Маслени (шахматни сладки)
Продукти:
* 300 гр. захар
* 300 гр. студено масло
* 2 бр. яйца
* 1 с. л. какао
* 1 бр. ванилия
* 1 бр. белтък
Начин на приготвяне:
Пресявате брашното и правите кладенче. Прибавяте яйцата, захарта и студеното масло (нарязано на кубченца). Тук трябва да отбележа, че е най-добре да се меси на ръка. Отделете 1/3 от омесеното (бялото тесто), към останалата част прибавете какаото и го омесете. След това разточете и двете теста с дебелина около 1/2 см. Нарежете всяко на хубави, прави ленти. Трябват ви общо 9 ленти. Лентите се редят по следния начин: първо се притискат 1 бяла лента до 1 кафява, третата лента пак е бяла. Върху тях се намазва белтък, който играе ролята на лепило. Отгоре следва втория етаж - 1 кафява /върху бяла/, 1 бяла /върху кафява/ и пак кафява /върху бяла/ лента. Пак се намазва с белтък и последният етаж се прави по същия начин, като се редуват цветовете. разточете още веднъж останалото какаово тесто, сложете по средата на парчето оформеното руло от лентите и завийте хубаво. Излишното тесто се изрязва. Увийте готовото руло в опаковачно фолио и го сложете да се охлади в хладилник за 30 минути. Щом го извадите, нарежете рулото на парчета с дебелина 1 см (използвайте остър нож, за да не се смачка). Изпечете бисквитите на 200 градуса за около 10 минути. Оставете да изстинат! Все пак това е маслено тесто и колкото повече стоят бисквитките, толкова по-хубави стават
П.С. Дори и да ви се струват неопекани не ги дръжте във фурната повече от 10 минути, за да не станат твърди....