Не може да се гласува само с 2 опции! От всичко трябва да се чете, в различни възрасти , естествено.
Не знам какво е да се чете по задължение-има се предвид произведенията, които се учат в училище или онези списъци, които ни раздаваха навремето, за през лятната ваканция?
Смятам,че най-важното е да се създаде любов към книгите, а това може да стане като се съобразяват произведенията с възрастта на децата. Това пък е доста трудно, защото всяко дете се развива различно.
Абсолютно съм убедена,че трябва да се учат и Ботев, и Вазов, но някак не виждам смисъл това да става в горен клас-9,10,11. Същевременно си спомням,че аз съм учила Радичков във 2 или3 клас. Ми не му е точно там мястото.
Смятам и, че трябва да се разнообразяват задължителните произведения с нашумели такива в момента. Един добър преподавател може да измисли как да заинтригува децата.

Вместо " Какво е искал да каже авторът в....."

, може да се ползват сравнения между съвременни и класически произведения. Помните ли филмът с Мишел Пфайфър? Аз лично съм писала по тема: "Шоуто трябва да продължи-срвнение между творчеството на Ботев и Фреди Меркюри".

Без майтап, това беше най-приятната ми задача по литература за цялото ми ученичество.