Много ги харесвам във солен и сладък вариант,но незнам много за приготвянето им,затова моля по-запознатите от вас да споделят познанията си по тази тема!Ето с какво мога аз да помогна:

Тесто за Тарталетки 1тип

250 г брашно
125 г масло
65-70 мл вода
щипка сол

 Маслото се намачква с брашното,водата и солта.Омесва се еластично тесто.Покрива се със свежо фолио или се завива изцяло за 20 мин. Тестото се слага във формите и се набождат с вилица на няколко места.Пече се на загрята на 200гр фурна докато почервенее.

Тесто за Тарталетки 2тип

1 чаена чаша (227 г) масло, оставено на стайна температура
1/2 чаена чаша (72 г) пудра захар
1 ч.л. течна ванилия
1 1/2 чаена чаша (210 г) брашно
1 с.л. (15 г.) нишесте/оризово брашно1/8 ч.л. сол

С миксер резбийте добре маслото и захарта (около 2 минути). Добавете ванилията, а след това брашното, нишестето и солта и разбийте докато се получи хомогенна смес.

Разделете тестото на 30 топчета (или според броя на формите за тарталети) и поставете всяко топче в средата на формичката, като с пръсти го разпределете по стените на формата. След това поставете формичките в хладилника за поне 10 минути - това ще предотврати надуването на тестото при печене.

Сложете тарталетите да се пекат за 18 - 20 минути, като към средата на това време ги набодете с вилица, ако са започнали да се надуват. Ако се налага, повторете това след още пет минути.  След като се изпекат, оставете тарталетите да изстинат напълно във формичките и едва тогава ги извадете. Внимавайте, защото са много ронливи. Готовите тарталети могат да се замразят.


Шоколадови тарталети
   
200 г брашно
120 г омекнало на стайна температура масло
60 г кристална захар
1 яйце
      за плънката:
250 г орехови ядки
125 г захар
200 мл мед или захарен сироп
3 яйца
50 г омекнало масло
1 ч.л. ванилова захар
      за глазурата:
200 г натурален шоколад
100 мл вода50 г масло

Приготвяне: Разбива се маслото със захарта, добавя се яйцето и пресятото брашно и се меси с ръце, докато се получи еднородна маса. Увива се тестото във фолио и се поставя в хладилник минимум за 2 часа. Изважда се и се оставя на стайна температура 20 мин. Оформят се малки топчета и се разстелват равномерно във формичките за тарталети.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. За плънката се разбиват с миксер маслото и захарта. Добавят се меда, ваниловата захар и яйцата едно по едно, а след тях и орехите. Разбърква се добре и се слага във формичките с тестото. Връщат се във фурната. Тарталетките се изваждат от формичките, докато са още топли. Заливат се с глазура от разтопения на водна баня шоколад и маслото. Сервират се топли.


Тарталети с карамелен сос и лешници