Как се кисне боб?

  • 17 442
  • 40
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 723
...или по- точно, що се кисне бобЪт цяла нощ? newsm78

# 1
  • Мнения: 804
Преди го киснех във вода,че слагах и 1 ч.л. сода,за да се свари по бързо.Откак имам тенджера под налягане хич не помислям да го кисна.Само изхвърлям първата вода и после.............след 35-40 минути е готов.

# 2
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
НИкога не съм го киснала.

# 3
  • Мнения: 1 352
Руске, тъкмо да те изтипосам "Слагате ли шапчица.." с това заглавие.

Щото да уври по-бързо.

# 4
  • Мнения: 7 723
НИкога не съм го киснала.
Ама и ти ли в тенджера под налягане го вариш?
...аз нямам такава...страх ме е от тях.

# 5
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
 smile3529 Зрелият фасул съдържа токсичното вещество лектин фитохемаглутинин, което може да доведе до стомашно-чревно натравяне в случай на лоша кулинарна обработка и/или преяждане с фасул. За да се премахне токсичната съставка, е нужно фасулът да бъде варен за най-малко 10 минути, след което водата да бъде сменяна и отново да бъде варен за поне още 10 минути. Бобовите кълнове съдържат в пъти по-голямо количество фитохемаглутинин, ето защо изобщо не е препоръчително да консумирате кълнове и поници от фасул.

Освен вече споменатия лектин, зрелият фасул съдържа също алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори - все вещества, които пречат на нормалното храносмилане на въглехидрати и протеин, като блокират храносмилателните ензими. Въпросните инхибитори се премахват чрез киснене, смяна на водата, варене на висока температура под налягане или печене. Количеството на вредните съставки варира от сорт до сорт и от реколта до реколта, според условията на отглеждане, използваните торове и т.н.

Някои хора с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към зрелия фасул.

# 6
  • Мнения: 1 352
Сложи го в гърне с морков, лук, чушка, подправки и го забрави за няколко часа. Не ти трябва предварително киснене, става на мозък  Crazy.
После с люти чушки ще ви плющат ушите  Party.

# 7
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
НИкога не съм го киснала.
Ама и ти ли в тенджера под налягане го вариш?
...аз нямам такава...страх ме е от тях.

Не,и мен ме е страх Blush Хич не го кисна,защото не виждам разлика.....един и същ си е за мен Rolling Eyes

# 8
  • Мнения: 7 723
Благодаря. Това до някъде обяснява нещата Hug

Сложи го в гърне с морков, лук, чушка, подправки и го забрави за няколко часа. Не ти трябва предварително киснене, става на мозък  Crazy.
После с люти чушки ще ви плющат ушите  Party.
Ба, в гърне. ooooh!
В тенджерата съм го сложила, със сол.
Утре ще го сваря и после щего запека във фурната с лук. С много лук Crazy Crazy Crazy

Люто няма да му слагам. Възпалява хемороидите Crossing Arms Grinning

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 00:34 от Руска

# 9
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78

# 10
  • Мнения: 7 723
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Щото нямам гърне Blush
...в тавата ще го запека bowuu

# 11
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Щото нямам гърне Blush
...в тавата ще го запека bowuu
Голяма си скица Joy ни гърне искаш,ни тенджера под налягане искаш. Mr. Green

# 12
  • София
  • Мнения: 1 832
Ако бобът се залее с вряла вода, се накисва за 15-20 минути. И аз го варя в тенджера под налягане за  около половин час и изхвърлям първата вода.

# 13
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 172
Определено, накиснат бобът се сварява по- бързо. Накисвам го, после сменям първата вода на завиране.

# 14
  • Мнения: 12 662
Защо пък със сол. Аз знам, че се вари без сол. Чак като е омекнал се слага солта. Но научно не мога да го обясня.

Общи условия

Активация на акаунт