Невероятен морковен кейк
2-1/4 ч.ч. брашно
2 ч.л сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1 ч.л. млян бахар
1 бакпулвер( 1 ч.л. сода + 1 ч.л. лимонтузу( винена киселина))
1 ч.л. сол
3/4 ч.ч. кафява захар - има я вече навсякъде
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. фино настъргани моркови
1 компотче ананас на кубчета, оцеден от чорбата
1 ч.ч. кокосови стърготини - май ще са много?
стафиди и някакви ядки за по-така…
Указания:
Загрейте фурната предварително до 180°. В купа смесете брашното, содата канелата, мляния бахар, бакпулвера, и солта. В друга купа смесете яйцата и захарта до получаването на крем( до побеляване) с миксер, прибавете ванилията и след това - олиото. Смесете съдържанието на двете купи и прибавете настърганите моркови, ананасовите кубчета и кокосовите стърготини( сигурно ще стане и с ябълки или с банани.
Сместа се пресипва в тава, най-добре йена, предварително намазана с мазнина и наръсена с брашно. Пече се 40-45 минути или докато дървена клечка започне да излиза суха като се набоде в кекса. Може след като изстине да се съхранява във фризер.
http://vegweb.com/recipes/
Малко личен опит:
Сложих само бяла захар - общо 1,5 ч.ч.
Нямах ананас и сложих ябълки и дюли нарязани на дребни кубчета. Ябълките станаха по-приятни за ядене и по-ароматни в готовия сладкиш.
Заместих кокоса с настъргани орехови ядки. Пуснах ги през рендето на робота след морковите.
Добавих стафиди и натрошени кайсиеви ядки, но сладкиша е толкова ароматен, че не се усещат.
Пекох кекса в голяма кръгла тава - 30см. Наду се двойно. Пекох 45 мин. После ми се стори, че е малко и го оставих във фурната да се засуши от остатъчната топлина.
Много в вкусен, ароматен и съвсем коледен. Препоръчвам го.