Gå direkt till sidans innehåll
Oslo

Polisen: Lindén, 20, tog tåg till Sverige på morddagen

Återfallsförbrytaren Makaveli Lindén från Uppsala jagas över hela världen för knivmordet på 24-årige Heikki Bjørklund Paltto i Oslo.

Nu har polisen kommit över en övervakningsfilm som visar att Lindén lämnade Norge med tåg strax efter mordet.

– Han har observerats av vittnen och fångats på film när han går på tåget som gick från Oslo till Stockholm klockan 16.56 på morddagen. Vi tror att han senare åkte vidare hem till Uppsala, säger polisinspektör Grete Metlid.

Makaveli Lindén är efterlyst av Interpol.
Foto: INTERPOL
Makaveli Lindén misstänks för mord och rån.
Foto: INTERPOL
Nu går norska polisen ut med bilder på den misstänkta mördaren.
Foto: Polisen
Polisen tror att mannen flytt till Sverige efter det misstänkta mordet.
Foto: Norska polisen

Heikki Bjørklund Paltto, 24, kom aldrig till jobbet som planerat i måndags förra veckan. I stället hittades han misstänkt mördad i den lägenhet han delade med tre andra, rapporterar norska Dagbladet. 

Dådet begicks under måndagsförmiddagen.

Samma dag inträffade ett knivrån i ett garage alldeles i närheten av Heikki Bjørklund Palttos bostad. I samband med rånet blev den utsatte av med sin mobiltelefon och en lädermapp.

Heikki Bjørklund Paltto misstänks ha blivit mördad i sitt hem i Oslo i måndags.
Foto: Privat

Svensk medborgare efterlyst

Norsk polis har gått ut med bilder på den man de misstänker är skyldig till såväl mordet som knivrånet. 

Mannen är en 20-årig svensk medborgare från Uppsala, vid namn Makaveli Lindén. Tidigare hette han Christian Bo Lindén, skriver polisen i ett pressmeddelande. Han är känd av svensk polis sedan tidigare. Han är nu internationellt efterlyst. 


Grete Lien Metlid, inspektör vid polisen i Oslo.
Foto: Dagbladet TV

Intensifierar sökandet utomlands

Polisen i Norge har nu kommit över viktig bevisning som visar att Lindén lämnade Oslo med tåg strax efter mordet. 

– Han har observerats av vittnen och fångats på film när han går på tåget som gick från Oslo till Stockholm klockan 16.56 på morddagen. Vi tror att han senare åkte vidare hem till Uppsala, säger polisinspektör Grete Metlid.

Polisen tror att Makaveli Lindén senare lämnat Uppsala och flytt utomlands. Under måndagen intensifierade polisen sitt sökande utanför Sverige och Norge.

– Vi vill inte gå ut med vilka länder vi tror han kan tänkas befinna sig i. Men vi samarbetar med svenska polisen i sökandet och har även ett internationellt samarbete, säger Grete Lien Metlid.

Polisen i Sverige har de senaste dagarna letat efter Makaveli Lindén på flera adresser, främst i Uppsala-trakten där han kommer ifrån, utan att anträffa honom. 

– Vi har gått ut med namn och beskrivning av honom. Vi vädjar till allmänheten om att höra av sig till oss med tips. Har man hört eller sett honom eller har information som kan vara betydelsefull så ska man kontakta polisen, säger Grete Lien Metlid. 

Efterlyst av Interpol

Under måndagen efterlyste Interpol Lindén via sin ”Wanted persons”-lista. I efterlysningen framgår det att han misstänks för mord och rån. Interpol har publicerat tre bilder på Lindén – två profilbilder och en bild som visar den handtatuering han bär.

Tatueringen föreställer Angolas flagga som utgörs av ett kugghjul, en stjärna och en machete.

Lindéns handtatuering.
Foto: INTERPOL

Makaveli Lindén släpptes den 10 augusti i år från ett fängelsestraff. Han hade dömts till ett och ett halvt års fängelse för rån. 

Aftonbladet skriver att han sedan dess är misstänkt för nya brott också i Sverige, bland annat för olaga hot och narkotikabrott. 

Makaveli Lindén har tidigare suttit i fängelse och enligt uppgifter var hans tid på anstalten problematisk och han hamnade i flera incidenter med andra fångar. 

Misskött sig i fängelse

Under den senaste tiden i fängelset hotade han vid två tillfällen gånger personal, enligt beslut som Kriminalvården fattat. Bland annat ska han ha format handen som en pistol och "avfyrat" mot personalen.

Beslut från Kriminalvården visar att han gång på gång placerats i avskildhet, rapporterats för olämpligt uppförande och varnats. Totalt handlar det om tio incidenter.

Han frigavs trots det villkorligt den 10 augusti i år.

Trots att han var en av de yngsta på sin avdelning pratade han ofta om att det var viktigt att de andra fångarna visade honom respekt, enligt Expressens uppgift.

Han har suttit i fängelse och misskött sig vid ett flertal tillfällen. Kan han vara farlig?

– Vi har hans historik i åtanke – och det är just därför det är särskilt viktigt att han grips omgående. Allmänheten får inte göra några egna ingripanden utan det är polisen som bör hantera den här personen, säger Grete Lien Metlid. 

Ställde in möte med frivården

Enligt Aftonbladet ställde Lindén in ett möte med frivården bara dagen innan mordet. Han hörde då av sig till sin frivårdskontakt och påstod att han gömde sig i Tyskland på grund av dödshot. Det meddelade han via ett sms.

Lindén uppger att folk vill döda honom och att han inte vill riskera sitt liv för ett möte på frivården”, står det i Kriminalvårdens handling som tidningen tagit del av.

Mötena med frivården skulle ske en gång per vecka efter hans frigivning, men det senaste mötet uteblev han alltså från.




Flera fynd har gjorts

Polisen bekräftar samtidigt att flera fynd gjorts, men vill inte berätta om mordvapnet återfunnits.

– Det har gjorts flera centrala fynd, men jag vill inte svara så detaljerat. Personen vi söker är på fri fot, så han ska få förklara sig, säger Grete Lien Metlid.

Samma gäller för motivet.

– Ja, vi har aningar. Men som jag sagt, vi är i en fas där vi får in mer tips. Då är det viktigt att få tag i honom så att han ska få förklara sig, säger Grete Lien Metlid.

Polisen i Oslo tror att offren valts ut sumpässigt.

– Teorin om att offren för mordet och rånet är slumpmässiga har stärkts, säger Grete Lien Metlid, till Verdens Gang.  

Kristian Ljungberg vid svenska polisens nationella mediecenter:

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare är efterlyst via Interpol. Vi kan inte berätta hur vi arbetar med ärendet eftersom vi inte avslöjar våra metoder. Men generellt kan man säga att vi har ett väldigt bra samarbete med polismyndigheter i andra länder och det innefattar givetvis polisen i våra grannländer.

Det var vid lunchtid på måndagen som polisen ryckte ut till lägenheten i Oslo där den 24-årige mannen hade hittats död.
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet

Polisens övervakningsbilder

Bilderna som polisen släppt kommer från en övervakningskamera på tågstationen Skøyen i Oslo, dit polisen tror att den efterlyste gått från mordplatsen.

På en av bilderna syns en tatuering på mannens ena hand, men till norsk media säger polisen att de inte vill kommentera det ytterligare. Efter att polisen publicerade bilderna under fredagen har många människor hört av sig till polisen.

Norska Dagbladet skriver att kioskägaren på tågstationen gjorde en av de sista observationerna av den misstänkte, klockan 13.16 på måndagen.

Men att det inte var någonting han reagerade över som var speciellt med honom.

– Han var i kiosken i några minuter och handlade någonting, säger kioskägaren till Dagbladet.

– Det har varit speciellt, men vi har fin sammanhållning, så det har gått bra, säger han om känslorna efter att de fått veta vad deras kund misstänks för.

Pratade svenska

Ett annat vittne berättar att han tidigt på måndagsmorgonen vaknade av att någon knackade på ytterdörren.

– När jag öppnade dörren stod han där och såg rädd ut. Han frågade om ett glas vatten. Jag stängde och låste dörren och hämtade ett glas vatten medan han stod utanför och väntade, säger vittnet till VG.

Polisens tekniker utanför brottsplatsen.
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet

Vittnet tror att den person som knackade på dörren är samma person som polisen efterlyser.

– Det ansiktet och den mustaschen känner jag igen. Och tatueringen, säger vittnet till VG.

Mannen ska också ha pratat svenska, berättade vittnet.

– Han pratade svenska, mumlade och pratade ganska otydligt. Men han var artig.

Under den tidiga måndagsmorgonen skrev Aftonbladet att man fått uppgifter på att polisen fått upp ett elektronisk spår efter Lindén. Detta spår ska visa att Lindén inte befinner sig varken i Norge eller i Sverige, utan i ett tredje land.

Varken den danska eller tyska polisen ska dock ha velat uttala sig om de är inblandade i sökandet.