Сладко от сини сливи

  • 9 454
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 386
Моля за рецепти и съвети за приготвянне на сладко от сини сливи.

# 1
  • Мнения: 12 386
3-4кг почистени сини сливи се засипват с 1кг захар и престояват дена нощ да си пуснат сока. На другия ден се долива вода и се варят докато се сгъстят и омекнат. По желание се слагат орехови ядки. За подправка носи индрише или канела на пръчици.
Някои го пекат във фурна, но не съм пробвала.

# 2
  • Мнения: X
Съотношението плод-захар е същото като на Мама Ру, но аз не доливам вода. Плодовете пускат достатъчно сок. Тази година към края на варенето добавих щедро едро счукани печени лешници. Стана божествено. Чак ме хвана яд, че аз сладко не ям и от време на време прегрешавам с по една лъжичка.
А, още нещо. Към края на варенето се добавя и лъжичка лимонтузу.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 549
Аз правя сладката в съотношение 2:1 (плод:захар). Не винаги оставям плодовете да престоят със захарта. Не знам каква е идеята да се слага вода, която след това трябва тъй или иначе да се изпари, за да се сгъсти сладкото. Лимонтузу слагам по 1 ч.л., не много пълна, на кг захар.

# 4
  • Мнения: 22 867
Малко по-различна рецепта.

# 5
  • Мнения: 168
 Продукти:
3 кг сини сливи
1 кг захар
1 каф. чашка оцет /150 мл/
Сливите се  измиват. Костилката се вади като се реже през средата наполовина и се вади/не по дължина на плода/.Почистеният плод се слага в дълбока тава, върху плода се разпределя 1 кг захар и кафена чашка оцет.
Слага се във фурната да се пече, като само в началото е на 220 градуса и след като започне да пуска пяна се намалява на 160 градуса. Внимателно се разбърква , за да не се разпаднат половинките и се пече до желаната гъстота.
***Лично ние го предпочитаме по-редичко, защото със сиропа заливам палачинки, а с плода правя сладкиша, който по средата е със сладко.

# 6
  • Мнения: 4 808
Аз не слагам вода, нито лимонтозу или индрише. Това за орехите е добра идея, не съм се сетила, но ММ сигурно ще мрънка. Захарта я слагам на око и винаги оставям плодовете да престоят една нощ със захарта, за да си пуснат сока. Сливите ги режа на ситни парченца.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 523
Сладко от сини сливи

Продукти:

3 кг. сини сливи
1 кг. захар
1 ч.ч. оцет
350 мл. топла вода
4 листа индрише
1 пръчка канела
1 к.л. канела
1/2 к.л. карамфил

Приготвяне:

Измийте и почистете сливите от костилките. Нарежете ги на две, сложете ги в тава и ги поръсете със захарта. Оставете на хладно да престоят 24 часа.
Прибавете пръчката канела, карамфила и оцета. Залейте с топлата вода и разбъркайте. Сложете във фурната, загрята на 200 градуса°C. Намалете на 160-170 градуса°C, за да се пече. От време на време разбърквайте.
Малко преди  да извадите сладкото от фурната извадете пръчката канела, прибавете индришето и поръсете с канелата.
Сладкото е готово, когато сливите омекнат, а сокът около тях се сгъсти и заприлича на желе и капка от него остава цяла върху порцеланова чинийка, без да се разлива. Това отнема ориентировъчно около час и половина.
Когато сладкото е готово и все още горещо, го разпределяте в сухи бурканчета. Затягате добре капачките. Стерилизирайте 10 минути.

# 8
  • Murcia
  • Мнения: 49
3-4кг почистени сини сливи се засипват с 1кг захар и престояват дена нощ да си пуснат сока. На другия ден се долива вода и се варят докато се сгъстят и омекнат. По желание се слагат орехови ядки. За подправка носи индрише или канела на пръчици.
Някои го пекат във фурна, но не съм пробвала.

Много лесно, изключително вкусно и бързо стават във фурна.

# 9
  • Мнения: X
Това е прекрасна рецепта, но е добре какаото да се сложи накрая, когато сладкото е свалено от огъня. В противен случай, какаото много лесно загаря.

# 10
  • Мнения: 5 101
Трябва ли да се стерилизира?

# 11
  • Мнения: X
Не. Достатъчно е да го насипеш горещо в буркани и да обърнеш върху капачката, за да се вакуумира.

# 12
  • Мнения: 22 867
Това е прекрасна рецепта, но е добре какаото да се сложи накрая, когато сладкото е свалено от огъня. В противен случай, какаото много лесно загаря.

Няколко пъти съм варила, не много, 4-5 някъде и то преди години, когато намерих рецептата. Не се е случвало да загори. може би защото на слаб огън го варя, знам ли. Но не пречи да се сложи какаото и накрая.

# 13
  • София
  • Мнения: 10 955
Аз правя Сладко от сини сливи и круши. Много си го обичам! Yum

# 14
  • Мнения: 322
Вече две години, правя сладкото по рецептата на Супичка. Става страхотно Yum
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B8%D0%B2%D0%B8

# 15
  • Мнения: 25 731
Наскоро в една от групите във фейсбук беше публикуван клип, който за съжаление не съм запаметила.
Някакъв мъж седи край масата на двора и с доста сприхав тон (явно клипът си е имал предистория) показва интересна технология на нещо като сладко от сливи. Цепят се сливите, вади се костилката, на нейно място се поставя орехова ядка. След това сливите се нареждат плътно в буркан и се заливат с горещ захарен сироп. Бурканът се затваря и тук вече не помня дали така си стои, дали трябва да се обръща периодично... Сигурна съм, че не се вари. След време сливите се набръчквали и ставали на сладко.
Някой попадал ли е на този клип? Даже не помня и в коя група беше... Sad

# 16
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 021
Аз попаднах на много сочни и сладки сливи и направих сладкото без захар.

2кг. сини сливи
150мл. вода

Сливите се измиват, почистват от костилките и се нарязват на ситно в голяма тава. Заливат се с вода и се слагат във фурна, предварително загрята на 200°. Първите 30 минути не се проверяват, а в следващия час и половина се разбъркват от време на време. Сладкото е готово, когато плодовете са напълно омекнали и сосчето, което са пуснали се е сгъстило. Разсипват се в буркани, затварят се и се обръщат с капачката надолу.

# 17
  • Мнения: 22 867
Деспи, едната ми баба правеше такива сладка и компоти без никаква захар. Дори не знам имала ли е здравословна причина или просто така са правили. Плодовете си бяха техни, имаха доста ниви, лозя, градини. И ми беше интересно като ми даваше компот, който не беше сладък като на майка, но беше много приятен, имаше си някаква сладина все пак.

# 18
  • Мнения: X
Деспи, това сладко без захар ще се пробва задължително.
Лабрекс, да знаеш, че твоето сладко от сливи с какао става разкошно и ако замениш какаото с черен шоколад. На всеки килограм сливи слагам по 1 шоколад. Но аз съм шокохолик, иначе предполагам,може и по-малко, според вкуса.

# 19
  • Мнения: 5 781
Темата е от миналата година, но дойде сезона на сините сливи.
Ще правя и аз сладко. Въпросът ми е защо се слага оцет? Линомонтозу се слага да не се озахари, и оцета ли е за това?

# 20
  • Мнения: X
Да, оцетът заменя лимонтузуто. А, ако използваш наистина хубав винен оцет, вкусът е по-добър.

# 21
  • Мнения: 5 781
Да, оцетът заменя лимонтузуто. А, ако използваш наистина хубав винен оцет, вкусът е по-добър.
Благодаря, значи ще се купува и хубав винен оцет!

# 22
  • Мнения: 4 808
Никога не съм слагала на сладко нито оцет, нито лимонтозу и не ми се е захаросвало.

# 23
  • Мнения: X
Те се слагат не само против захаросване, а и за да балансират накъртващо сладкия вкус. Може и без тях, разбира се. Зависи от индивидуалните предпочитания.

# 24
  • Мнения: 10 913
Сладкото от сливи го пека, разполовени сливи, поръсени със захар, кой каквото съотношение предпочита, аз оставям да престои една нощ, за да пуснат сок и пека. Има вариация с чаша бяло вино, пръчка канела и карамфил, ако обича човек.
По изключение точно сладкото от сливи не го обичам съвсем гъсто, затова не го сгъстявам съвсем.

Сините сливи са много благодатен плод.
Правя и печени сини сливи, които пека на един ред в тава без захар. Обикновено се изяждат веднага, но съм затваряла и като сладко и си издържат. Може да им се сложи канела, ванилия, каквото харесва човек.
Аз си и замразявам и си пека и през зимата.

# 25
  • Мнения: 8 962
Сладкото от сини сливи ми е любимо.
Правя всяка година -  зимата залепям с него меденките.

Моята рецепта е от най-простите, но става страхотно.
Ползвам фикс на д-р Йоткер за сладко /от оранжевия, който е 1кг. плодове и 0,5кг. захар/
Никога не слагам лимонтозу или друга киселина.
С фикса сладкото става за броени минути. Има хубав вкус и бързо се сгъстява, защото фиксът всъщност съдържа пектин.
Задължително слагам индрише и карамфил.

Много е вкусно и печеното сладко от сини сливи, но нямам време да се занимавам с толкова сложни дейности.

# 26
  • Мнения: 10 913
Утро, и аз все си мислех, че е сложно печенето на сладко, но се оказа лесно. Само трябва да внимава човек да не е препълнена тавата, че тръгва да те търси Simple Smile пускаш си фурната на 180-200° без вентилатор и на 40 мин - час го наглеждаш и разбъркваш.

# 27
  • Мнения: X
+1 за печеното сладко. Рецепти не спазвам, на око - кръгла тава диаметър около 35 см, незалепваща, пълня на един ред с разполовени сливи, отгоре поръсвам със захар колкото съвсем леко да ги покрие, оставям поне 2-3 часа покрита да престои. След това на около 180 градуса във фурната, почти не добавям вода, сливите си пускат. Най-накрая - малко лимонена киселина, разтворена ввъв вода на дъното на чашата. Разбърквам, оставям 20-30 мин на изключена фурна, после насипвам в бурканчета на винт, докато горещо и обръщам с капаците надолу да изстиват. Минимум хамалогия, максимум натурален вкус. Мъжете в къщи се спукват да мажат на палачинки и пържени филии.

# 28
  • Мнения: 4 216
Нямам точна рецепта, спомени какво правеше баба ми навремето. 100 сливи, по-зелени, се обелват внимателно с тънък нож, оставят се за една нощ във варна вода, да се стегнели. На другия ден се вадят костилките с куха тръбичка с подходящ размер, ако някоя слива се разкъса, баба ми я изхвърляше. И после вареше, колко захар не знам. Ставаше божествено, вътрешността беше пълна със сладък сок и като се сдъвче, се разлива в устата.
Мармаладът се правеше по друга рецепта, сливите се слагаха цели и се вареше на огъня до частична готовност. После се претриваха през гевгир, да падне месестата част и да остане кожата и костилките. Вече само месото се слагаше на второ варене, към края с малко захар и задължително индрише за аромат. Великденски козунаци с мармалад от сливи е класика.
П.С. рецептите са от Троян

# 29
  • Мнения: 559
Ха, не подозирах за съществуването на гелфикса. Аз правя конфитюр от сливи, за предпочитане с желираща захар (плод:захар=3:1) и сгъстявам с пектин на прах (от аптеката).  Разтварям пектина (на око - около 20 г )със сок от сладкото, пасирам, за да разбия бучките и прибавям към конфитюра към края на варенето.

# 30
  • Мнения: 2 063
Добър вечер,
Много точно казано от Ули по-нагоре "Сините сливи са много благодатен плод". Това е любимият ми плод, от който с удоволствие правя сладко, печени на фурна, а тази година за първа година правих и мармалад. Аз независимо какво сладко правя, ниикога не слагам повече от чаша чаена захар на кг. плод. Правя на око, тази година няколко пъти правих от сини сливи на около3-4 кг. сини сливи, не повече от 2 чаени чаши захар. Не стерилизирам, загрявам буркани, капачки и наливам горещото сладко.  В един прекрасен сайт за готвене, го назоваха "сухо стерилизиране"
 Плодовете са достатъчно сладки, няма смисъл да го правя с килограми захар и затова слагам малко. А на --мармалада даже сложих  7-8 лъжици, не повече. Моята технология е една и съща за всекии един плод. Задължително на два пъти. От вечерта едната чаша захар засипвам плода. На другия ден сиропа вече се е отпуснал, варя на ниски градуси, никога не бъркам с лъжица в тавата, за да не раздробявам плода, изваждам, оставям за няколко часа плодовете да поемат сиропа или за 1 нощ,  после доваряваам и пълня бурканите. Мармалада стана страхотен. Сините сливи съдържат много пектин, просто като ги бланширах, не мога да ви опиша какъв цвят се получи, от люспите се извлече страхотен червен цвят- беше супер. Слагам ви малко снимки момичета да виидите  коолко красив плод са сините сливи и на сладко.




Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 20:41 от helen.nona

# 31
  • Мнения: X
Видях смокини на снимките и допълвам, сега е краят на сезона за този благодатен плод. Пробвах 2 рецепти за сладко / конфитюр от смокини. И в двата случая мия добре, режа връхчето, цепвам на кръст плода и нареждам в тава или тенджера. Захар - отново на око, съвсем тънък слой и както е писала helen.nona, не повече от 1 чаена чаша на кг. Тенджерата я варих на слаб котлон (индукционен първо на 120 градуса, след кипване намалих на 60). Там стана като конфитюр. Накрая пак сложих малко лимонена киселина. След престой на смокините в тавата, около 6-7 часа, ги сложих във фурната на 200 градуса на долен ред върху скарата. Станаха много хубави, като леко карамализирани отгоре, а отдолу със сироп, и се запазиха цели. Е, малко по-тъмни са на цвят, а не кехлибарени, но пък от печенето вкусът им не е така тежко сладък.

# 32
  • Мнения: 5 781
Хелен, да те попитам как загряваш бурканите и капачките приди сухото стерилизиране?

# 33
  • Мнения: 2 063
Хелен, да те попитам как загряваш бурканите и капачките приди сухото стерилизиране?

Monii , бурканите са измити, капачките също и на втория етап на варене на сладкото, 15-20 минути преди да е готово  ги нареждам буркани и капачки в тавата на фурната,  включвам я на 60°-70°, просто да могат да се загреят, и докато е готово сладкото те си стоят там, ако трябва намалям градусите, после с кърпа задължително, даже с две кърпи, вадя тавата и нареждам бурканите, пълня, с двете кърпи работя внимателно, затварям и обръщам. Дори и лимонтозу никога не слагам. За баланс понякога слагам изцеден лимон, около 1/2 или 1 лимон изцеден и прецеден заедно с втората чаша захар и нищо повече. Никога не съм стерилизирала и досега не съм имала развалено сладко. Наскоро видях в един сайт за готвене, който аз много харесвам, правене на сладко, абсолютно същата е и моята технология. За да не прозвучи като реклама, който се интересува, мога да му пиша на лични.
Хубава съботна вечер на всички! Heart

# 34
  • Мнения: 5 781
Благодаря! Утре запрятам ръкави и почвам.

# 35
  • Мнения: 2 063
Благодаря! Утре запрятам ръкави и почвам.

Grinning ще се радвам да останеш доволна Flowers Four Leaf Clover

# 36
  • Мнения: 15
И ние правихме сладко от сини сливи. Получи се много вкусно, но е малко по благо от колкото ни се искаше.

# 37
  • Мнения: 524
Здравейте,
мислех да пробвам печеното сладко на фурна, но една колежка каза , че много цапало при вренето и голямо чистене после паднало. Какво показва вашата практика ?

# 38
  • София
  • Мнения: 1 523
Здравейте,
мислех да пробвам печеното сладко на фурна, но една колежка каза , че много цапало при вренето и голямо чистене после паднало. Какво показва вашата практика ?
Години наред го правя на фурна и фурната ми си е чиста все едно съм готвила ядене в нея, а не сладко. То ако го изпуснеш да преври или съда малък за количеството, дали ще е на котлона или във фурната, все ще чистиш.

# 39
  • Мнения: 2 512
Аз правя сладката в съотношение 2:1 (плод:захар). Не винаги оставям плодовете да престоят със захарта. Не знам каква е идеята да се слага вода, която след това трябва тъй или иначе да се изпари, за да се сгъсти сладкото. Лимонтузу слагам по 1 ч.л., не много пълна, на кг захар.

Идеята на добавената вода е против клеясване на сладкото. Поне при мен преди винаги клеясваха сладката, без значение от плода. Откакто започнах да добавям вода си стават идеални на консистенция.
Както и Мама Ру е писала, някои го пекат във фурна, например майка ми. Става още по-божествено.

# 40
  • Мнения: 5 781
Клеясва означава много гъсто ли?

# 41
  • Мнения: 2 512
Клеясва означава много гъсто ли?

Да, като смола, много трудно се изваждаше съдържанието от буркана или поне при мен.

# 42
  • Мнения: 6 012
Здравейте,
мислех да пробвам печеното сладко на фурна, но една колежка каза , че много цапало при вренето и голямо чистене после паднало. Какво показва вашата практика ?
Току що приключих първата партида сладко във фурната, няма цапане. Много съм доволна от резултата.

# 43
  • Мнения: 524
Здравейте,
мислех да пробвам печеното сладко на фурна, но една колежка каза , че много цапало при вренето и голямо чистене после паднало. Какво показва вашата практика ?
Току що приключих първата партида сладко във фурната, няма цапане. Много съм доволна от резултата.
Вероятно на по-ниски градуси и в по-дълбока тава ще пличка по-малко.
На каква температура го пекохте ?

# 44
  • Мнения: 6 012
Аз пекох на 200 градуса.

# 45
  • Мнения: 58
И аз пекох сини сливи с орехи.

Общи условия

Активация на акаунт