Домашен оцет "Балсамико"

  • 22 901
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8
        Здравейте,
   Искам да публикувам изключително удачна рецепта за приготвяне на оцет от домашно вино. Става и от всякакви плодови сокове, стига да не са химизирани.
   Историята е, че купихме 100 л превъзходно  силно червено домашно вино 15°. Останаха ни 5-6 литра леко вкиселено, т.е. "цветясало" или покрито с малки бели точици. Решихме да направим оцет, и стана на най-хубавия оцет, който сме опитвали. Рецептата:

   Продукти: хубаво вино 5 л, пчелен мед 250 г.

1. Наливате виното в съд без капак, покрит с марля. Баба ми ползваше делва, ние - тубичка.
2. Поставяте го на топло и тъмно - при нас захлупено с черен плик в ъгъла на балкона, на 10-ти април.
3. Чакате 50-60 дни, ще получите оцет, вкусете го, ако трябва изчакайте още 20 дни.
4. Прецеждате го и му добавяте разтворения в малко топла водичка мед.
5. Пак като в т. 1 около месец.
6. Отливате го внимателно, за да не вземете утайката, тя е гъста кал и задръства филтри, цедки и т.н.
6. Филтрирате, бутилирате и етикирате.

   Ако от този оцет капнете 1 с. л. в ябълков (или друг плодов) сок, по същата процедура ще си направите ябълков или плодов оцет. Ако е само сок пак ще стане, но по-бавно. Медът се слага, за да вдигне градуса. Ако следващата година решите да правите оцет, още в началото капнете в суровия материал малко от стария оцет. Не слагайте обаче купени оцети, балсамико и т.н. Те обикновенно имат консерванти, даже най-скъпите. Нашият оцет може да се направи тип "балсамико", като му се добавят разни билки и миризми. Не препоръчваме. Оцетът сам за себе си е подправка.

   Така направеният оцет има аромата на гроздето, сила около 7-9° и страхотен вкус. Може да се съхранява много дълго и става по-хубав. Най-скъпите оцети отлежават по 15 г. Подарък за кралете - гурмани е било буренце с оцет.
Дядо Серги (с внук и внучка на по 8 г.).

Последна редакция: чт, 16 фев 2017, 09:12 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 8
ДОПЪЛНЕНИЕ!
Този оцет няма нужда да се пастьоризира, той не вкисва, вече е вкиснал -:). Ако го загреем убиваме полезните съставки.
Дядо Серги

# 2
  • Мнения: 1
РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШЕН ОЦЕТ ТИП БАЛСАМИКО
продължение на друга наша рецепта:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=526243.new#new

Рецептата:
Продукти: 50 кг грозде Перла,  мед пчелен липов 2кг.

1. Гроздето купихме от Борса Дружба 1 в София.
2. Смляха го с машина и получихме голям бидон с шира и зърна, примесени с парченца чепка.
3. С голямата дрелка с накрайник за разбъркване на бои и мазилки разджуркахме сместта.
4. Оставихме бидона на слънце покрит с фина мрежа и неплътен черен капак.
5. Разбърквахме го 1-2 пъти седмично, докато спря да кипи и замириса на оцет – 30-40 дни.
6. Прецедихме сместта и добавихме разтворения в малко топла водичка мед – под 40%.
5. Пак като в т. 4 около месец.
6. Отливате го внимателно, за да не вземете утайката, тя е гъста кал и задръства филтри, цедки и т.н.
6. Филтрирате, бутилирате и етикирате, излиза минимум 3лв. за литър.

Това беше през есента на 2014 г. Сега сме 14.02.2017 г., а оцетът е готов от миналото лято. Като сипеш на салатата от него, ръцете сами търся ракията!
 Ако от този оцет капнете 1 с. л. в ябълков (или друг плодов) сок, по същата процедура ще си направите ябълков или плодов оцет. Ако е само сок пак ще стане, но по-бавно. Медът се слага, за да вдигне градуса. Ако следващата година решите да правите оцет, още в началото капнете в суровия материал малко от стария оцет. Не слагайте обаче купени оцети, балсамико и т.н. Те обикновенно имат консерванти, даже най-скъпите. Нашият оцет може да се направи тип "балсамико", като му се добавят разни билки и миризми. Не препоръчваме. Оцетът сам за себе си е подправка.

   Така направеният оцет има аромата на гроздето, сила около 3-7-9° и страхотен вкус. Може да се съхранява много дълго и става по-хубав. Най-скъпите оцети отлежават по 15 г. Подарък за кралете - гурмани е било буренце с оцет.
Дядо Серги (с три внучета).

# 3
  • Мнения: 13 243
Привет,
 имате ли рецепта и за ябълков оцет.

# 4
  • Мнения: 1 109
Много интересно, ще ви следя темата.

Общи условия

Активация на акаунт