Моля за съвет за гъби!?

  • 19 157
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 126
Много обичам гъби, но варенето ми отнема по 2 часа! Вие колко време ги варите - на мен все не ми се виждат достатъчна меки!
Дали ще стане да вземе голямо количество гъби , да ги сваря в тенджерата под налягане и да ги прибера във фризера?
Няколко пъти пробвах различни консервирани от магазина - но честно казано вкусът им е друг! Може би от маринатата - не знам!
И ако някой е пробвал със сушени да сподели те как се варят и вкуса същия ли е!
Благодаря предварително!

# 1
  • Мнения: 1 352
 Shocked
Гъби никога не варя предварително. Задушавам ги за 10-15 минути и са готови за консумация.

# 2
  • Мнения: 5 001
И аз ги задушавам мах за 20-25 мин, на грил тиган даже за по-малко.

Защо трябва да станат меки, ако ти харесват така ги режи на по-дребни парчета.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 939
Много време бе  #Crazy
Те наистина стават много бързо, след като им изври водичката която сами са си пуснали и са готови, после ако обичаш такъв вкус запържваш още малко и хапваш с кеф  Peace

# 4
  • Мнения: 126
Май само аз прекалявам с варенето - другият път ще ги нарежа на ситно и ще пробвам за 20-25 мин. И като правите супа с гъби ли ги задушавате?

# 5
  • Мнения: 27 524
Печурките варя само за каша. Варят се 10-15минутки, напълно достатъчно. Консистенцията на гъбите е такава, че стоят като... гъби  Laughing не стават меки както там си ги представяш. 2 часа е хипер много.
Обикновено ги запържвам с масло или си ги пека във фурната.
Ако замразявам - блашнирам ги малко предварително. Масловките и манатарките.
Суша си челадинки, а сърнелите суша и стривам на гъбено брашно, което после ползвам за какво ли не  Simple Smile

# 6
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Shocked
Гъби никога не варя предварително. Задушавам ги за 10-15 минути и са готови за консумация.
И аз така.

# 7
  • Мнения: 7 201
Гъби никога не варя предварително.
И аз не варя.Бланширай ги в подсолена вода, после ги отцеди и като изстинат ги слагаш в торбички и замразяваш във фризера.
А може и измити,подсушени,нарязани и замразени в торбички. Peace

# 8
  • Мнения: 126
а сърнелите суша и стривам на гъбено брашно, което после ползвам за какво ли не  Simple Smile
Би ли споделила как се сушат гъби и как се прави това гъбено брашно?! Звучи ми доста вкусно!
Ако купя сушени от пазара дали ще стане на брашно?!

# 9
  • Мнения: 27 524
Суша ги, като ги разстилам на вестник на сухо и проветриво място, само това.
Сърнелите след като изсъхнат сами се разпадат  Crazy После си ги поръсваш върху пържоли, картофи, за гъбена супа или каша, много е удобно.
Челадинките стават обаче стегнати и жилави, не стават за брашно, тях си накисвам преди употреба в гореща вода, както китайските, и възвръщат първоначалния си вид.  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 202
Аз много обичам супа от гъби, даже утре това ще готвя, а ето как я правя аз.
Гъби печурки, морков, лук, ронена чубрица, ориз, 1 пак. крем супа от гъби сол, и черен пипер, магданоз, олио.
Нарязвате гъбите (1 тарелка на мен ми е достатъчна за 3,4 порции съответно 2 тарелки за по голямо количество супа), моркова и лука слагате и чубрицата, слагате в тенжера с вода и олио и варите около 30мин. Разтваряте крем супата в 100, 150гр. студена вода прибавяте и ориза 1ч. чаша сол и малко черен пипер варите още 15, 20 мин. накрая поръсвате с нарязан магданоз.

# 11
  • Мнения: 1 197
Наистина за 2 часа варене не съм чувала.
Аз също много обичам гъби най-вече печени или врътната в микровелето с масълце за 10-тина минути.

# 12
  • Мнения: 202
Здравейте, Heart Eyes
малко не по въпроса, но някой да е купувал от Метро челадинки и ако да- би ли споделил дали вкусът им е поне приблизително като на диворастящите.  bouquet

# 13
  • Русе
  • Мнения: 616
Сушили сме манатарки. Нарязваме ги на тънко на рендето вьорнер и ги разстиламе на сухо и проветриво място. За приготвянето им после само ги накисвам за няколко минути във вода и стават идеални за всякакъв вид солени кулинарни изкушения.

# 14
  • Universe
  • Мнения: 1 556
За салати и пици - сурови 
За готвене - 10 минути - задушаване. Ако са сухи - първо ги накисвам във вода за 20 мин и после - по стандартния начин.
За фризера - бланширам за 5 мин и после в торбички.
  bouquet

П.П. Ако те задавят гъбите в супата - пасирай ги  Wink

# 15
  • Мнения: 1 313
Момичетата вече са ти дали добри идеи Simple Smile
Наистина не е нужно да се варят гъбите, задушаваш, запържваш, запичаш, но чак два часа, не е тужно.
Ето и за сушените гъби...

Сушене на гъби Peace

# 16
  • София
  • Мнения: 12 554
Май само аз прекалявам с варенето - другият път ще ги нарежа на ситно и ще пробвам за 20-25 мин. И като правите супа с гъби ли ги задушавате?

Да.
Вчера правих гъбена супа. Задушаваш измитите и нарязани гъби заедно с лука, после добавяш домати, подправки и вода. После оризът и си готова.

# 17
  • Мнения: 221
Аз сърнелите ги панирам, стават много вкусни.

# 18
  • Мнения: 126
Благодаря ви момичета!
Толкова сте ми полезни    bouquet
Вече ще знам ще ги запържвам предварително или ще ги варя по-малко!
Непременно ще пробвам гъбено брашно да направя и супата на Люсито!
Даже утре ще направя гъбена супа.
Направо ме е срам с това варене моето, но онзи ден ядох китайски пържени зеленчуци и там гъбките бяха много меки, а моите и след 2 часа варене не ми се виждат такива ! Как ли ги правят "дръпнатите" хора? При това ги донасят след 10 мин.!  Thinking

# 19
     newsm78  ako sa na furna 30;40 ; min sa dostata4ni

# 20
  • Мнения: 27 524
онзи ден ядох китайски пържени зеленчуци и там гъбките бяха много меки

Ама какви гъби? Китайски ли?
Няма причини да са жилави или твърди купените гъби от теб  Simple Smile

Ето как изглеждат стритите сърнели (иначе се ядат само панирани, да, ама като са много няма как да се изядат), тези са ми от вчера направени  Blush



Общи условия

Активация на акаунт