След като ще има един да се помпа, и аз ще помпам
колежката каза, че ще ползва от тези двойните електрически доилки, та явно и аз такава ще взема. Представете си само хладилника ни в офиса - пълен с шишета с кърма И като те питат къде отиваш с тази чанта на рамо и ти да обесняваш - ми да се доя Леле, ще трябва и график да си направим или да се цедим групово Поне аз ще съм се върнала преди нея на работа и ще съм в един корем напред пред нея в списъка
Аз я питах как мисли да храни бебето - дали с чашка или с шише и тя каза, че преди е нямала проблеми с шишето (ползвала е авент) и бебето си е сукало и от нея, и изцедената кърма от шишето..... Ама дали с всяко бебе е така
Питах и колко често е цедила - каза ми че на 3-4 чаша през деня, като вечер дава на бебо да суче нощем и сутрин преди да излезе като го нахрани пак изцежда каквото има.
Нищо не е замразявала- гледала е да не цеди повече отколкото бебето пие (примерно ако изпива 500мл докато я няма за 12 часа - тя толкова изцежда на работа) - млякото е држала в хладилника в офиса, към къщи го е носела в хладилната чанта, и там пак в хладилника. На бебето се е давало най-старото мляко първо - обикновенно най старото е било от предния ден от работа, но понякога и мляко от преди 48 часа ако е останало. А за понеделниците питах като не е доила в неделя как има мляко да остави и тя ми каза, че тогава дават петъчното мляко, което също не е замразявала, а е стояло в хладилника. На мен много дълго ми се струва, ама тя каза, че кърмата можела да стои до седмица на 3-4 градуса без да се развали
Питах и за затоплянето - каза, че са вадили шишетата за предиобедните хранения сутринта от хладилника на стайна температура и после следобедните пак така.... Е много стоене навънка ми се стори - как не се е разваляла тази кърма незнам. Каза и че в микровълнова кърмата не се топлела щото се унищожавали имунните тела, а в топла вода да се чака да се подгрее просто не е имало начин като е било гладно бебето и е ревяло да се подгрява....
И понеже всиякото това инфо за тая неподгрявана и незамразявана кърма дето си стои на стайна температура с часове ми се стори много странно вчера питах и консултантката по кърмене - тя ми каза че точно това е начина. Каза че ако кърмата не се затопля допълнително в нея не се развиват бактерии, не се убиват имуноглуболините ако не се замразява и идеята е точно такава- бебето да приема прясната кърма. Каза и че бактерии в човешкото мляко не се развиват ако то се изстуди веднага след цеденето(демек се сложи в хладилника) и че там наистина може да си стои по седмица....
Единствения проблем бил, че някои деца не приемат цедената кърма ако не е стоплена, но повечето се научавали,че денем се пие студена от шишето/чашата, а нощем е топла от мамината гръд.
Но консултантката ми каза, че шишето не е най добрия начин да не го отбия рано и ако се спра на шише може би трябвало да е НУК.... Та зависи как този който гледа бебето ще се справя- ако се научи да храни с чашката било по добре.
Та това всикото исках да споделя с вас...незнам дали ви вълнува, но пък може да е полезно някому. А и аз все още се притеснявам как ще се справя Интересно,че пък въобще не се притеснявам дали ще имам досттъчно кърма в това съм сигурна, че ще имам