Как да си направя сирене?

  • 1 113
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 468
Правил ли е някой и знае ли рецепта за такова селско сирене, дето го правят по селата? Много е хубаво и предполагам е по-добро като качество от това в магазина. Ядох онзи ден по празниците в едно семейство и още го сънувам Crazy. Та, ако някой има баба на село, ще му бъда много благодарна, ако я пита за рецептата...

# 1
  • Мнения: 9 092
много е трудоемко, но ето щом имаш желание:

но дано млякото не ти е разредено и си струва. От овче мляко се получава приблизително1,кг. сирене от 3-4кг. мляко, а от краве - 1кг. сирене от 6-7 пр.мляко.- Това при положение, че млякото не е разредено.
Дозата е за около 10л. прясно мляко. Първо трябва да имаш мая за сирене - на нея пише дозата, но май беше на 1л.мляко  +1 капка мая , + за тази доза - 3-4 л. кис.мляко, но това е "екстра" - може и без него.
Първо се подгрява прясното мляко на 37*С. Поизстива до около 30* и слагаш маята, евентуално и к.мляко. Разбъркваш и завиваш съда с млякото (трябва да си е на топло) След около час и половина-два-трябва да се е "хванало"-т.е. да се тресе. Нарязваш с нож, който стига дъното на съда - да стане като кубчета 2х2см. Оставяш за още 1 ч. да стои така (да се оцвичи)Прехвърляш в тензух или цедилка - може с голяма лъжица, може да изсипваш-внимателно. Вдигаш да се изцежда и закачаш някъде да виси. Като спре - да тече в буквалния смисъл суроватката (става за около 30-50мин.), привързваш отгоре тензуха да постегне и пак изчакваш 30-40мин. Пак стягаш хубаво и поставяш торбичката със "сирене" в съд, който ще се изцежда-ако имаш такъв с дупки, от където да изтича саламурата. Ако не - поставяш го на рабвна плоскост, отгоре още една такава. Същата работа вършат 2 по-големи тави. Отгоре затискаш с нещо МНОГО ТЕЖКО- за около 1.30-2ч. До тук суроватката я изхвърляш (ако ти се играе-извади си извара). Махаш тежестите и вадиш сиренето от тензуха-цедилка - или в калъп, или в някоя тава слагаш и нарязваш на кубчета- вече по-големи -поне 5х5см, или правоъгълници, или каквото искаш, но не ситно. Осоляваш - желателно е с едра сол. На око, но да покрие тъничко сиренето. Така стои поне 48ч. да стегне, то си пуска и саламура, която вече се преварява, прецежда и се залива сиренето след третия ден престой. След това да "узрее" що-годе добре, трябва да престои в тази пресолена саламура поне 10-15 дни. След това си обезсоляваш и хапваш. Зренето трябва да е поне месец, но кой го държи толкова. . Можеш да си го обезсоляваш и в айран, с малко количество от солената саламура.
Ако правиш и нещо не схващаш-питай.

# 2
  • Мнения: 5 468
Тюх ooooh! ooooh! ooooh!... само като прочетох, колко е дълго и ми мина мерака за такова сирене Crazy.
Благодаря ти за подробното обяснение, но аз не мога да направя такова чудо Blush.
Е, дано да послужи на някой друг Simple Smile.

# 3
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
А от суроватката как се прави извара? Много я обичам, а любимата ми марка я обезобразиха със свръхдоза сол  Sick Sick

# 4
  • Мнения: 9 092
А от суроватката как се прави извара? Много я обичам, а любимата ми марка я обезобразиха със свръхдоза сол  Sick Sick

от суроватката излиза малко извара. по-добре си направи от мляко.
Но ако все пак решиш - слагаш суроватката да се вари и сипваш 2-3 лъжици/пакетчета лимонтозе/ това е за 10-на л. суроватка.  Като се разпарцали, изчакваш още 10-на минути да поври, сипваш в гевгир, на който сложиш тензух, или направо в кофа, но някой държи тензуха да не пада и прецеждаш. Закачаш някъде да виси и се отцеди и след половин час стегнеш на топка и вържеш, да излезе хубаво суроватката.  От млякото - по същия начин. Осоляване - след като е готова изварата.

# 5
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Благодаря ти много, pep-4o Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт