Тестото:
600 гр. брашно
300 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
7 с.л. олио
мазнина за наръсване на корите
300-400 гр. сирене
захар /100 - 150 - 200 гр - кой колкото сладко обича/
вода - 800 - 1000 мл.
Замесете меко и еластично тесто /аз - в машината, голяма ми е помощничка /. Оставете да почине поне 30 мин, най-добре час.
Разделете на 4 топки /ако искате по-фини фитили - на повече/:
Разточете с точилка на тънка /2-3 мм/ кора. Може да раздърпате като при дърпаната баница:
Разточете още една такава кора. Поръсете първата с мазнина /олио, разтопено краве масло или маргарин/ и сложете една върху друга. Върху втората поръсете мазнина и сирене:
Разточвате кора, слагате върху другите, ръсите мазнина и сирене:
Накрая завивате всички заедно на руло:
Започвате от средата към единия край да усуквате като издърпвате едновременно:
Постъпете така и с другия край. Трябва да се получи усукан фитил.
Моят стана малко дебеличък, но едва успявах да усуквам с едната ръка, а с другата да отбивам атаките на Дребо, който или докопваше маслото, или се омазваше със сирене. Другият път ще работя докато спи .
Навийте на охлюв в намазнена тава, разпределете отгоре още парченца масло:
Печете до зачервяване в предварително загрята фурна:
Като поизстине намачкайте баницата ето така:
Наръсете обилно със захар:
Залейте с топла вода / и при захарта и при водата действам на око/:
Върнете за около половин час в слаба фурна /При мен на степен 2, предполагам, че това е около 100 градуса / - докато баницата попие водата.
Да ви е сладко: