ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 419
  • 849
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 614






Тъй като вече няма място в списъка запълнила съм лимита и не мога да публикувам къде са ястията  за ваше удобство.
От страница 35 нататък няма да бъдат в по долният спикък.
Съжалявам за неудобството.  




Реших и тук да си сложа рецептите въпреки ,че имам БЛОГ който вече няколко години го правя.
Ще копирам представянето от блога ми защото това е идеята да започна да публикувам  рецептите.

Винаги съм се ядосвала ,че не можах да си напиша рецепти, които баба правеше когато бях дете.
Толкова вкусни бяха манджите и,че цял живот няма да забравя аромата им.
За това реших на моите внуци да им оставя рецептите които съм им готвила,и със добри чувства да си спомнят за бабините манджици.
Рецептите са приготвени и снимани от мен не са много хубави , но баба толкоз може. Embarassed Mr. Green
Някои от тях са незнайно от къде записани от преди 30год. , родопските ястия са взети от майка ми и една две само от баба ми, а има и много мои импровизации които станаха страхотни вкусотийки .
Тези рецепти които съм взела от някъде е отразен източника.
Надявам се рецептите и на вас да ви допаднат и помогнат особено на начинаещите домакини, защото рецептите са ежедневни ,традиционни , много бързи и лесни.













ЗДРАВОСЛОВНА ДИЕТА  


Тъй като имам проблем със холестерола ,
триглицериди и повишена захар в кръвта,
 минах на диета за да сваля тези показатели и наднорменото тегло.
 За това реших да публикувам всичко което ще си приготвям за себе си ,
 за да ПОМОГНА И НА НЯКОЙ ДРУГ С МОИТЕ ПРОБЛЕМИ!
Спрях да консумирам сладко,тестени изделия,хляб, ориз, картофи, от яйцата не ям жълтъка.
Пия много чай - най вече билков ,когато огладнея помежду храненията ,консумирам  на сурово зеленчуци и плодове на корем.

С тази здравословна диета която аз си наложих отслабнах 15 кг- Hug Peace  



*здравословно* САЛАТА
*здравословно* САЛАТА С МОЦАРЕЛА
*здравословно* ГРЕЧА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ГЪБИ
*здравословно* КРЕМ "КАРАМЕЛ"
*здравословно*ПЪЛНЕН ПАТЛАДЖАН или пълнени домати
*здравословно* ПЕКАНА СКУМРИЯ
*здравословно* ЗЕЛЕНЧУКОВА ФАНТАЗИЯ
*здравословно* ЧУШКИ СЪС СИРЕНЕ
*здравословно*Тиквена мусака
*здравословно* Варени ребърца
*здравословно* КРЕМ ОТ ЖЕЛИРАНО МЛЯКО
*здравословно* КИСЕЛО МЛЯКО С ЯГОДИ
*здравословно* ПРОЛЕТНА СУПА
*здравословно* "фалшив СУТЛЯШ"
*здравословно* ЗАПЕКАНКА
*здравословно* ИЗВАРЕНА МОЗАЙКА
*здравословно* ЯХНИЯ - ТИКВИЧКИ С ПИЛЕ
*здравословно* СОЕВИ КЮФТЕТА
*здравословно* ФАЛШИВИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
*здравословно* "СИРЕНЕ" ОТ ИЗВАРА
*здравословно* ГЮВЕЧ С МЕСО
*здравословно*ДЕСЕРТ
*здравословна* ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО
*здравословно* ЯХНИЯ ГРАХ С МЕСО
*здравословна* ЗАПЕКАНКА С ТИКВИЧКИ
*здравословно* ЕЛДА С ГЪБИ
*здравословно* КЮФТЕТА
*здравословно* КЮФТЕТА С ДОМАТЕН СОС
*здравословно* ЗАПЕКАНКА С ТИКВИЧКИ И КАЙМА
*здравословно* ИЗВАРА С ДОМАТ
*здравословно* ЗЕЛЕНА САЛАТА
*здравословно* ЯХНИЯ ОТ ПРЕСЕН КРОМИД
*здравословно* КОПРИВА  И ПИЛЕ ЗАПЕКАНКА
*здравословно* МУСАКА с ориз
*здравословно* Спанак в гювече
*здравословно*Запеканка с овесени ядки и зеленчуци




БЕЗМЕСНИ ЯСТИЯ    

БРОКОЛИ,КАРФИОЛ И МОРКОВИ
ЧУШКОВА МАНДЖА
ПЪЛНЕНИ КАМБИ С КУС-КУС
ПАТЛАДЖАН С КРУТОНИ
КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА
КАРТОФЕНО ПЮРЕ СЪС СИРЕНЕ
Патладжан ветрило
ОМЛЕТ С КАШКАВАЛ
Вкусен патладжан на фурна!
ЯЙЦА БОХЧИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Хрупкав рататуй
Тиквени кюфтета с извара
ОРИЗ ГЮВЕЧ
Паниран качамак
ЗАПЕЧЕН ПЪЛНЕН ЛУК
ПЕКАНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА
ДОМАТИ НА ФУРНА
ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ
ПАНИРАН КАРФИОЛ
ЧУШКИ С ЯЙЦА
ОРИЗ С МАСЛИНИ-ала Зиче
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ - ала Зиче
ХРУПКАВИ ПРЕСНИ КАРТОФИ
ЗАБУЛЕН ОРИЗ СЪС ПЪРЖЕН ПАТЛАДЖАН - ала Зиче
СКРИПАЛЕЦ С ОРИЗ - ала Зиче
ТИКВЕНИ КЮФТЕТА
ИМАМ БАЯЛДЪ
ПЕЧЕНИ ЦЕЛИ КАРТОФИ
ТАРАТОР С МАРУЛЯ
БУРАНИЯ
ПАНИРАНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС
Спанак в гювече
Сицилиански "Аранчини"


МЕСНИ ЯСТИЯ  

СВИНСКИ ГЪРДИ и още нещо..
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ НА АЗИС
ПЕКАН АГНЕШКИ БУТ
БОБ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ДЖОЛАН
РЕБЪРЦА НА ТИГАН
РЕБЪРЦА СЪС СЛАДКО КИСЕЛ СОС
СВИНСКИ УШИ В МАСЛО
БЯЛ ОРИЗ С ПУЕШКО
ГЮВЕЧ С РЕБЪРЦА
ПЕКАНИ РЕБЪРЦА
БАБЕКОВИ КАРНАЧЕТА С ПЕКАН ЛУК - ала Зиче[
РЕБЪРЦА С КАРТОФИ - ала Зиче
АГНЕШКА КАПАМА - ала Зиче
МАРИНОВАНИ ПЪРЖОЛИ - ала Зиче
КОТЛЕТИ НА ФУРНА - ала Зиче
ГОТОВО ПИЛЕШКО РУЛО
СВИНСКО С ГЪБИ - ала Зиче
ВКУСНИ КАРТОФИ С КАРНАЧЕ - ала Зиче
МНОГО ВКУСНО ТЕЛЕШКО
ОРИЗ СЪС СВИНСКИ МЕСЦА
КИСЕЛО ЗЕЛЕ с различни меса , наденици и кюфтенца
РЕБЪРЦА И ПИЛЕШКИ КРИЛЦА СЪС СЛАДКО КИСЕЛ СОС
Кромидена яхния с патешки шийки
ПЕЧЕН - ПУШЕН СВИНСКИ ВРАТ
Варено сЪ сиренЬе
ПЕЧЕН ДЖОЛАН
Вкусни пържоли от свински врат с мед и мента



ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

РУЛО
ПИТКИ И ГЪСЕНИЧКА
Соленки за закуска -Тип бухтички
ФОКАЧА
ПЪРЛЕНКИ НА СКАРА
Козунаци,мини-козунаци и козуначени рула
МЪРЗЕЛИВИ КУРАБИИ -ала зиче
КУРАБИИ
ВЕЛИКДЕНСКИ ВЪЗЛИ
МИЛИНКИ
БЪРЗ ТУТМАНИК -рецепта от старият тефтер
ПИТКИ СЪС СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ
ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ И МАСЛИНИ -ала зиче
КАШКАВАЛКИ
МЕСЕНИЦА
ТУТМАНИК
ПРИХЛУПЕНИ КУРАБИИ
ПИТКИ С ДУПКА - баба Елена и мекици
РУЛО С МАРМАЛАД ОТ ДЮЛИ
БЮРЕК СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ
МЪРЗЕЛИВКИ
МЕКИЦИ
МЕКИЦИ И БАНИЧКИ пържени
КИФЛИЧКИ
ПИТКИ СЪС САЛАМ И ТОПЕНО СИРЕНЕ
ПИЦА СЪС СУХ ХЛЯБ
КЕМЕРКА
ПИТКИ
МЪРЗЕЛИВ ТУТМАНИК
КОЗУНАК
КРУШИ ОТ КОЗУНАЧЕНО ТЕСТО
КИФЛИ С КРЕНВИРШ, - ала Зиче
ДЖОБОВЕ С КОЛБАС ,СИРЕНЕ,ДОМАТ - ала Зиче
ПИТКИ РОШЛИ - ала Зиче
ДЖОБОВЕ СЪС ЧУБРИЦА - ала Зиче
ТОПЧЕТА „СМОКИНИ”
РОЗИЧКИ
КИФЛИ С КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ - ала Зиче
КУРАБИИ - ала Зиче
КОЗУНАК
ТУРСКИ ГЕВРЕЦИ
ПРАЗЕНИК И ЛУЧНИК С КОЛБАС
ТУТМАНИК - КОПРИВНИК
МЕКИЦИ ПАНДЕЛКИ и домашен хляб
Зеленчуков плетен пирог и зеленчуков хляб
МЪРЗЕЛИВА ПАЛАЧИНКА
КЕМЕРКА - ПИРОГ
КИФЛИ -ала зиче
РОСКОН - козуначена корона
ДРУСАНА ПИЦА
МАРУДНИЦИТЕ - на баба
ТУТМАНИК - БЮРЕК
Казанлъшки понички
ПИДЕ
ПИЦА
Моята икономична рецепта за козунак
Козуначено руло и кифлички
Тутманик с кисело мляко и цвик
ПАЛАЧИНКИ
БРУСКЕТИ с кашкавал,домат,риган и маслини
ТУТМАНИЦИ
ПИЦА С ГОТОВО ТЕСТО
Нещо като Гюзлеме но не точно!


ХЛЯБ  

ХЛЯБ И ПИТКИ СЪС ЗЕХТИН - ала зиче
ИТАЛИАНСКО ХЛЕБЧЕ
Пухкав хляб с копър / Dill-Brot
Ръжено пшеничен хляб
РЯЗАН ХЛЯБ - ала зиче
ХЛЕБНИ ПИТКИ
ОБИКНОВЕН ХЛЯБ
ДОМАШЕН ХЛЯБ
ПОГАЧА
СЕЛСКИ ХЛЯБ -ала зиче
ХЛЕБЧЕТА С КАШКАВАЛ И ЧЕСНОВО МАСЛО
ГОЛЯМ СЕЛСКИ ХЛЯБ -ала зиче
РЪЖЕНО ПШЕНИЧЕН ХЛЯБ
ПЪРЛЕНКА със сирене и сушени домати
ХЛЯБ
ДОМАШЕН ХЛЯБ
ХЛЯБ - ала Зиче
ХЛЯБ С ЧУБРИЦА- ала Зиче
РЪЧЕН ХЛЯБ С ДЕБЕЛА КОРА - ала Зиче
Хляб без месене на Йоли
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
Домашен хляб  и мекици панделки
Зеленчуков плетен пирог и зеленчуков хляб
*МАЯТ ПУХКАВ ХЛЯБ *
Хляб със суроватка (цвик)
Царевичен хляб-с полента
Чесново-билкови картофени хлебчета


ПИТИ  

ПИТИ
ПИТА
ПОГАЧА - сръбски хляб
БОГАТА ПИТА ОТ ГОТОВ ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
(лученото хлебче на Йоли)

ТУТМАНИК - ала зиче
ПУХКАВИ ПИТКИ
ПИТА -с кисело мляко
ПИТА
ПИТКА „Възелчета"
ПИТА ЗА БЕБЕ
ПИТА НА БАЛОНЧЕТА
ПИТА за помен
ВЕНЕЦ ОТ КИФЛИЧКИ
ПИТА
ПИТКИ - ала Зиче
ПИТА ала Зиче
ТУТМАНИК - ала Зиче
ПИТА - ала Зиче
ПЛЕТЕНИ ПИТИ ЗА КОЛЕДА
Хлебна пита - ала зиче
Пита Маргаритка
ПИТИ "РАЗКОШ"
ФРАНЗЕЛИ И ПИТА
БОЛЯРСКА ПИТА на Звездев
ПОСТНА ПОГАЧА
ПИТА ВСЕКИДНЕВНА
ПРАЗНИЧНА ПИТА
КОШАРА
Питка с пресен лук,салам,сирене,шарена сал
Пита охлювчета
ПИТА ЗА МИМИ
ПИТА НАРЯЗАНА
ПИТА ИВАНА


ЯСТИЯ С КАЙМА  

КЮФТЕТА ДОМАТЕН СОС
Zucchini quiche--цуккини киш
ПЕКАНИ ЧУШКИ С ОРИЗ И КАЙМА
РУЛО ОТ КАЙМА
ЗЕЛЕНЧУКОВА МУСАКА -ала зиче
КЮФТЕТА С БЯЛ СОС
КАРТОФЕН РАЗКОШ
КЮФТЕНЦА ЯХНИЯ С КАРТОФИ
МУСАКА
МЪРЗЕЛИВИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
ПЪЛНЕН ПАТЛАДЖАН
ПИЛЕ В ГНЕЗДО - ала Зиче
ЛОЗОВИ СЪРМИ - ала Зиче
КЮФТЕТА - ала Зиче
КЮФТЕТА ПО ИТАЛИАНСКИ
ГОЛИ ЛАПАДОВИ СЪРМИ - ала Зиче
ПРИНЦЕСИ - ала Зиче
ПЪЛНЕН ЧЕРВЕН ЛУК ала зиче
СЪРМИ С ЛАПАД
Принцеси с кайма и пресен кромид



БАНИЦИ  

СЛАДКА БАНИЦА С ТИКВИЧКИ
МЛЕЧНА БАНИЦА
ЗЕЛНИК
ДЪРПАНА БАНИЦА И ТИГАНИЦИ
ТИКВЕНИК
БАНИЦАТА - на мама
БАНИЦА СЪС БЪРКАНА ПЛЪНКА
БАНИЦА СЪС СПАНАК
БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ
БОЛЯРСКА БАНИЦА
БАНИЦА С ЯБЪЛКИ - ала Зиче
БАНИЦА - ПОПАРА
Баница - клин с ориз и лапад
БЮРЕК В ГЮВЕЧЕ
БЪРЗИ ПЪРЖЕНИ БАНИЧКИ

ЧОРБИ

ЛЕЩА ЧОРБА С ПУШЕНИ РЕБРА
Овнешко варено
УШИ ЧОРБА - ала зиче
ПРАЗЕНА ЯХНИЯ
ГРАХ С РЕБРА
ОРИЗЕНА МАНДЖИЧКА
ЗЕЛЕН ФАСУЛ
ЛЕЩА С НАДЕНИЦА
ШКЕМБЕ ЧОРБА - ала Зиче
ФРИКАСЕ - ала Зиче
УШИ -КРАЧЕ-ЧОРБА
РИБЕНА ЧОРБА


***БЪРЗО-ЛЕСНО-ВКУСНО*** ДРУГИ  

ДУПЕНИ КАРТОФИ - ала Зиче
КЬОПООЛУ
ПЪЛНЕН ПАТЛАДЖАН
ПАНИРАН ЦВЯТ ОТ ТИКВА
ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА - РИБКИ за бърза консумация
ПАНИРАНИ "тиквени сандвичи"
РУЛЦА ОТ ПАТЛАДЖАН
ПАНИРОВКА за всичко
МЛЕЧНА МАЙОНЕЗА
МАКАРОНИ НА ФУРНА
РУЛО ОТ ПАТЛАДЖАН-ала Зиче
КАРТОФЕНА ТОРТА
РУЛО от печени чушки и Русенско варено
ТЕЧЕН ШОКОЛАД
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СМЕТАНА
Печени яйца в хляб
КАРТОФИ НА ФУРНА С КИСЕЛО МЛЯКО
Пълнени варени яйца
Печени бутчета с мед и лимон
ЦЕЛУВЧЕНИ ТРИГУНИ
ПИЦА
Тестено панерче за яйца
ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА
СПАНАЧЕНИ КЮФТЕТА
Яйца с млечна майонеза
ОМЛЕТ СЪС СИРЕНЕ И ПРЕСЕН КРОМИД
ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ
ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”
КРЕНВИРШ  ЦВЕТЕ
ОСВЕЖАВАЩ КОКТЕЙЛ
МНОГО ВКУСНИ ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ
Нектар от нектарини и круши
ПАНИРАНИ ТИКВИЧКИ


ПИЛЕШКО  

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ГЪБИ
ПЕКАН ПРЕСЕН КАРТОФ С ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА
ПИЛЕШКО ВАРЕНО
Пилешки мариновани пържоли с пюре
ПИЛЕШКА ПЪРЖОЛА
ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ С ПИЛЕ
ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА ,КАРТОФИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ
ПИЛЕШКО С ОРИЗ и сухи зеленчуци
ПИЛЕШКО БУТЧЕ С КАРТОФИ - ала Зиче
ОРИЗ СЪС ПИЛЕ - ала Зиче
ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С ГЪБИ - ала Зиче
Печени бутчета с мед и лимон
Рулца с гъби
ИСПАНСКА МАНДЖА С ПИЛЕШКО
ПИЛЕШКА МУСАКА
Кромидена яхния с пилешки бутчета



САЛАТИ  

САЛАТА КУС-КУС СЪС СИРЕНЕ
САЛАТА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ
САЛАТА КУС КУС
АРМЕНСКА САЛАТА
Салата от печени чушки
САЛАТА ВИКИ - ала Зиче
ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С "КРЕМА СИРЕНЕ" - ала Зиче
САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ
САЛАТА ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ - ала Зиче
САЛАТА С ИЗВАРА И ЛЮТЕНИЦА - ала Зиче
САЛАТА С ИЗВАРА - ала Зиче
ИЗВОРСКА САЛАТА
ИЗВАРЕНА САЛАТА С ЯЙЦА И МАЙОНЕЗА
БОБЕНА САЛАТА С ЛЮТЕНИЦА


СУПИ  

СВАТБАРСКА СУПА
СПАНАЧЕНА СУПА
ДОМАТЕНА СУПА С ФИДЕ
СПАНАЧЕНА СУПА
ДОМАТЕНА СУПА
СУПА СЪС СЪРНЕЛА
БЯЛА СУПА СЪС СЪРНЕЛА
СУПА С ЧЕРЕН ДРОБ
ПИЛЕШКА СУПА - ала Зиче
СУПА ТОПЧЕТА - ала Зиче
КАРТОФЕНА КРЕМ СУПА - ала Зиче
ГЪБЕНА СУПА СЪС СМЕТАНА
Супа топчета със спагети
СУПА С ВОДЕНИЧКИ



РОДОПСКИ ВКУСОТИЙКИ  

РОДОПСКИ КАЧАМАК
СМИДАЛ
РЯДКА КАША - на баба
РОДОПСКИ СЪРМИ -на мама
ГОЛЕНИК -мамина рецепта
МАЧКАНА ПАТЕРА -намачкани картофи
КОЛАЦИ -на мама
ПАТАТНИК - на мама
РОДОПСКИЯТ КЛИН -на мама
РОДОПСКИ КОЛАЦИ - на баба -"МАРУДНИЦИ"
УШМАР
ЯЙЧЕНИК
Манджа с алабаш
КАЧАМАК С КОЗЕ СИРЕНЕ


КЕКСОВЕ  

КЕЙК БЕЗ НАБУХВАТЕЛ
Кейк с ябълки
КЕКС в силиконова форма
Кекс със шоколад
КЕКС - МЪФИНИ
ШАРЕН КЕКС
КАКАОВ КЕКС
КЕКС С ОРЕХИ
КЕКС - ала Зиче
Шоколадов кекс с тъмно пиво
ПЛОДОВ КЕКС
КЕКС С ОРЕХИ И СТАФИДИ
ШОКОЛАДОВ КЕКС- "ВИКИ"
КЕКСЧЕТА С БОНБОНИ ПИЯНИ ВИШНИ И БОРОВИНКИ
Постен какаов манник /какаов кекс с грис/
Лесен пухкав кекс
КЕКС И МЪФИНИ С АРОМАТ НА КАРАМФИЛ


КРЕМОВЕ  

КРЕМ КАРАМЕЛ
БАВАРСКИ КРЕМ - ала Зиче
КРЕМ С БОРОВИНКИ-ала Зиче[
КРЕМ НИШЕСТЕ МАЛИНА
КРЕМ КАРАМЕЛ В ТАВА
ЛЮБИМИЯТ НИ КРЕМ - но не е крем карамел  Wink
АРМЕНСКИ ПЛОДО
ПЛОДОВ ЯЙЧЕН КРЕМ
КРЕМ И БИСКВИТЕНИ ПАСТИЧКИ
ЯЙЧЕН КРЕМ
СМЕТАНОВ КРЕМ

ДЕСЕРТИ  

ПЛОДОВА САЛАТА
СУТЛЯШ
ПЕЧЕНА ТИКВА
ЯЙЧЕН КРЕМ
ТРИГУНИ
БАКЛАВА
ТУЛУМБИЧКИ
ПЪЛНЕНА ТИКВА
КАРАМЕЛИЗИРАН БАНАН
ПЕКАНИ ЯБЪЛКИ С ОРЕХИ
БЯЛО СЛАДКО - ала Зиче
ДУНАПРЕН - ала Зиче
ГРИС ХАЛВА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ЯДКИ
ПЪЛНЕНИ ТИКВЕНИ РИНГОВЕ и пекана дюля
Лека бисквитена торта с кисело мляко и сметана
Печени ябълки със сушени плодове и мед


СЛАДКИШИ  

СЛАДКИШ С МАРМАЛАД ОТ ДЮЛИ
ЦЕЛУВКИ
ЦЕЛУВЧЕНИ МЪФИНИ
КАКАОВ СЛАДКИШ - тип негърско дупе
СИРОПИРАНИ КРОАСАНИ
Tarte Tatin (Тарт Татен)- с ябълки
КАРАМЕЛИЗИРАН СЛАДКИШ С НЕКТАРИНИ И СИНИ СЛИВИ
БИСКВИТЕНА ТОРТА С ЯЙЧЕН КРЕМ
КРОАСАН СЛАДКИШ
СЛАДКИШ С ЧЕРЕШИ И ВИШНИ
ТОРТА
ИЗВАРЕН СЛАДКИШ
НЕГЪРСКИ СЛАДКИШ
КРЕМ КАРАМЕЛ С БЛАТ
БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА"
РЕВАНЕ
БИСКВИТЕНА ТОРТА
МЪФИНИ АСОРТИ
ДВА ПЪТИ ПЕЧЕН СЛАДКИШ
МЪФИНИ СЪС СИНИ СЛИВИ
СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ
СЛАДКИШ С ПЛОДОВЕ
ПЛОДОВА ТОРТА
ПАРФЕ - ала Зиче
КОЗУНАЧЕН СЛАДКИШ - ала Зиче
ЩРУДЕЛ СЛАДКИШ - ала Зиче
СИРОПИРАНИ МИДИЧКИ
СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА - ягодов, СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА - шокола … ЛНОВА -боровинков
ЛЕКА ПЛОДОВА ТОРТА
НАПУКАНО РУЛО С ШИПКОВ МАРМАЛАД - ала Зиче
Шоколадови бонбони с орехи и смокини
СЛАДЪК САЛАМ И БОНБОНИ
МАСЛЕНКИТЕ - на мама
БАКЛАВА -традициона
КАРАМЕЛЕНА ТОРТА
Сладкиш с шоколадови вафли
СИРОПИРАН БУТЕР СЛАДКИШ
Многолистен сладкиш с шоколад и кокос
ТОРТА "НАПОЛЕОН"
Спаначена торта
СЛАДКИШ ФЪЧ
ТОРТА с кокосово мляко
ЛЯТНА ПЛОДОВА ТОРТА
Маслен кайсиев сладкиш
Шекерпаре
Шоколадов чийзкейк
СЛАДКИШ С ЧЕРЕШИ ИЛИ ВИШНИ



В ГЛИНЕНО ГЪРНЕ  

КОКОШКА С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЪС СВИНСКИ ДЖОЛАН
ПРЯСНО ЗЕЛЕ
КАРТОФЕНА ЯХНИЯ с пушени ребърца в гърне
ВАРЕНО в гърне
БОБ В ГЪРНЕ С ПУШЕНИ РЕБРА
СЪРМИ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКА - ала Зиче
ДЖОЛАН С ПРАЗ В ГЪРНЕ - ала Зиче


ЗАПЕКАНКИ  

ЗАПЕКАНКА
ОГРЕТЕН
ЗАПЕКАНКА
ЗАПЕКАНКА ВСИЧКО ПО ДВЕ -ала Зиче
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО ИТАЛИЯНСКИ
МОЯТА ВКУСОТИЙКА - ала Зиче
КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА


РИБА  

ПЪРЖЕНА КАРАКУДА
ПЕКАНА СКУМРИЯ СЪС ДОМАТЕН СОС
ШАРАН ПЛАКИЯ
ПАНИРАН ПАНГАСИУС
ПЪРЖЕН СОМ
ШАРАН ПО СЕВЕРНЯШКИ
ПЪРЖЕН ПАНГАСИУС
ЦАЦА - ала Зиче
СКУМРИЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
РИБЕНА ЧОРБА
Пържена скумрия


БУТЕР ТЕСТО

Бутер розички
ВКУСОТИЙКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО
БОМБИЧКИ СЪС СИРЕНЕ И СПАНАК
БУТЕРКИ СЪС СИРЕНЕ
МАЛКИ БУТЕР ПИЦИ
Многолистен сладкиш с шоколад и кокос
СИРОПИРАН БУТЕР СЛАДКИШ
ТОРТА "НАПОЛЕОН"
ЦЕЛУВЧЕНИ ТРИГУНИ
ЗЕЛЕНЧУКОВА ТОРТА


ДРЕБОЛИИ  

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ПУШЕНО СИРЕНЕ-ала зиче
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С КРОМИД ЛУК
ДРОБ СЪРМА само с черен дроб
БЪБРЕЦИ -КАВЪРМА
ПЪРЖЕН ЧЕРЕН ДРОБ
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И КРОМИД
ВОДЕНИЧКИ С ОРИЗ И ГЪБИ
СУПА С ВОДЕНИЧКИ
ВОДЕНИЧКИ С ГЪБИ И КРОМИД
Бъбреци със зеленчуци

ГЪБИ  

ОРИЗ С ГЪБИ
СУПА СЪС СЪРНЕЛА
КОНСЕРВИРАНЕ на гъби ПЪНЧЕ
ОРИЗ СЪС СЪРНЕЛА
ПЪРЖЕНА МАНАТАРКА
ГЪБЕНА СУПА СЪС СМЕТАНА
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И КРОМИД
ВОДЕНИЧКИ С ОРИЗ И ГЪБИ
СУПА С ВОДЕНИЧКИ
ВОДЕНИЧКИ С ГЪБИ И КРОМИД


САНДВИЧИ  

Пържени филии- сандвич
ТОСТЕР
ЛЕКОВИТИ ФИЛИЙКИ
САНДВИЧ НА ПАРТИГРИЛА - ала Зиче

ТУРШИИ  

Пълнени камбички със зеле и моркови
ЦАРСКА ТУРШИЯ
МАРИНОВАНА СИВРИЯ за бърза консумация
ТУРШИЯ


СЛАДКА

ЛИМОНОВ КРЕМ (Lemon curd)
СИНИ СЛИВИ НА ФУРНА
ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ
СЛАДКО ОТ ДЮЛИ
РЕЧЕЛ ОТ ТИКВА, ДЮЛЯ И ЯБЪЛКА - ала зиче
БЯЛО СЛАДКО


ГАРНИТУРИ  

МОРКОВИ И ЧУШКИ ЗА ГАРНИТУРА - ала Зиче
ПЪЛНЕН ЧЕРВЕН ЛУК ала зиче

ДИВЕЧ  

ДИВА ПАТИЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
ПЪДПЪДЪЦИ В ЙЕНА ГЛАС - ЗИЧЕ
ПРЯСНО ЗЕЛЕ С ЯРЕБИЦА

 ПЕЧЕНО  

ПЕЧЕНО КОМБИНИРАНО
[url=http://www.bg-

Последна редакция: вт, 26 юли 2016, 14:43 от Зиче

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РУЛО


Продукти:
4бр - яйца единият жълтък за мазане
1.1/2-ч.ч захар
1 не пълна ч.ч. - олио
1ч.ч. - кис. мляко
1бр -амонячна сода ,
1ч.л.равна сода бикарбонат ,
ванилия ,
настъргана кора от два лимона
брашно колкото поеме за меко тесто,


за плънка
мармалад ягодов,шипков,боровинков(сега са пуснали едни мармалади ,във вид на саламчета в найлонова обвивка,много практични и не се разливат в рулото)
счукани ядки орехи
стафиди
цветни кокосови стърготини

Приготвяне:

*От продуктите се меси меко тесто да може да се точи.
*Дели се на три или две и се разточва на един сантиметър дебелина.
*Маже се с мармалад по желание(едното руло е с шипков,второто е с ягодов, и третото е с боровинков мармалад)
* Поръсваме с орехи и стафиди и завиваме на руло, но да не е плътно навито а по рехаво..поставя се в намазана тава с олио и поръсено брашно или на хартия за печене.
*Мажем рулата със жълтъка.
*Ръси се с захар и кокосови стърготини върху намазаното с яйце руло .
* Печем на 190-200 градуса до суха клечка.
*Реже се след като изстине
*Съхранявате го в найлонче и за два три дни имате страхотно руло,колкото повече време стои по хубаво става.

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ И ГЪСЕНИЧКА




250 мл прясно мляко
1/2 ч. л.- сол
1 чаена лъжичка захар,
1 пакет - суха мая или 1/2 кубче жива
3-31/2 чаши брашно ако е нужно добавете още малко
100 гр маргарин /аз сложих масло/- за намазване на парчетата.
1- жълтък/аз мазах с цялото яйце/


* В топло мляко, добавете солта, захарта, маята, 1-2 супени лъжици брашно, разбъркайте добре и покрийте да шупне.
*След това, добавете пресятото брашно и месите тестото да стане средно меко.
*Оформете ги по желание ,аз направих питки и гъсеничка.
*Питките направих като взех една малка топка и оформих фитил,вързах възелче и единият край подпъхнах отдолу,а другият в средата на възелчето     видео тук.



*Гъсеничката я направих по идея на Лабрекс която е дала линк как се Оформя тук









# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Соленки за закуска -Тип бухтички




Случайно попаднахна тази рецепта и реших да я направя.Цялата процедура ми отне25-30 мин. и станаха невероятно вкусни.
Горещо ви я препоръчвам заслужава си .

Ето и продуктите необходими за направата им:

4 1/2 ч.ч.брашно
2 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л.равна сода бикарбонат
2ч.ч.натрошено сирене
1 бакпулвер
сол на вкус

*Всичко се смесва в една купа и се размесва до меко тесто.
* Разточват се кори и се режат с чаша на кръгчета или с нож на ромбчета.
* Пържат се в повечко горещо олио но не силно, за да могат да се изпържат и вътре.
*По желание може да се сложи и кашкавал малко в сместа.

**Месене, точене, пържене=25мин.
** Много бързо стават и много ,много вкусни.
**Тази доза е голяма тъй че можете половин доза да направите ако сте малко хора.

източник

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ФОКАЧА със зехтин и чубрица , и  зехтин и маслини



Продукти:
500гр. бяло брашно
270мл.топла вода
1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая или 30гр.свежа
1 с.л. зехтин
За поръсване:
2 с.л. зехтин
ронена чубрица /или шарена сол/

за маслинената фокача
20сетина- обезкостени маслини за отгоре
2-3 стръка пресен магданоз



Приготвяне
Пресявам брашното,добавям маята(ако е суха) и солта, в средата правя кладенче и в него сипвам зехтина и водата.
Ако използвате прясна мая,я разтворете във водата.
Замесвам меко тесто,ако има нужда добавям още брашно.
Поставям в намаслена купа и покривам с чиста кърпа.
Втасва на топло около 30-50 мин./Тези са с едно втасване като оформих само.... няма разлика от две и едно втасвания/
След като втаса,тестото го разплесках върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см и сложих с харията в плоската тава от фурната.
Оставих отново да втаса за кратко.
С пръст направих вдлъбнатинки,полях със зехтин,поръсих със чубрица и сложих в сгорещена фурна(200С).
Печете до златисто.



източник

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пърленки на скара на Венс



Продукти :
1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно


Приготвяне :
От изброените продукти се замесва средно меко , еластично тесто . Оставя се да втаса около половин час.
От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки .
Пекат се на скара .Аз пекох на тиган оребрен става и в тефлонов тиган.
След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол.
Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.
Забележка : Киселото мляко може да се замени наполовина с вода.
Изпичането става за около 3 - 4 мин.
Бързи и лесни за приготвяне и много , много вкусни.
Остана ми от тестото и направих мекици на следващият ден станаха и те страхотни!


източник

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Козунаци,мини-козунаци и козуначени рула



ПРОДУКТИ

3 яйца + жълтъка/белтъка може към тестото да се сложи/
около 1 ч.ч прясно мляко
60мл разтопено масло 1с.л ром(по желание)
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
4, 1/2ч.ч брашно /докато спре да мажи под бъркалките /
1/2 пакетче - жива мая
- настъргана кора от един лимон настъргана кора от един портокал.
стафиди,локум,орехи,

Важно: За успеха на козунаците всички продукти трябва да са със стайна температура.




ПРИГОТВЯНЕ
От горните продукти се замесва тесто, в машина за хляб на цикъл бърз хляб(може разбира се и на ръка).
В кошничката първо се слагат млякото в което е разтворена маята, леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта, после прибавете маслото и настърганите кори, брашното,солта.
В процеса на месене, след като тестото стане на топка и се отделя от стените на кошничката, се добавят по малко 2с.л. олио(на два или три пъти), като след всяко прибавяне се поръсва малко брашно.
Сладкото тесто втасва по-бавно,тъй ,че го завийте хубаво и сложете във фурната на 50градуса да втасва или в дълбока тенджера с капака и завита с дебера кърпа.
Pазделям тестото на две или три части. Обикновено правя или три продълговати козунака или 2 кръгли във кръгла форма за кекс.
Всякя част се разделя на 3 или 4части, от които се правят дълги щнурчета, омазват се хубаво с олио и се плетът на плитка.
Плитката се поставя в намазнена и поръсена с брашно форма за печене.
Покрива се и се оставя да втаса на топло.
Втасалите козунаци се намазват с жълтъка, разбит с няколко капки прясно мляко или вода и се поръсват със захар.
Може да се поръсят с филирани бадеми или да се забучат цели, обелени бадеми.
Пекът се на 185- градуса фурна.



В шнурчетата може да сложите орехите и локума, стафиди(предварително накиснати в ром докато омекнат), сладко със счукани орехи, или орехи, канела, стафиди и захар.
Направих и малки козуначета във формички за кекс
Може да разточете тестото на правоъгълник, да намажете със сладко и да навиете на руло,нарязвате и подреждате във формата,става страхотна козуначено руло.


източник

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЪРЗЕЛИВИ КУРАБИИ -ала зиче



Продукти:
3-яйца
1 1/2ч.ч.-захар
1 ч.ч. не пълна -разтопена мас
1/2 кофичка - кис. мляко
2-3 -ванилия ,настъргана кора на лимон,
в брашното 1пак -амонячна сода и щипка сода бикарбонат
брашно да стане много по гъсто от кексово тесто почти преди месене да е на гъстота ..

Приготовление:
Всичко се слага по реда на написаното по горе и се забърква с лъжица много гъста каша .
С малка лъжичка се взима от сместа и с пръст се избутва от нея и се слагат в тава намазана с олио или хартия за печене но да е намазана с олио.
Слагат се на голямо разтояние защото се разливат и стават като бишкоти.То и вкуса им е такъв:)
Ръсят се с кристална захар .
Пекат се на 180-200 градуса.
НАГЛЕЖДАЙТЕ ГИ ПО ЧЕСТО ЗАЩОТО БЪРЗО СЕ ИЗПИЧАТ!
Понеже моите много се слепнаха ги нарязох със къдрав нож на триъгълници и сърца с формичка за курабии.


# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КУРАБИИ - ала Зиче


Продукти:
3-яйца
1 1/2ч.ч.-захар
1 ч.ч. не пълна -разтопена мас
1/2 кофичка - кис. мляко
2-3 -ванилия ,настъргана кора на лимон,
в брашното 1пак -амонячна сода
брашно за меко тесто..

Приготовление:
Всичко се слага по реда на написаното по горе и се замесва меко тесто.
Разточва се на 1, 1/2 см. дебелина и се реже със формички.
Мажат се с желтък и се ръсят с кристална захар .
Слагат се в намаслена и набрашнена тава или тава с хартия за печене.
Пекат се на 180 градуса.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ВЕЛИКДЕНСКИ ВЪЗЛИ




Продукти:

3 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. олио
3 с. л. захар
половин кубче мая
кората на 1 лимон
брашно колкото поеме/около 1кг/

Начин на приготвяне:

В млякото се разтваря маята,след това се прибавят и другите продукти. Замесва се тесто,което се завива в кърпа и се пуска в хладка вода за да втаса.
Тестото е готово за оформяне когато изплува на повърхността на водата. От него се правят топчета големи колкото орех, които с пръсти се правят пръчици, които се вързват на възел.
Всеки възел се овалва в захар и така оформени се поставят в тава предварително намазана с олио и поръсена с брашно.
Пекат се в умерена фурна.





източник zl_delcheva

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МИЛИНКИ




Продукти:
1/2 л прясно мляко
 2 яйца
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
 2 с.л. олио
мая - 1/2 кубче от 42 гр.
 брашно за средно меко тесто(не съм го мерила,но към 1кг със сигурност има)
 галета за поръсване
 масло за поливане /аз сложих олио и масло по равни части повечко да е мазнината /

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко с малко брашно и захарта.
Оставя се да втаса.
 После се добавят останалите продукти.
Омесва се тестото,оставя се да втаса.
 Правят се топченца колкото орех и всяко се потапя в разтопено масло.
Нареждат се в тава едно до друго и се оставят да втасат.
Само,че аз не ги топя едно по едно,а после като са втасали ги заливам с маслото.
Поръсвам с галета и пача на 180 С.
 В рецептата пише,че се слага отгоре натрошена на ситно морска сол,но аз не съм го правила това.
НЕВЕРОЯТНА РЕЦЕПТА ГОРЕЩО ВИ Я ПРЕПОРЪЧВАМ!





източник

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БЪРЗ ТУТМАНИК -рецепта от старият тефтер


Продукти:
чаената чаша е от 250 гр:
4-яйца
1 ч.ч.-кисело мляко
3/4 ч.ч. гр олио
1ч.л.-сода бикарбонат
200гр.-натрошено сирене
щипка сол
3ч.ч.-брашно /третата да не е пълна/


Приготвяне:

Всички продукти сипах във една купа и разбърках хубаво.
Получи се лепкава гъста каша .
В намаслена и набрашнена тава изсипах кашата и разтлах със лъжичка равномерно навсякъде.
Пекох на 200 градуса около 30-35 мин.
Хубаво е да се консумира топло с айрянче:)
Това е много бърза и вкусна рецепта , подходяща за закуски и вечеря...
Време за приготвяне около 40-45 мин


# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ СЪС СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ-ала зиче


ПРИГОТВЯНЕ
350 -хладка вода
100мл-прясно мляко
1/2-кубче- жива мая /аз използвам Турската която е 42 гр./
1-яйце
2ч.л.-сол
3ч.л.-захар
3ч.л.-олио
Брашно колкото поеме за средно меко тесто.... около килограм и нещо...
МАСЛО ЗА МАЗАНЕ ОТГОРЕ



ТАКА ГИ ПРИГОТВИХ
В хладката вода слагам маята и разбърквам докато маята се стопи... после прибавям захарта и малко брашно да стане на каша .
Завивам с кърпа и оставям 20 мин да втаса.
Слагам в машината с останалите продукти и слагам брашно да не маже под бъркалките.
На ръка меся да не лепне по ръцете и да е меко като мекичкото на ушите ви.../така казваше баба ми/:)


Тестото го разделям на 12 топки които правя на фитили но предварително ръся ядки от слънчоглед на плота.


Когато започна да правя фитила ядките полепват по тестото.
Така дългия фитил го сгъвам на две и го усуквам.


После го връзвам на възелче.


Слагам в подходяща тава върху хартия за печене или подмазана с масло.
Слагам във фурната завита с кърпа и включвам на 50 градуса.
Така оставям за 30-40 мин. да втаса .
По желание може да намажете отгоре с жълтък .
Аз тези не съм ги мазала с жълтък .... само с масло намазах.
Увеличавам тогава градусите на 180 и пека около 40мин.
Когато ги извадих още топли намазах със масло.


Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 15:37 от ЗИЧЕ

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ И МАСЛИНИ- ала зиче



ПРОДУКТИ:
2ч.ч.-пр.мляко/топло/
2- яйца
6с.л.-олио
1с.л.-сол
2с.л.-захар
1кубче-жива мая
олио за оформяне и масло за мазане
около 1.200кг брашно за средно меко тесто/за хребопекарната да не маже под бъркалките/
чубрица
сирене изкиснато натрошено
МАСЛИНИ



ПРИГОТВЯНЕ:
В топлото мляко слагаме маята да се разтвори,и изсипваме в кладенчето направено с брашното и останалите продукти.Може и в хлебопекарнята да се меси.Да стане средно меко тесто.

Разделям тестото на 4 равни части

Едната разточвам на квадрат 20 на 20 мажа с размекнато масло ,ръся със натрошено сирене и чубрица .


Всеки ъгъл го запрятам към центъра получава се като плик.



Мажа пак с масло като попретискам с пръсти тестото.
Пак запрятам ъглите но сега с пръсти натискам силно в средата да се получи дупка.
В дупката слагам по 5 -6 маслини.



По същият начин процедирам и с останалите топки .
Готовите ги слагам в тавата от печката която съм намазала обилно с масло,или съм сложила хартия за печене.



Завивам тавата с кърпи и слагам във фурната която е включена на 50 градуса и чакам да втаса.
Когато удвои обема си включвам фурната на 180-190 градуса и пека до готовност.
Още топла я мажа отгоре с масло.

 


# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАШКАВАЛКИ


ПРОДУКТИ
над 1 кг. брашно ми отиде
400 мл. пр. мляко
100 гр. кис. мляко, като към него добавих 100 мл. вода
3 яйца/1 жълтък отделих за намазване/
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 с.л. мас
20 гр.= 1/2 калъпче- мая

Плънка
300гр-сирене
2 -яйца
масло едно резанче разтопено
Кашкавал за настъргване



ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша.
Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята.
След това се пресява брашното.
Добавят се сухите съставки и се разбъркват.
Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко и олиото.
Накрая се добавя и готовата мая.
Замесва се средно твърдо тесто.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Разделих го на 12 питки като леко ги премесих.
Разточих ги на кори и всяка кора поръсих с плънка от сирене, масло и яйца/на око аз сложих към 300 гра сирене 2 яйца и малко масло разтопено/.
Навих на руло и после на охлюв.
Мажа с жълтък и малко прясно мляко.
Отгоре сложих настърган кашкавал когато почти бяха готови кашкавалките и запекох /не вадих тавата от фурната ,а така наръсих кашкавала/.
Пекох на 180 градуса


източник

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 15:37 от ЗИЧЕ

Общи условия

Активация на акаунт