Компоти заварявам до моменти на кипене.не съм усетила да горчат или да имат неприятен вкус.
Предците ни са използвали много сушени плодове.И почти никаква захар.За подсладител са използвали маджун от захарна метла.Моите родители до преди петнайсетина години сееха и носеха в съседно село да се пресова и да излезе маджуна.Но стареца дето имаше такава преса си замина от този свят...
А мама и днес с носталгия си спомня за подсладеното с маджун прясно мляко
По Балкана все още има преси за ябълки.Пресоват старите сортове дребни ябълчици.Наливат в бутилки и във фризера.Без захар!
Споменавала съм мисля,че баща ми си отиде от диабет,аз също живея с тази болест.Та у дома от много години захарта е ограничена до минимум.На компоти повече от две лъжици захар не се слага.
Страхотни сладка стават от печени на фурна плодове наръсени само с идея захар,а по-често без
В детството ми основното"безалкохолно"беше мътан-продукта който се отделя след избиване на маслото и преди да се извари за извара.Прабаба ми биеше масло през два-три дни.Мътана държеше в делва в мазата-студен,резлив,вкусен...
Баба ни правеше шипковина или крушовина-от диви круши,стипчиви,ароматни....
Рорик,дървесния вид е,пробвай ще ти хареса напитката