Задушен заек с вино
100гр.- пушена сланина
2-моркова       1ч.л-червен пипер
1-целина         1 ч.ч- червено вино
3-глави лук      1ч.л.-кимион
1ч.л. магданоз( може и пресен)
1с.л.-доматено пюре
Сланината се запържва, след това се слага заешкото месо да се запържи. Изважда се месото и в същата мазнина се пържи лука, моркова, целината и червения пипер, след 10мин. се добавя виното, чубрицата, магданоза, кимиона и доматеното пюре. Месото се слага в тенджера и се залива със зеленчуците и пръжките. Може да се пече във фурната или да се задушава на котлона.

Заешко месо в тесто
                                         за покриване
1кг.-заешко месо       250гр.-брашно
3с.л.-олио                   1-яйце
1-глава лук                 1с.л.-олио
200гр.-зрял боб          сол на вкус
200гр.-гъби
1с.л.-домати

тестото се замесва и се оставя на хладно за 60мин.
боба се сварява а гъбите се задушават
Месото се нарязва на малки пърчета и се пържи заедно с лука и подправките, залива се с чаша вода и се задушава 20мин.
Прибавя се боба сварен до омекване, задушените гъби и доматите.
В тава намазана с мазнина се облепва дъното и стените с част от тестото, изсипва се заешкото  от тенжерата и от останалото тесто се правят ленти и се кръстосват отгоре.
Пече се в умерена фурна

Последна редакция: пн, 10 апр 2006, 18:38 от rut