ВЕЛИКДЕНСКАТА ТРАПЕЗА

  • 2 437
  • 18
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 671
Хайде да се отчетем какво меню сме намислили за празника. Знам, че традицията е доста непреклонна, но съм сигурна, че ще дадете интересни вариации и идейки  Hug

Ние няма да ходим при моите родители, както винаги до сега /виж лентичката ми  Heart Eyes/, ще посрещаме свеки и девер ми с приятелката му у нас /последните двама - вегитарианци/. За сега планирам агнешко бутче на фурна, отделно гъби с ориз за тях двамата /иначе правя дробърма заедно с агнешкото/, зелена салата, ягодово парфе, купен козунак и боядисани яйца и ... съм до тук. Чакам празнични идеи!

# 1
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Че това малко ли е, като гледам лентичката- почивай си, не се преуморявай. Тепърва ти предстои доста да се уморяваш. LaughingПък и да не вземеш да ги разглезиш и да искат всеки празник да идват у вас. LaughingТова в кръга на шегата.
Менюто ти е съвсем традиционно и не е лошо. Аз още не съм измислила моето, имам само идеи.

# 2
# 3
  • Мнения: 2 818
Здрасти, аз мисля да направя тези неща за Великден:
Пресни картофи на фурна с масло и копър
Млечна салата - извара с краставици, и каквото имам в хладилника
Една салата която ядох във вегетариански ресторант - настъргани моркови и червено цвекло, нарязани на малки кубчета краставица и домат, с чесън, орехи и зехтин... Незнам дали ще я докарам същата на вкус, ама поне ще е вкусна Laughing
Зелена салата с лук
Зеленчукови кюфтенца (още не съм решила от кой вид обаче)
Боядисани яйца
Козунак - купен (имам мерак да направя, ама като порасне детето, че май си трябва спокойствие, за да стане хубав)
Торта с заешко-яйчени мотиви на украсата Flutter

# 4
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Явно наблягаш на вегетарианството... Нищо месно ли няма да сложиш - нали на Великден свършват постите.
Ние ще сме на гости у леля ми
Иначе вкъщи ще боядисам няколко яйца заради традицията и ще опека половин доза козунаци.

# 5
  • Мнения: 2 818
Ами вкъщи никой не яде месо Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 1 708
Аз все още мисля,но задължително ще направя:
1.зелена салата със млечен сос
2.Дроб-сърма
3.Агнешко с гъби и сметана в гювеч
4.Домашен козунак
 и разбира се яйчица........... Hug
Сигурно ще има още завъртулки но не съм ги измислила! newsm78

# 7
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
За сега това измислих,но може да има промяна
Шоколадов заек
Гръцки великденски венец с маслини
Зелена салата с яйца
Желирани яйца "Фаберже"
Агнешки шишчета
Пресни картофи соте
Ориз с гъби или дроб сарма
Боядисани яйца
Пасха
Кексчета в яйчни черупки
Торта-яйце
Коломба ( купена е от Метро)
Панетоне със закваска
Чешки козунак то natalyna
Козунак с какао и орехова плънка
Кулич

Ще имам разнообразие на козунаци тази година.
 Laughing

# 8
  • Мнения: 1 708
За сега това измислих,но може да има промяна
Шоколадов заек
Гръцки великденски венец с маслини
Зелена салата с яйца
Желирани яйца "Фаберже"
Агнешки шишчета
Пресни картофи соте
Ориз с гъби или дроб сарма
Боядисани яйца
Пасха
Кексчета в яйчни черупки
Торта-яйце
Коломба ( купена е от Метро)
Панетоне със закваска
Чешки козунак то natalyna
Козунак с какао и орехова плънка
Кулич

Ще имам разнообразие на козунаци тази година.
 Laughing



Ти ме уби! newsm09

Какво е кулич? newsm78

# 9
Djemma, доста неща ме заинтригуваха, я сподели моля те рецептите за

Гръцки великденски венец с маслини

Желирани яйца "Фаберже"
Агнешки шишчета

Кексчета в яйчни черупки

Кулич /каквото и да е това?!/

# 10
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Така,ами едно по едно :
Кулич е руски козунак, не се плете и е високи с белтъчна глазура, ето тук вижте:
http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=8996
На снимката до куличите е и пасхата,тя е от извара, масло, яйца, захар , стафиви и сушени плодове.

Кексчетата в черупки са тук:
http://www.good-cook.ru/tort/tort_081.shtml

Шишчетата не са нещо специално-месо, лук, гъбки, но ще ги правя в един уред специално за шишчета, въртят се като на грил

Желираните яйца -приготвят се черупки като за кексчетата, но с по-малък отвор, колкото 5 ст, залива се с бульон, вкойто е разтворен желатин, до 1/3.Оставят се да желира,нареждат се нарязано на кубченца месо, царевица, магданоз, каквото ви хрумне, заливате с бульон до 2/3 и пак желирате. Накрая заливате до ръба с бульон и оставяте 1 нощ да желира. После се бели много лесно като варено яйце , а ефектът е поразителен. Ето ги миналогодишните ми яйца:

# 11
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Опс, грешката е моя, не е гръцки, а италиански венеца Embarassed
Ето тук е,рецептата се казва Пасхальная коса :
http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=8779%3C/span%3E%3C/td%3E

# 12
  • Мнения: 373
Аз все още мисля,но задължително ще направя:
1.зелена салата със млечен сос
2.Дроб-сърма
3.Агнешко с гъби и сметана в гювеч
4.Домашен козунак
 и разбира се яйчица........... Hug
Сигурно ще има още завъртулки но не съм ги измислила! newsm78
Снежи, как приготвяш агнешкото със сметана в гювеч?

# 13
  • Мнения: 1 708
Нарязвам месото на парчета,овкусявам го и го пържа до златисто от двете страни.Нареждам го в гювеч,нареждам отгоре гъбки и заливам със сметана.Като подправки слагам задължително пресен джоджен,другите подправки е всеки каквото обича.
Аз го пека поне 4-5 часа на слаба фурна през ноща!

# 14
  • София
  • Мнения: 2 044
Djemma страшни са ти желираните ти яйца,но как ги изрязваш отгоре черупките така?Мойто великденско меню ще е :печено ягне,пресни картофки с копър,зелена салата,таратор,домашен козунак,тирамису-но още не съм решила,а може и друг десерт.Ще имам гости и искам някакъв такъв ордьовер да направя като желираните яйца Crazy

Общи условия

Активация на акаунт