Акриламид – скрита отрова

  • 5 189
  • 21
  •   1
Отговори
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Акриламид – скрита отрова
Много продукти, които консумираме ежедневно могат да бъдат опасни за вашето здраве поради съдържащия се в тях акриламид, алармират учени от Европа и САЩ..







Какво е акриламидът?
Акриламидът е химическо съединение, което се използва за получаването на полимера полиакриламид, служещ за производството на пластмасовите опаковки. Този полимер влиза в състава на лаковете, смолите, боите, лепилото и различни течни почистващи препарати.


Допустимата норма
Според данни от Международната агенция за изучаване на рака акриламидът предизвиква генни мутации и има канцерогенно действие върху човека.
Световната здравна организация е определила пределно допустимата норма за неговото съдържание във водата - 0,1 микрограм (мкг) на литър. В Германия производителите на пластмасови опаковки са задължени да гарантират, че при контакт на торбичката с хранителните продукти в тях не попада повече от 10 мкг от опасното вещество на килограм продукт.


Кога e направено сензационното откритие?
То било направено през лятото на 2002 г. от учени от Стокхолмския университет. При изследване на кръвта те открили в пробите значителна концентрация на акриламид.
И започнали да тестват хранителни продукти за всекидневно потребление - мюсли, пържени картофки, царевични пръчици, бисквити и крекери.
Получили се шокиращи резултати - съдържанието на акриламид превишавало 100 пъти пределно допустимата норма за водата. Данните на шведите били проверени и потвърдени в лаборатории във Великобритания, Германия, Швейцария и САЩ.


Как попада в храната
Брашното и хлябът, кашата, оризът, суровите картофи, месото и рибата и много други храни били внимателно изследвани за наличието на акриламид.
Учените открили, че продуктите, приготвени от богатите на нишесте картофи и зърнени култури, били задръстени от него. Още една закономерност поразила специалистите: тези продукти били преминали през кулинарна обработка при температура над 120 градуса - били пържени във фритюрник, печени във фурна или на грил.
Високото съдържание на акриламид идва от аминокиселината аспарагин, която при нагряване от 120 до 185 градуса и повече се превръща във вредното съединение.


Кажете НЕ на пърженото!!!
Акриламидът се появява в готовите продукти не защото производителите искат да ни навредят или пък са нарушили кулинарната технология. Ако вкъщи изпържите картофи във фритюрника, количеството на опасното вещество ще бъде същото, както и в готовите пържени картофки, които се продават.
За да избегнете опасността от повишеното количество акриламид в храната, трябва да варите или задушавате продуктите и да не ги пържите.
Не бива да притопляте пържени ястия във фурната или в тигана - така съдържанието на акриламид двойно се увеличава. А за да предпазите децата, до 3-годишна възраст не им давайте пържено, купешки гевречета и бисквити.
Приготвяйте им варени и задушени ястия, за да намалите съдържанието на опасното вещество.

# 1
  • София
  • Мнения: 35 943
Гледах предаване за кулинарната обработка на храната и вредните вещества, които се образуват  в резултат на това.
Най-голямо ми беше учудването от това,  че печено месо на скара е вредно. Вредни (канцерогенни) били ароматните молекули , които се отделят при тази термична обработка. Когато го консумираме, ние поглъщаме и тях . За загорялото , знаех , че е канцерогенно , но за добре опеченото - не.
А толкова обичам скара  Flutter
Виж чипс - през живота си съм яла само 1-2 пъти. Не защото са ми известви тези факти , а заради калориите.

# 2
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Гледах предаване за кулинарната обработка на храната и вредните вещества, които се образуват  в резултат на това.
Най-голямо ми беше учудването от това,  че печено месо на скара е вредно. Вредни (канцерогенни) били ароматните молекули , които се отделят при тази термична обработка. Когато го консумираме, ние поглъщаме и тях . За загорялото , знаех , че е канцерогенно , но за добре опеченото - не.
А толкова обичам скара  Flutter
Виж чипс - през живота си съм яла само 1-2 пъти. Не защото са ми известви тези факти , а заради калориите.

Месото на скара е вредно само ако от мазнината капе върху огъня и после изпаренията отиват в месото....иначе това е най- полезно приготвеното месо, след варенето де

# 3
  • Мнения: 5 877
добре, пуканките вредни ли са? Те не се пържат  Thinking

# 4
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
добре, пуканките вредни ли са? Те не се пържат  Thinking


Мисля, че не....просто картинката е такава

# 5
  • Мнения: 5 877
Добре значи, за чипса и пържените картофи не се кося - първото не го ям и купувам, второто го ям веднъж на два месеца в заведение (фритюрник вкъщи тцъ, а пък до тигана ще стоя, ама друг път). За скарата - защо, по-полезно ли е от задушеното в тава?

# 6
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Задушено и варено е най- добре...после печено и накрая пържено

# 7
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Вече заппочвам да се дразня на тези статии.А девойката която ги публикува тук сигурно са и вече фикс идея Simple SmileНищо лично към теб, secretgarden , но направо ти се учудвам!Няма как да избягаме от всичко вредно!Трябва да спрем да ядем и дишаме!Не се вманиачавай, стреми се да живееш здравословно, но не и в барокамера Heart Eyes

# 8
  • Мнения: 25 600
Мила Сикрет, с риск да се повторя, при спомена за гледката, която се откри вчера следобед пред очите ми (обгазеното Казанлъшко поле, както и обгазената Ст. Загора), вредата от пържените храни ми е, с извинение, от единия крачол в другия.
ПП.  Нещо ново около ТЕЦ-овете и диоксините в белгийските яйца? Wink
Щото тука ще си мрем от много по-опасни нещица... Sick

# 9
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Вече заппочвам да се дразня на тези статии.А девойката която ги публикува тук сигурно са и вече фикс идея Simple SmileНищо лично към теб, secretgarden , но направо ти се учудвам!Няма как да избягаме от всичко вредно!Трябва да спрем да ядем и дишаме!Не се вманиачавай, стреми се да живееш здравословно, но не и в барокамера Heart Eyes

Как само ми го взе от пръстите, Биляна! До скоро се разискваше темата за яйцата, сега са пържените храни. Ти, мила сикрет, си като една агитаторка на всевъзможни статийки за вредата и ползата от какво ли не. Аз пък като видях картинката и се вдъхнових и врътнах един пакет пуканки в микровълновата, която също е доста вредна Naughty и ги опапах всичките.  Joy

# 10
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
 Laughing

# 11
  • Мнения: 217
Вече заппочвам да се дразня на тези статии.А девойката която ги публикува тук сигурно са и вече фикс идея Simple SmileНищо лично към теб, secretgarden , но направо ти се учудвам!Няма как да избягаме от всичко вредно!Трябва да спрем да ядем и дишаме!Не се вманиачавай, стреми се да живееш здравословно, но не и в барокамера Heart Eyes
Аз пък се дразня на хора като теб,дето все се изказват неподготвени. WhistlingКато те дразни не 4ети,има хора на които им е интересно.

# 12
  • Мнения: 3 760
И на мен статията ми е интересна.
То се знае, че не можем да се опазим от всички гадорийки, но като сме информирани можем да ги намалим. Особено при децата.

# 13
  • Мнения: 1 858
Уф и на мене ми писна от тези статии за вредата на това или онова. Акриламида  е последното нещо, което би могло да ме убие. Ако ще умирам то ще е защото ще се гръмна или ще ме прегази камион или каквото и да е друго но не и това. Ай ся със здраве!

# 14
  • Мнения: 2 381
добре, пуканките вредни ли са? Те не се пържат  Thinking


Напоследък се заговори за пуканките с масло (само с масло не всички) в пакети. От онези, които се слагат в микровълновата печка.

Общи условия

Активация на акаунт