сладка баница сиропирана с мая и много ми хареса. Може ли рецепта? Не си спомням имаше ли локум, но беше доста вкусна.

# 36
  • Мнения: 4 176
Привет, бяхме навремето преди доста години във Враца на сватба. Бабата на булката от Видинско беше правила сладка баница сиропирана с мая и много ми хареса. Може ли рецепта? Не си спомням имаше ли локум, но беше доста вкусна.
Козуначена баница със или без локум, сиропирана. У дома я правеха по тази рецепта:
Скрит текст:


От "Наша кухня" 1965г. на И. Найденов и С. Чортанова

# 37
  • Мнения: 1 797
Като говорим за сладката баница ето и рецептата , която аз знам.
 Приготвяне на точена сиропирана баница с мая:
4 яйца
щипка сол
щипка захар
25-30 г. жива мая
250 мл. прясно мляко
брашно за меко, нелепнещо тесто
150 г. сирене
Мас за намазване на корите
За сиропа:
1,5 л. вода
1 кг захар
Сок от половин лимон
2-3 ванилии
Замесва се тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Разделя се на 4 топки и почива около 10 минути.
Всяка топка се разточва на тънка кора, маже се с мас и корите се редят една върху друга.
В единия на корите край се слага плънката от натрошено сирене и се навива стегнато руло.
След като отпочине, рулото се разтегля и усуква.
Навива се в тавата като охлюв.
След като баницата втаса, пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса  за 40 минути или до хубав загар отгоре.
Приготвянето на сиропа. В тенджера сложете водата, захарта, ваниловата захар и лимоновия сок. След като заври, варете 5-6 минути.
След като баницата е напълно изстинала, нарежете на парчета 2-3 сантиметра и с шишче или клечка за зъби надупчете повърхността.
Разпределете 1/3 от сиропа върху баницата, покрийте с фолио и я оставете за 20 минути. Залейте баницата с още 1/3 от сиропа, пак покрийте и оставете да почива 20 минути. По същия начин добавете последната част от сиропа, завийте баницата и я оставете докато го поеме напълно. Ще са нужни около 2 часа. При сиропирането коричката на баницата ще се „разроши“, така че това да не ви притеснява.
Приберете в хладилник за няколко часа, а най-добре за една нощ.

И ето една позабравена салата, за която ме подсети тук във форума.

# 38
  • Мнения: 4 176
От Северозапада - пълнени чушки с кълцан боб и яхния миди
Скрит текст:

_Пълнени чушки с кълцан боб
В скълцания в чутура или хаванче боб се слагат подправките - чубрица, джоджен, лук, червен пипер и сол. Важно е да се знае, че бобът не се вари. С тази смес се пълнят сухите чушки, предварително залети с топла вода, за да омекнат. За препоръчване е чушките да не се пълнят много и да се варят в тенджера на по-слаб огън.
/Може да ползвате белен боб от търговската мрежа, ако нямате домашен или предпочитан. /

_Рецепта от с. Крушовица, Врачанска област (Димитър Стойков)
Яхния с ориз и речни миди
Миди крушовчани са си набавяли от река Скът последно преди около половин век, но днес вече не се нами
рат в близкия вир и баба Станка си купува от магазина, за да приготви яхнията на децата и внуците си. Начин на приготвяне: сваряват се 500 грама миди. В 5 супени лъжици олио се задушава нарязан лук, една голяма глава. Прибавя се 150 грама ориз и 1 супена лъжица червен пипер. Продуктите се заливат със 500 мл. топла вода. Яхнията се подправя с чубрица. Поставя се във фурна и се пече до готовност.

# 39
  • при палмите и алигаторите,FL
  • Мнения: 1 001
За пълнените с боб сушени чушки само да добавя, като се напълнят, преди да се сложат в тавата да се пекат баба потапяше отвора с боба  в малко брашно за да ги "запечата". Обги съм пекла като малка във фурната, като баба ни идваше на гости, тя точи аз седя до фурната и обръщам. Супа със джанки много обичах, от тея зелените дето костилката е още мека.

# 40
  • Мнения: 11 983
Обещаната Сукана баница
Тесто:2 яйца, 1 суп. лъжица захар, мая, 4 суп. лъжици олио, 1 суп. лъжица олио, брашно(предполагам, колкото поеме)
Правят се 6 топки. Разточват се по размер на тавата. Намазва се с олио и две по две се слагат една върху друга. На третия лист се слага сирене. Навиват се като въже, усукват се, разтеглят се и се Навиват в тавата. Втасва 1/2час и се пече.

# 41
  • Мнения: 25 814
Вашата сукана баница при нас се нарича месеница. Simple Smile

# 42
  • Мнения: 4 176
Обги съм пекла като малка във фурната, като баба ни идваше на гости, тя точи аз седя до фурната и обръщам.
Много хитро. Комбинативни са били бабите. На дъното на фурната или върху тава ги е пекла?
Рецепта за пуйка:
Скрит текст:
Берковско е известно с кестените си. Та в Берковица най-големият деликатес за Коледа е пуйка с кестени. Кестените се сваряват предварително, обелват се и се смесват с плънката от дреболии и кромид лук.Пуйката се омазнява/с мас, олио или масло-кой както обича или каквото има/ и се пълни и зашива. По време на печенето пуйката се облива няколко пъти с отделения в тавата сос.Казват, че рецептата е на повече от 100г.

# 43
  • при палмите и алигаторите,FL
  • Мнения: 1 001
Обги съм пекла като малка във фурната, като баба ни идваше на гости, тя точи аз седя до фурната и обръщам.
Много хитро. Комбинативни са били бабите. На дъното на фурната или върху тава ги е пекла?
 
На дъното. Simple Smile

# 44
  • Мнения: 7 172
Баба ми печеше обгите върху печката. Стара печка на дърва.

# 45
  • Мнения: 18 723
Сега никой няма да го яде това върху печката.  Измислили са модерни плотове, и  аз не знам името им, на ток,  разни "скари". Стига е пипвал някой нещо, дето и пролуки за пушек има. А никой не е пострадал от онова в миналото.  Нямаше претенции.

# 46
  • Мнения: 7 172
Боряна,  баба ми естествено почистваше печката преди да започне на пече. Но си права, много изнежени станахме и претенциозни в последно време.
В тоя дух на мисли, спомних си за друга вкусотия - "еце на ратишка". За тези, които не са от Северозапада- яйце, опечено на вестник.

# 47
  • Мнения: 1 750
О, за яйцето и аз сега се сетих. Ето и една приблизително рецепта, която майка ми ми каза вчера. Като заколят прасето, нарязват и запичат месото на тавичка. Добавя се нарязан червен лук и малко преди да се сервира, се разбъркват няколко яйца. За съжаление трябва шеф с усет, защото времето на всяка фаза, е незнайно и това е стара рецепта на поне 70г, спомен от нейни роднини.

Сега съм пак за малко вкъщи и като чуя как говорят по нашия край, не градските обитатели, ми става много мило😊. Вчера щерката се маеше на един лъскав Майбах паркиран централно пред един блок, та така…Майбах и ратишка.

# 48
  • Мнения: 2 898
Ех, яйце на хартия си е класика Grinning

# 49
  • Мнения: 11 983

В тоя дух на мисли, спомних си за друга вкусотия - "еце на ратишка". За тези, които не са от Северозапада- яйце, опечено на вестник.
Почти ежедневната делнична закуска на дядо ми. Ех, спомени...

# 50
  • Мнения: 4 176
nandi, благодаря🌼
Скрит текст:

_Комбус-има различни рецепти.
 Пресен лапад/щавляк  се попарва с вода и се задушава в мазнина. Сухи чушки също се попарват и се остъргва "месото" им. Счукват се в хаванче. Някога са го правили в сезона, когато си се хванал за зелено"/т. е, вече има коприва, лапад, киселец/, а от зимата са останали сухи чушки.
_Руен боб в гърне. Някои го наричат руйнал.
Междинното положение, когато не е успял да узрее, а трябва да се обере и е в по-големи количества.
Този с цикламените шарки е най-вкусен.
Боб, печени чушки, печен домат, лук, чесън и подправки. Често гърнето се слага в жарта на огъня до котела/казана където се варят буркани.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 05:33 от niljaniljo

# 51
  • Мнения: 717
И аз сравнително често се сещам как топях хляба в хартията да си обера жълтъка, а хартията често беше вестник, на който мастилото се размазваше. 🫠

# 52
  • Мнения: 85
Ех, че хубаво ме подсетихте за яйце на вестник. Вкусотия и като се отпечатат буквите върху яйцето беше забавно да се мъчим да четем. Както споменах другия ни род е от Североизток, бяха скандализирани като разбраха за яйце на вестник- олово, мастилото, мръсен вестник дрън-дрън. Който не е опитвал не подозира неповторимия вкус. Правила съм си яйце върху хартия за печене на стъклокерамичен плот - бледа имитация, почти безвкусно стана...

# 53
  • София
  • Мнения: 2 105
Яйцето на хартия баба го правеше на лист от тетрадка. На вестник - никога.
А пък комбуса задължително беше със запържен стар лук.
Писахте ли за киселото - зелен боб с джанки.

# 54
  • Мнения: 1 750
А киселото не е ли “воден таратор”? Краставица, копър, оцет, чесън, сол и вода? Супа само от джанки съм яла, но майка ми каза току що, че със зелен боб и джанки бил оригиналът.

Иначе нещо, което не ми допадаше като дете е “застройването” на супите с яйце - досега не обичам. Имам много международни кулинарни книги, но никъде не съм попадала на супа, застроена с яйце.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 21:04 от ierldan

# 55
  • София
  • Мнения: 2 105
А, и такъв вариант на кисело има в летните жеги. Краставица, копър, вода, оцет сол и стрита суха (люта) чушка.

# 56
  • Мнения: 7 172
Ариана като каза джанки, та се сетих за една феноменална туршия от нашия край - с чесън и джанки. Мама, лека и пръст, и слагаше и моркови и чушки. Копър, сол, оцет, може би и малко захар. Невероятна вкусотия!
П.П. Правеше я на етапи. Първо затваряше млечен чесън, когато направи глави през пролетта. После зелените джанки като станат. И на есен ги смесваше и добавяше морковите, чушките и слагаше в трилитрови буркани. Но пропорции не мога да кажа. Яд ме е, че не съм питала и записвала.
Правихме я с мъжа ми преди няколко години, когато - о, чудо на чудесата намерихме в Германия една зелена джанка! Малко беше трудно с чесъна, но намерихме. И стана! Беше вкусна.

# 57
  • Мнения: 4 806
Косачко кисело или жътварски таратор, преди стотина години това е бил масовият таратор, с леки вариации, из много части на България. Преди време пътувахме с приятелки из Северозападна България и поръчах косачко да пробват местна кухня, ама едва преглътнаха по една лъжица Simple Smile

# 58
  • Мнения: 4 176
_"Претривка" също е название на "летен" таратор като косачки и жътварски.
Съдържа:
краставици,  пресен чесън, студена вода, сол и оцет на вкус, копър. Някои слагат и джанки. Ако оцетът не е добър, киселото няма добър вкус.
Пълнено пиле с жито обсъждано ли е?

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 21:17 от niljaniljo

# 59
  • София
  • Мнения: 2 105
Ариана като каза джанки, та се сетих за една феноменална туршия от нашия край - с чесън и джанки.
Аууууу, да! Обожавам я!
Баба правеше и туршия от диви крушки, ама кой да ти помни рецепта....

# 60
  • Мнения: 1 797
Да, ето и от нашите запаси кисел деликатес, но без джанките Yum

# 61
  • Мнения: 11 983
_"Претривка" също е название на "летен" таратор като косачки и жътварски.
Съдържа:
краставици,  пресен чесън, студена вода, сол и оцет на вкус, копър. Някои слагат и джанки. Ако оцетът не е добър, киселото няма добър вкус.
Пълнено пиле с жито обсъждано ли е?
За жито не зная, но се сетих за пълнено с "дреболина", ако правилно пиша думата-ориз, дробчета, воденичка и някакви подправки, но какви бяха... А като се зашие, пилето се печеше върху зеле.
Като се замисля, баба ми не е имала нито миксер, нито чопър, нито грил, даже електрическа печка имаше в съвсем късни години. И веднъж не я чух да каже"ох, уморих се". Като готви пиле или гъска се почиваше от колене, попарване, скубанеКато готви нещо за закуска, сиренето е от качето, в което го е правила. На втория етаж на къщата, лятно време винаги имаше памучен чаршафа, на който съхнеше домашна юфка. Градина, животни, работа в стопанството, уникални плетива, а на по-млади години и стая със стан имаше, но се отказа, че в един момент никой не искаше черги.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 06:32 от Светкавица

# 62
  • Мнения: 4 176
Баба ми пълненеше пиле с жито,дробчето,сърцето и воденичката. В "дреболията", "дроболина" или "подробица" - /различно я наричат в селищата от СЗ/, слагаше сушено грозде.Може и сушени сливи.
Правеше и домашна юфка - с много яйца. Трябва да намеря рецептата за млечна баница с прясно безсолно сирене. Казваше, че я наследила от майката на нейната свекърва.

# 63
  • Мнения: 355
И аз помня тези години на баба...милата,и без пералня,с един декар двор,животни,лозе,бостан извън село и по цял ден кърска работа в ТКЗС.И ме отгледа сам сама,вдовица от 33годишна.Колко работа е минала през ръцете на тези хора.

# 64
  • Мнения: 7 172
Дреболина казвахме на пълнежа на агнето. Беше с ориз, дроб - бял и черен, черва, много лук, ориз - леко запържени, накрая се слагаха и подправки.
Кокошките баба, а и мама, пълнеха също със запържен лук, ориз, мисля воденичката, нарязана на ситно и суха червена чушка. След като се свари, се слагаше в тавичка със зеле и се запичаше.
Ох, много вкусно! Heartbeat

# 65
  • Мнения: 11 983
Покрай рецепти и спомени се сетих за две (кулинарни), почти не преводими думи от Северозапада :
профирно-нещо леко, лесно смилаемо, но не "аламинут", а също достатъчно вкусно и интересно като приготвяне.
префирци-иронично название за кулинарни (и не само) претенции или претенциозни блюда.
По майчина линия съм 4поколение от Варна, а баща ми и родителите му бяха от малко, неизвестно врачанско село. Незабравимо с кулинарни шедьоври.

# 66
  • Мнения: 7 172
Светкавица, само за преодАнци/хора, които не са от Северозапада/ ще сложа ударенията - прОфирно и префИрци. Благодаря ти, че ми припомни тия думички!
П.П. Много си тача северозападния говор Heartbeat и много се радвам, когато имам възможност да го говоря.

# 67
  • Мнения: 2 898
А "разкарно"? 😂 Не съм сигурна за какво точно се употребява, но със сигурност за компот от вишни или джанки. Сетих се покрай бременноста ми, пия разни кисели сокове да ми мине лошото и прабаба ми така би ги определила.

# 68
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
  • Мнения: 7 095
Покрай рецепти и спомени се сетих за две (кулинарни), почти не преводими думи от Северозапада :
профирно-нещо леко, лесно смилаемо, но не "аламинут", а също достатъчно вкусно и интересно като приготвяне.
префирци-иронично название за кулинарни (и не само) претенции или претенциозни блюда.
По майчина линия съм 4поколение от Варна, а баща ми и родителите му бяха от малко, неизвестно врачанско село. Незабравимо с кулинарни шедьоври.
Кое село? Simple Smile

# 69
  • Мнения: 4 806
"префирци" - пренаслъци Simple Smile Приятел от Белоградчик го ползва, от баба му. Префирци вероятно е модификация на префърцунено.

# 70
  • при палмите и алигаторите,FL
  • Мнения: 1 001
ПрефИрци на търкалета, е все още използвано у дома, когато децата имат неизясними желания Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт