Коледа 2019/2020

  • 128 893
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 960
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 773
Ще направим и традиционно меденките на Джемма и напуканите шоколадови. Последните са по желание на дъщеря ми. Обожава ги.
Лолита, по коя рецепта правиш шоколадовите напукани сладки?
Опитахме с моята дъщеря, но много се разляха сладките, не останаха като топчици... тестото беше лепкаво, не зная дали така трябва да е.
[/quote]
По тази https://cooks-and-bakes.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82 … D0%B4%D0%BA%D0%B8

# 961
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 930
Напълно възможно е и от печенето да идва сухотата. Аз не се наемам никога да казвам времетраене, понеже всяка печка е различна. Но като цяло не се пекат дълго този вид сладки. И не се ползва вентилатор, тъй като той наистина изсушава.

# 962
  • Русе
  • Мнения: 688
Напълно възможно е и от печенето да идва сухотата. Аз не се наемам никога да казвам времетраене, понеже всяка печка е различна. Но като цяло не се пекат дълго този вид сладки. И не се ползва вентилатор, тъй като той наистина изсушава.
Аз пекох на 170 градуса 8 минути без вентилатор.
Като ги изваждах бяха доста меки дори имам няколко с огънати връхчета като са местени не плота да изстиват. В изпечено състояние са високи 5-6 мм. Може да е от шоколада - моя е натурален.

# 963
  • София
  • Мнения: 6 118
Някой питаше за формички за линцери. Ако е от София, да обясня откъде да си вземе. Днес влизах в магазинчето, от което си купих моите миналата година. Има, но са други.
Аз се интересувам.
А напуканите шоколадови сладки ги правя всяка година по рецепта на Танита. Нямат грешка.

# 964
  • Мнения: 1 013
Ще направим и традиционно меденките на Джемма и напуканите шоколадови. Последните са по желание на дъщеря ми. Обожава ги.
Лолита, по коя рецепта правиш шоколадовите напукани сладки?
Опитахме с моята дъщеря, но много се разляха сладките, не останаха като топчици... тестото беше лепкаво, не зная дали така трябва да е.
[/quote]
 Или маслото е било в повече или брашното малко. Готовото тесто трябва да престои минимум 1 час в хладилник. И на мен ми се е случвало да се "разлеят" но вкусът им е същия - шоколадов 😊

# 965
  • Мнения: 6 015
Здравейте! Ето и част от моите сладки тази година:
сладките с печатчетата - по циркулиращата и тук рецепта:
Скрит текст:
Напукани сладки по тази рецепта - http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?id=121
Скрит текст:
Скрит текст:
И едни "гръцки курабии", които съм записала преди няколко години, източникът не го помня - с мас, пудра захар, яйце и смлени печени орехи /или бадеми/:
Скрит текст:
Не можах да разточа тестото - много се ронеше, затова нямат вид - правих ги като топчета, или по-скоро с неправилна форма, но са мнооого вкусни, напомнят наистина на популярните гръцки бадемови курабиийки-полумесеци.
За напуканите снадки - "фатката" е да постои тестото доста време в хладилника при мен-цял ден), след което става доста твърдо и така безпроблемно се оформят хубави, стегнати топчета, които след това се разливат и напукват.

# 966
  • Мнения: 955
Копирам си отново поста, на който никой не ми отговори. Моля ви за мнение.
Здравейте. Аз съм много скарана в кухнята като цяло, но тази година искам да направя коледни сладки. Ще направя най-елементарно тесто, за да имам по-голям шанс да не го оплескам. Ще е с мед и кафява захар. Колко време преди Коледа да ги направя? В хладилник ли да ги съхранявам? Искам също така да опитам да ги поукрася малко с цвят. От къде да купя бои за сладки? Видях във фантастико, че има едни като маркери,но само 3 цвята.

# 967
  • София
  • Мнения: 6 118
Рецепта за меденки на Джемма препоръчвам. Аз ще ги правя този уикенд, а и идния ако имам време. Съхранявам ги в метални кутии на терасата, може и в хладилник. Аз не оцветявам глазурата, правя само бяла, от пудра захар и лимонов сок.

# 968
  • София
  • Мнения: 11 739
Копирам си отново поста, на който никой не ми отговори. Моля ви за мнение.
Здравейте. Аз съм много скарана в кухнята като цяло, но тази година искам да направя коледни сладки. Ще направя най-елементарно тесто, за да имам по-голям шанс да не го оплескам. Ще е с мед и кафява захар. Колко време преди Коледа да ги направя? В хладилник ли да ги съхранявам? Искам също така да опитам да ги поукрася малко с цвят. От къде да купя бои за сладки? Видях във фантастико, че има едни като маркери,но само 3 цвята.
Какво означава "най-елементарно тесто"? и кои сладки искаш да приготвиш, някак много общо си задала въпроса и затова нямаш и отговор, кажи кои искаш и ние ще ти пуснем рецепта веднага. При едно тесто има много масло до 220 г , примерно, при други има само 125 г и съответните добавки...казвай , че то вече време няма много.. Сладките се държат на хладно, не е задължително да са в хладилник, аз ги държа в един шкаф на терасата, опаковани добре и на сухо, заради тях извадих летните шезлонги и ги турнах сладките. Бои купувам от Арома Хаус - ето избираш - https://www.aromashouse.com/ може и да има по другите магазини, не знам, залагам на сигурното и на добро качество, затова това й показвам.
Времето за печене е от изключителна важност, не бива да се препича бисквитата, която и да е, повече от 7-8 максимум до 10 минути е печенето , някъде и по-малко!!
Тези които направих Пишмание курабиите през цялото време докато се пекоха висях пред стъклото на фурната, да не ги изпусна, малко им трябва и... край..една минута повече и съм ги развалила.  Mr. Green

Капучинови звезди -

и още една която е голям разкош но е с Дулсе де Лече -  Бретонска коледна бисквита Саблес -  но не е задължително да е с карамеленото мляко, просто то ми остана и затова ги завъртях, може и със сладко от малини, то е тежко и гъсто.


https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_583.html

# 969
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 225
Скрит текст:
Здравейте! Ето и част от моите сладки тази година:
сладките с печатчетата - по циркулиращата и тук рецепта:
Скрит текст:
Напукани сладки по тази рецепта - http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?id=121
Скрит текст:
Скрит текст:
И едни "гръцки курабии", които съм записала преди няколко години, източникът не го помня - с мас, пудра захар, яйце и смлени печени орехи /или бадеми/:
Скрит текст:
Скрит текст:
Не можах да разточа тестото - много се ронеше, затова нямат вид - правих ги като топчета, или по-скоро с неправилна форма, но са мнооого вкусни, напомнят наистина на популярните гръцки бадемови курабиийки-полумесеци.
За напуканите снадки - "фатката" е да постои тестото доста време в хладилника при мен-цял ден), след което става доста твърдо и така безпроблемно се оформят хубави, стегнати топчета, които след това се разливат и напукват.

може ли малко детайли за тези курабийки?
на първо четене имам всичко необходимо. и време утре Simple Smile

# 970
  • Мнения: 260
Може ли рецептата за Пишмание курабиите. Предварително благодаря.

# 971
  • София
  • Мнения: 11 739
Може ли рецептата за Пишмание курабиите. Предварително благодаря.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_20.html

# 972
  • Мнения: 6 830
Дрезденски щолен е рецептата,  всъщност рецептата е за два броя. Но като че ли и 60 грама на щолен ми идва много. Затова и попитах тук. Мисля да сложа едно пликче суха мая.
Когато заменям в рецепта прясната мая със суха, спазвам правилото : суха към прясна мая в съотношение 1:3, дори съм си записала в тефтера, че 7-10 гр суха мая се равняват на 20-25 гр прясна.  Правила съм щолена по рецепта на Джемма няколко години, но правя 1/3 доза, защото сме малко хора вкъщи. Всички продукти са точни. Имай предвид, че тестото е тежко, защото има масло, сушени плодове, ядки, трябва му сила, за да бухне. Рецептата е много сполучлива! Успех!
П.П.Аз тази година за разнообразие, обаче, я смених с тази на Марчева.

# 973
  • София
  • Мнения: 11 739
Дрезденски щолен е рецептата,  всъщност рецептата е за два броя. Но като че ли и 60 грама на щолен ми идва много. Затова и попитах тук. Мисля да сложа едно пликче суха мая.
На 1 кг брашно - 42 г свежа мая или 11 г суха мая, ползвам френската мая. Това е, какви са тези грамажи.... newsm78 нека Джемма да каже след като е нейна рецептата.

# 974
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Искам да попитам колко дни могат да стоят напуканите сладки?
В сряда изпекох една доза. Вчера бяха добри, днес са разкошни Blush Определено ще повторя рецептата и за Коледа, дори ще опитам и варианта "Напукани сладки червено кадифе" стига да си намеря червена боя.

Общи условия

Активация на акаунт