Реших да споделя с вас най-любимата си баклава, много вкусна, надявам се да ви хареса
Баклава
За баклавата:
1 пакет готови кори
200-300 гр. орехови ядки счукани на едро
1 лимон
1 ч. захар
малко карамфил на прах(според вкуса)
масло 125 гр.
1пакетче канела
За сиропа:
1кг. захар
1 л.вода
1 лимон
1 малка бучка масло
Смесват се ядките заедно със захарта, канелата и карамфила и се объркват хубаво.
намаслява се хубаво тавичката и се редят корите
кора, масло, кора, масло и така до половината пакет кори....
след това се изсипва цялата суха орехова смес и се продължава до края..кора, масло, кора, масло...
Като се нареди цялата баклава се нарязва на ромбчета и във всеки срез се налива масло
Пече се на умерена фурна.
Отделно се приготвя сиропа от 1 кг. захар и 1л. вода(аз лично правя повече, но съотношението вода/захар е 1/1)
Сварява се сиропа и вътре се добавя сока на 1 лимон, малко настъргана лимонова кора и малко масло.
Баклавата се залива. Правилото е студена баклава/ горещ сироп или гореща баклава/ студен сироп...ако не се спази става глетава...
Като се залее баклавата отгоре се нарежда втория лимон нарязан на шайби и се оставя така. Трябва да престои поне една нощ в хладилника преди да се яде. Става великолепна, а лимонът допринася за това да не е толкова тежко сладко