Патладжан?

  • 14 736
  • 18
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 1 123
мили мами,
приготвяте ли ястия с патладжан?
споделете моля ви

# 1
  • Мнения: 871
Паниран патладжан с плънка

1 кг патладжани (3-4 бр)
250 г сирене
3 яйца
2 с.л брашно
2 с. л. галета
връзка магданоз, копър
няколко склидки чесън
сол, черен пипер на вкус
растителна мазнина за пърженето

Патладжаните се нарязват на кръгли филийки,/може и по дължина/ посолявват се и се изцеждат, след което се изпържват до полуготовност. Сиренето се пасира с двете яйца, ситно наряания магданоз, копър, чесън,,черен пипер и сол на вкус. Със сместа се залеват по две филийки от патлажана. Овалват се в брашно, яйце, галета и се пържат. Поднасят се с кисело мляко, подлучено със склълцан чесън и поръсени със нарязан магданоз.

# 2
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 698
Горната рецепта изглежда вкусна, но много трудоемка. Предлагам ти да ги нарежеш на филийки. Посоляваш ги и фи изчакваш да си пуснат чернилката и горчилката. След това в брашно и добре изтупани ги нареждаш в намазана тава като леко се застъпват. Малко олио и втори ред. Печеш и после сервираш със заливка от кисело мляко и чесън.

Ето и рецепта за кьополу:
 Сваряваш патладжаните изцеждаш от водата, пасираш със сварен картоф. Овкусяваш със майонеза, сол и по-желание лимон.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 10 781
Наскоро правих една рецепта, взета от един руски кулинарен сайт. Навих се да я направя, защото на снимката изглеждаше много красиво  Grinning Нарязаният по дължина патладжан се изпържва в олио. Прави се гъста смес от настърган кашкавал, счукан чесън (на вкус) и се обърква с майонеза. От тази смес се слага по малко на всяка лентичка патладжан и се навива на рулце, което за да не се разпадне се забожда с клечка за зъби или за по-праздничен вид от онези разноцветни "сабички". Да ви е вкусно! #Splat

# 4
  • Мнения: 5 228
Пълнени патладжани (става и с тиквички)
Средно големи патладжани се разрязват на две по дължина, и се издълбават. Посоляват се и се слагат да се изцедят. Нарязва се на дребно лук, чесън, моркови, тиквичка, чушка, може и малко от вътрешността на патладжаните. ПЪлнят се патладжаните със сместа от зеленчуците, отгоре се настъргва домат, полива се с олио, сол, магданоз, и вода до половината на патладжаните. Пече се до готовност.

# 5
  • Мнения: 416
Аз много често си правя така:

    Обелвам и нарязвам един по-голям патладжан (оставям го малко да се поотцеди), 2-3 чушки и слагам да се задушават с малко олио. После добавям 1 нарязан домат, оставям да се попържи малко докато изври сока, свалям от огъня и добавям магданоз и чесън. Бързо става и много ни се услажда вкъщи. Wink

# 6
  • Мнения: 4 212
ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ

продукти
3 дебели патладжана
1 кафена 4аша ориз
1 гл.лук
малко гъбки(консерва или пресни)
4есън,сол,4ер пипер,магданоз,2 домата

приготвяне
разрязваш на две по дължина измитите патладжани.Издълбаваш ги с нож като лодка и полу4ените лод4ици ги поръсваш със сол и ги оставяш на страна.
Издълбаната вътрешност на патладжана нарязваш на куб4ета.
Слагаш голям тиган на котлона и задушаваш ситно нарязаният лук в олиото.Добавяш патладжана на куб4ета и добавяш още малко мазнина(гълта постното  ).Слагаш ориза,гъбките,ситно нарязаното 4есън4е,сол,4ерният пипер и магданоза.Ако нямаш гъби и магданоз ,не е фатално.
Като се позадуши,добавяш 3,4 кафени 4аши вода.Когато се изпари водата,снемаш от котлона¬сместа е готова.Лод4иците през това време са събрали вода и я изливаш.Слагаш горещата смес в тях и отгоре покриваш с резен4ета доматки.Пъхаш в предварително загрятата фурна на 220 градуса и пе4еш...докато се опекат   Rolling Eyes  

Става лесно,бързо и невероятно вкусно.Да си оближеш пръстите.Успех  Sunglasses

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Продукти:

 Arrow патладжани
 Arrow домати
 Arrow лук
 Arrow кис.мляко
 Arrow чесън
 Arrow магданоз
 Arrow сол

Патладжани обработвам(както знаете) и нарязани на колела , изпържвам. Отделно запържвам лук и добавям настъргани домати( доста). Щипката захар - по желание и сол на вкус. Изпарявам, докато се сгъсти. Добавям магданоз.
В тава ,нареждам ред от патладжаните , ред от гъстия доматен сос и редувам така , като завършвам с домат. сос. и пека във фурната. Когато е готово , заливам с кисело мляко и запичам за кратко . След като го извадя от фурната , наръсвам с нарязан чесън .

# 8
  • Враца
  • Мнения: 158
Аз правя мусака от патладжани.
Патладжаните се нарязват напречно по-дължина,посоляват се и се отцежда горчивият сок,после се овалват в брашно и се изпържват.
Отделно се запържва лук,моркови и кайма,слагат се подправки каквито искаш:чубрица,сух копър,сол,може и "вълшебен вкус".
В тавичка слагаш ред патладжани,ред кайма и отгоре пак патладжан,слагаш да се запече във фурната и после заливаш със заливката за мусака:4 яйца,половин кофичка кис.мляко и чубрица и връщаш във фурната докато порозовее.
Много е вкусно!!!

# 9
  • Мнения: 3 927
Цитат на: dani75
Паниран патладжан с плънка

1 кг патладжани (3-4 бр)
250 г сирене
3 яйца
2 с.л брашно
2 с. л. галета
връзка магданоз, копър
няколко склидки чесън
сол, черен пипер на вкус
растителна мазнина за пърженето

Патладжаните се нарязват на кръгли филийки,/може и по дължина/ посолявват се и се изцеждат, след което се изпържват до полуготовност. Сиренето се пасира с двете яйца, ситно наряания магданоз, копър, чесън,,черен пипер и сол на вкус. Със сместа се залеват по две филийки от патлажана. Овалват се в брашно, яйце, галета и се пържат. Поднасят се с кисело мляко, подлучено със склълцан чесън и поръсени със нарязан магданоз.


Ей това е рецептата ми фаворит за патладжани, само че аз си ги наричам "Бюречета от патладжан".
Верно, че отнема време, но всяка минута си заслужава!!!


Супер рецапта с патладжани е имамбайалдъто на Gvendolin, ето го:

***********

Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

ПАТЛАДЖАНИ - нарязани на филийки с дебелина около 1 см. Осолени и отцедени се задушават в малко мазнина. Оставят се настрани и после се задушават последователно:
5-6 големи глави ЛУК,
МОРКОВИ - настъргани,
ТИКВИЧКИ - пак настъргани,
ЦЕЛИНА и МАГДАНОЗ - доста,
ДОМАТИ - малко,
ЧЕСЪН - на филийки (не се задушава, а накрая се прибавя към сместта),
СОЛ и Чер пипер,

След като тази зелен4укова смес се смеси (страшен израз),
Започва едно редене в наолиолена  тави4ка:
Една филийка патладжан-смес-филийка патлкаджан -смес и отгоре две кръгчета пресни домати. Така се оформят направо порцийки. Ако остане смес -наредетея в тави4ката около патладжаните.
Сипвам малко водичка в тавичката и пека. Не е нужно много време за печене, защото дефакто вси4ки продукти са почти готови.
Накрая поръсвам със ситно нарязан магданоз и целинка.

*************

# 10
  • Мнения: 645
Патладжани
Продукти
патладжан - 700 гр.
кромид лук - 1 глава
чесън - 2-3 скилидки
мазнина - 4 с.л.
кориандър - 2 ч.л.
кимион - 2 ч.л.
люти чушлета (сушени) - 2 бр.
черен пипер (зърна) - 1 ч.л.
лимон - 1 бр.
кисело мляко - 500 гр.
Приготвяне
Измиете патладжаните и им изрежете зелената част.
Нарежете ги на дълги филии и след това на ивици и накрая на кубчета.
Обелете лука и го нарежете на ситно, а обелиния чесън се реже на съвсем ситни кубчета.
Сгрейте на средно мазнината (зехтина не обича висока Т-ра)и запържете в нея до “златно” лука и чесъна.
През това сухите чушки, кориадъра, зърната ч. пипер и кимиона се смачкват в едно хаванче и така размесени се прибавят при лука и чесъна и ги запържете на късо.
Вдигнете температурата на мазнината ( вече има вътре продукти) , прибавете ивиците патладжани и ги разбъркаите добре и за около 10 минути ги опържете до кафяво.
Поливат се с лимоновия сок и съда се отстранява от огъна.
Сега се разбърква с киселото млеко и се посолява.
Сервира се ориз, пилаф или по европейски с варени картофи или с пресен хляб


Вегетариански пълнени сини домати



ПРОДУКТИ:
сини домати
лук
моркови
гъби
чушки
домати
топено сирене
кашкавал
яйца
сос синьо сирене
подправки

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Попарвате сините домати във вряща вода за около 5-7 минути. През това време запържвате в тиганче по-едро нарязан лук и моркови, след известно време добавяте ситно нарязани домати, а в отделен тиган запържвате гъбите и чушките със зехтин. след като и двете смеси са готови, ги обединявате в едно. Щом сините домати се попарят, ги изваждате и разрязвате наполовина. Издълбавате сърцевината и полагате нарязан на плочици кашкавал, поръсвате с чесново брашно и подправки (по желание) заливате с приготвената смес от лука, морковите, гъбите и чушките. Запичате, към края прибавяте 3-4 яйца, като внимавате те да останат "на очи", гарнирате с топеното сирене отгоре и...НАЗДРАВЕ...с чаша ароматно бяло вино.
Към всичко това, добавяте щипка страст, една супена лъжица Любов и капка интимност....Наздраве!

# 11
  • Мнения: 645
Панирани патладжани с плънка от кайма


ПРОДУКТИ:
3-4 бр. средни патладжани
за плънката:
250 гр. кайма
1 яйце, черен пипер, сол, може и други подправки за кайма
мазнина за пържене

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се измиват, нарязват се по дължина на тънки филийки, посоляват се и се изцеждат. Каймата се разбърква с яйцето и подправките. С тази смес се слепват филиите
патладжан (по две), потапят се в брашно, яйце и галета и се изпържват до златисто в сгорещена мазнина.
Пожелание може да се поднесе с доматен сос, поръсен с магданоз.
 
патладжан с кайма ( арабски )


ПРОДУКТИ:
4 средно големи патлажана
500 гр. кайма смес
2 домата
3-4 супени лъжици доматено пюре
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
сол
черен пипер
пресен магданоз

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се измиват и се обелват на ивици по дължина (като зебра). Нарязват се на средно дебели кръгчета и се осоляват. Много е важно кръгчетата от всеки патлаждан да останат подредени, за да не се развали формата му при слепването. Оставят се да престоят 1-2 часа и след това се измиват.

Каймата се замесва с доматеното пюре, ситно нарязания лук и чесън и подправките.

Вземат се кръгчета от 1 патладжан и се слепват с приготвената кайма.

Слепените патладжани се нареждат в намазана с олио тава и се покриват с шайби пресни домати. Пекат се на умерена фурна. Гарнират се с пресен магданоз и се сервират топли.

# 12
  • Мнения: 645
Хайвер от патладжани - кьопоолу


ПРОДУКТИ:
500 г патладжани, 500 г зелен пипер, 150 г домати, няколко склидки чесън, 1/2 ч. ч олио(зехтин), 1 к.ч. счукани орехови ядки, връзка магданоз,2 с. л оцет, сол на вкус


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните и пипера се изпичат, отцеждат се, обелват се и се пасират с миксер, заедно със склидките чесън.. Към полученото пюре при непрекъснато разбиване се добавяолиото. След това се добавят ореховите ядки, солта, оцета и ситно нарязания магданоз. Сместа се изсипва в чиния и се гарнира с доматите, нарязани на филийки и клончета от магданоз.

# 13
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Biju1
Хайвер от патладжани - кьопоолу

ПРОДУКТИ:
500 г патладжани, 500 г зелен пипер, 150 г домати, няколко склидки чесън, 1/2 ч. ч олио(зехтин), 1 к.ч. счукани орехови ядки, връзка магданоз,2 с. л оцет, сол на вкус

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните и пипера се изпичат, отцеждат се, обелват се и се пасират с миксер, заедно със склидките чесън.. Към полученото пюре при непрекъснато разбиване се добавяолиото. След това се добавят ореховите ядки, солта, оцета и ситно нарязания магданоз. Сместа се изсипва в чиния и се гарнира с доматите, нарязани на филийки и клончета от магданоз.



една идейка от мен:

според мен по-готино става, ако патладжаните и чушките се намачкат с вилица - така по се усеща вкуса им.
а ако добавите 3-4 с.л. майонеза към кьополуто става много файнско....

# 14
  • Мнения: 5 500
Аз го правя само с патладжан /кьопоолуто/, пасиран с чесън, магданоз и майонеза и си го мажа на филийка. Когато ям хляб Sneaky

Общи условия

Активация на акаунт