Един домашен заек (около два килограма)
500 грама бекон
300 грама пилешки дробчета
една кафена чаша булгур, полусварен
десетина големи моркова (изрибайте ги дълги, но не по-деебели от 3 см )
кило и половина-две лук (глави колкото топче за тенис на маса)
една равна с.л. кимион
една чаена лъжица сол
червен пипер - една равна чаена лъжица (по избор)
едно голямо дафиново листо
три-четири цветчета карамфил.
една бутилка червено вино (по.лекичко, памид или розе, ако нямате, сложете 500 мл по-дебело вино, разредено с вода до 700 мл)
300 грама от бекона се смилат в месомелачка или се нарязват на ситно. Смесват се с дробчетата и булгура и със сместа се пълни заекът. Може да се зашие, може да се "закове" с бамбукови шишчета.
Поставя се в съм с капак (глинен или стъклен), върху морковите, за да не залепне за дъното. Около него се изсипват главите лук, оставени цели. Останалия бекон се реже на тънки филийки и заякът се покрива с тях. Филийките се нареждат с прихлуплане, като рибешки люспи, защото при печенето беконът се свива и ще ви оголи зайчето.
Солта и кимионът се сипват във виното, разбива се така получената смес и бързо, пради да се е утаил кимионът, се излива върху и около животното. Внимавайте дафиновият лист да не се допира до месото, защото мястото на допира ще горчи! Най-добре го заситнете под някой морков Уплътнява се съдът с лист фолио, поставя се в студена фурна, която се включва на максимум. След като заври, се намалява огънят на 150 градуса и така се оставя още пет часа. Може да се сервира върху бял ориз, защото от 500 гр. бекон се получава бая мазнина, към 300 гр., а оризът добре обира мазнините, знаете .
С това нахраних към двадесет души
Дано ви хареса !