СУПА ОТ ЛЕЩА С КРЕНВИРШИ
Необходими продукти за две порции:
100 г леща
1 с.л. масло
1 глава лук
500 мл зеленчуков бульон
дафинов лист, сол
2 кренвирша
1 ч.л. винен оцет
½ връзка зелен лук
1 морков
1. Лещата се оставя в 1 л студена вода за 1 нощ, за да омекне.
2. Маслото се поставя в микровълнов съд. Лукът и морковът се нарязват на ситно и се прибавят към мазнината. Добавя се лещата.
3. Залива се с бульона, добавя се дафиновия лист, посолява се. Похлупва се и се вари 18 минути на 100 %.
4. Кренвиршите се нарязват на тънки резени. Добавят се към супата и всичко се вари 5 мин. на 100 %. Една минута преди края се добавя оцетът и се разбърква.
5. При сервиране се поръсва със ситно нарязан зелен лук.
ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА В ЧЕРВЕНО ВИНО
Необходими продукти за две порции:
2 пилешки бутчета
2 с.л. олио
½ ч.л. мащерка
½ ч.л. розмарин
½ ч.л. червен пипер
1 щипка чер пипер
50 г бекон
1 глава лук
1 морков
1 малка червена чушка
дафинов лист
150 мл червено вино
150 мл зеленчуков бульон
2 с.л. сметана
½ връзка магданоз
1. Пилешките бутчета се почистват и многократно се надупчват с игла.
2. Олиото се смесва с мащерката, розмарина, червения и черния пипер. С тази смес се намазват бутчетата.
3. Месото се поставя в микровълнов съд, похлупва се и се пече 6 мин. на 100 %.
4. Беконът се нарязва на ситни кубчета. Почистените лук и морков се нарязват по същия начин. Месестата част на чушката се нарязва на лентички. Заедно с дафиновия лист се добавят към бутчетата. Заливат се с червеното вино и зеленчуковия бульон, похлупва се и се пече 11 мин. на 75 %.
5. Месото се изважда и се поставя в затоплена чиния. Сметаната се разбърква със зеленчуците. Пилешките бутчета се заливат със зеленчуковия сос, поръсват се със ситно нарязания магданоз и се сервират.
НИШЕСТЕ С ВИШНОВ СОК
Необходими продукти за три порции:
250 мл сок от вишни или френско грозде
50 г захар
30 г кокосово нишесте
300 г ягоди /малини/
лимонов сок
1. Сокът от вишни, захарта и кокосовото нишесте се поставят във висок микровълнов съд. Разбърква се, съдът се похлупва и се пече 3-4 мин. на 100 %.
2. Сокът се разбърква и продължава да се вари още 7-9 мин. на 50 %, като междувременно отново се разбърква.
3. Добавят се ягодите /малините/, покрива се и се досварява за 3-4 мин. на 100 %.
4. Нишестето с вишнов сок се овкусява с лимон и се оставя да се охлади.
Добър апетит!
Очаквайте продължение...