няколко от любимите ми рецепти

  • 965
  • 3
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 019
Пуешко рагу с бирен сос

500 гр. пуешки гърди
2 глави червен лук
250 гр. домати
400 гр. замразен зелен фасул
100 гр. английска сланина
30 гр. масло или олио
1 с.л. брашно
250 мл. бира
250 мл. бульон от кубче
125 гр. квасена сметана
Зеления фасул варим 5 мин. В осолена вода. Оставяме го да се оцеди. Сланината нарязана на кубчета запържваме в олиото, прибавяме месото нарязано на парченца. Като се позапържи прибавяме брашното. Заливаме с бирата и бульона. Прибавяме фасула и оставяме да ври докато се посгъсти соса. Накрая разбъркваме сметаната. Прибавяме доматите на дребни парченца и лука.

Гулашова супа

2 ск. чесън
4 гл. лук
700 гр. говеждо
3 с.л. олио
сол, червен и черен пипер
750 гр. бульон
400 гр. домати от консерва
800 гр. картофи
2 зелени чушки
Запържваме лука, чесъна и месото. Прибавяме доматите и бульона. Като се посвари месото слагаме картофите и чушките.


Гръцко руло

225 гр. многолистно тест
1 яйце за мазане
250 гр. кайма
250 гр. патладжани
1 ск. счукан чесън
25 гр. галета
1 яйце
черен пипер, сол
50 гр. сирене фета
разточваме тестото на правоъгълник с размер 33 на 18 см. Смесваме всички продукти без сиренето и половината от получената смес слагаме върху тестото, като оставяме по 2,5 см от късите страни. Посипваме настърганото сирене и покриваме с останалата смес. Краищата на тестото намазваме с вода и ги притискаме едно към друго. Намазваме с яйце и прорязваме тестото на две места, за да може да излиза парата. Печем 35-40 мин. на 200 градуса. Като се опече тестото го покриваме с хартия за да не изгори. /патладжана се вари предварително 5 мин./

Торта “Чудо”

5 яйца
1,5 ч.ч захар
1,5 ч.ч брашно
10 с.л. студена вода
1ч.ч смлени орехи
1 бакпулвер

Яйцата се разбиват със захарта до получаване на пухкава смес. Прибавят се 10-те лъжици вода, 1по1. Следват брашното с бакпулвера и орехите. Полученото тесто се изсипва във форма и се пече 35-40 мин. Като изстине хубаво се нарязва на три блата. Мажат се с крем пожелание – сметанов, млечен или комбинация от двата.

Кифлички с орехи

500гр. брашно
1ч. прясно мляко
2 жълтъка
30 гр. мая
1 ч.ч олио
1с.л пудра захар

за плънката
2 белтъка
1ч.ч пудра захар
1ч.ч смлени орехи
 
Замесва се меко тесто, което се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на големина колкото плитка чиния и се разрязва на 8 парчета. Във всяко парче се поставя от плънката и се завива на кифличка. Като се опекат се овалват в пудра захар.

# 1
Под английска сланина имате предвид бекон, ли - четири пласта сланинка с три пласта месо между тях?
Пуешкото е малко стегнато - вари ли се предварително или бирата му "помага"?

# 2
  • София
  • Мнения: 2 019
Пуешкото отначало се запържва, пуска си водичка и докато се изпари за да сложиш брашното то фактически се готви, после ври още с бирата и бульона и накрая става много крехко. Не знам дали е от бирата. А англйиската сланина си е бекон - да. Просто така ми е написано в рецептата.

# 3

Общи условия

Активация на акаунт