За тестото:
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кафена ч. олио
1/2 кофичка кисело мляко , като се допълва с хладка вода
2 яйца
За плънката:
4 глави червен лук+ олио за запържване
1 ч.л. червен пипер
10-12 парчета сушени домата, накиснати в топла вода до омекване.
Приготовление:
Всички сухи части за тестото се смесват заедно и всички мокри отделно. От тях се омесва тесто. Втасва. Замесва се пак и се разтила на правоъгълна кора с дебелина 0.5 см. Намазва се леко с олио и се поръсва с лучената плънка. Навива се на руло и се реже на пънчета с дебелина 3 пръста и се редят в намазнена тава. Отгоре се слагат парченца от доматите. Не се маже с яйце! Оставя се да втаса пак за около 30 мин.
Пече се на 180Св предварително загрята фурна, докато порозовее ( около 40 мин).
Има вариант тестото да се разточи в кръг и да се нареже на триъгълници и да се навие на кроасани. Или както решите вие.
Много вкусно.
Понякога слагам маслини отгоре ( без костилките разбира се на 2 разрязани).