Печени картофи с чеснов сос

  • 8 612
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 926
5-6 средно големи картофа
1 к.чаша кисело мляко
1 к.чаша майонеза
4-5 скилидки чесън
подправка за картофи
масло за намазване

Картофите се обелват, измиват и се разрязват на две.Така нарязаните половинки се нареждат в голяма плоска чиния и се слагат в микровълновата фурна за около 20-25 мин.Добре е картофите да бъдат горе-долу еднаква големина, за да се изпечат по едно и също време.Времето за печене зависи от картофа - някои стават за около 20 мин., но на някои им трябват и 25 мин.Картофите са готови, когато станат мекички.След като омекнат напълно, картофите се изваждат и се намазват с масло.По желание могат да се наръсят с малко сол.

В купичка се смесват 1к.ч.кисело мляко + 1 к.ч майонеза.Разбърква се добре.
Чесъна се счуква в хаванче с малко сол и 7-8 капки зехтин, след което го прибавяме към млякото с майонеза.
Прибавя се подправка за картофи на око и се разбърква добре.

Соса се изсипва върху изпечените картофи.
 Peace


# 1
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Карамел`, звучи вкусно!  Peace

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 869
Точно ме подсети за картофи печени в тава, цели добре измити с кората...
Но освен майонеза и кис.мляко се чудя какво друго да предложа с тях  newsm78
Дайте идеи, моля ви...
Иначе сега веднага ги мятам в тавата.

# 3
  • софия
  • Мнения: 25 201
Точно ме подсети за картофи печени в тава, цели добре измити с кората...
Но освен майонеза и кис.мляко се чудя какво друго да предложа с тях  newsm78
Дайте идеи, моля ви...
Иначе сега веднага ги мятам в тавата.
Салата - зеле с моркови, ряпа с моркови или каквато друга обичате. А защо не туршия?
Печена наденица или кренвирши с кашкавал/яйце (според мен подхождат, защото и те са бързи и нетрудоемки).

# 4
# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 869
Мерси! Heart Eyes

# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 483
ще опитам и аз тази рецепта

# 7
  • Мнения: X
Благодаря!  bouquet

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Преди време една съфорумка беше дала рецепта за "надупени картофи" и оттогава ги правя най-редовно.
Моят вариант на тази рецепта е:
Картофите се измиват много добре, разрязват се на половинки, отрязаните места се поръсват леко със сол и се захлупват в намазнена тавичка. Отгоре се слага парченце масло и се пекат около 40-45 мин в силна фурна, докато кората се зачерви.
Отделно се приготвя чеснов сос - аз го правя с няколко скилидки счукан чесън, кофичка кисело мляко и половин кутийка майонеза. Изпечените картофки се заливат с този сос. Става страхотно - лесно и бързо.

# 9
  • Мнения: 27 524
А, в Турция ядохме такива, но с кожа и настърган кашкавал отгоре, супер са  Peace
Иначе аз правя подобни, но пак с кожа, обелени не стават същите. А ако може и на жар да са - идеално  Blush

Цели картофи - бързо, лесно и вкусно!

Пада се по картоф на човек. Голям, необелен. Сварявате наполовина картофите. Да не е готово, но и да не е сурово. Вадите от водата, увивате всеки картоф в алуминиево фолио, а може и деректно в тавичка, без да увивате. Загрявате фурната предварително на 220 градуса, слагате броя картофи в тавичка с олио на дъното и печете около половин час. През това време разбърквате по-голямата част от сместа - сметана, малко кисело мляко и сол. По желание може да се добави черен пипер, чесън, копър, магданоз... кой каквото обича. Може и горчица, и кетчуп, майонеза, сирене...
Като се изпекат добре картофите ги вадите, махате фолиото, слагате ги в чиния и режете по дължина. Отгоре сипвате богато от сместта.

# 10
  • Мнения: 1 494
Карамел, захлупваш ли картофите в микровълновата? И в чинията слагаш ли вода или само картофите?
Абсолютно задължително ще я пробвам, даже може още днес... Laughing Ще сложа и копър в заливката.

# 11
  • Мнения: 3 306
  Peace  ще пробвам

# 12
  • Мнения: 2 110
Това ще си сготвя довечера ! Супер !  chef

# 13
  • Мнения: 2 926
abigale не захлупвам картофите и не слагам вода.
Нарязвам и просто ги нареждам в чинията  Peace

Общи условия

Активация на акаунт