Соево мляко?

  • 2 551
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 173
Здравейте! Четох в книгата на д-р Спок, която всъщност не одобрявам много, че ... соевото мляко било по-полезно  от кравето. Купих соево мляко да го пробваме и евентуално да го пие малката, но то изглежда много странно. Цялото е на парцали като пресечено и се утаява постоянно. Срока му на годност не е минал.
Исках да ви питам така ли изглежда соевото мляко?

# 1
  • Мнения: 27 524
Полезно, ама гадничко.  Sick Защо го даваш? То е за силно алергични деца, които дори и ХА млека не понасят. Зависи от марката сигурно - виждала съм сиво и тричаво, ама не парцаливо. Как звучи само...  Joy

# 2
  • Мнения: 1 062
Не знам дали е нормално да е на "парцали", но и не мисля, че е необходимо да се дава на деца, без сериозни проблеми.

# 3
  • Мнения: 173
Всъщност не съм го давала още, защото не ми изглежда добре това мляко, но според д-р Спок било много полезно и просто реших да опитам  Rolling Eyes

# 4
  • Мнения: 27 524
Всъщност не съм го давала още, защото не ми изглежда добре това мляко, но според д-р Спок било много полезно и просто реших да опитам  Rolling Eyes

Опитай, ама тя дали ще го пие, гледам, че не е бебе вече. Ако не го иска, ползвай го за каши  Peace

# 5
  • Мнения: 15 379
Соевото мляко е много полезно и за деца и за възрастни. Обаче вкусът му е...бррррррррр. Аз не го понасям, не давам и на синът ми.
И да, парцаливо е, има общо с белтъка на соята.

# 6
  • Мнения: 728
За един определен период синът ми пиеше такова мляко(беше в болн.с неуточнена диагноза и съмнение за алергия към кравият белтък)Млякото ,което пи беше Фризосой,гадно на вкус,но след 2-3 дена синът ми свикна с вкуса му,не ми е ставало никога на парцали,само леко сивееше.Но преди да започне да го пие в болн.му направиха тест за алергия към соя.Иначе и мен ме увериха,че е изключително полезно ,дори и без да е алергичин можел да го пие.

# 7
  • Мнения: 3 157
Аз четох някаква статия за соята и нутрасуит-а и след това честно казано не бих дала соя в никаква форма-
Сега и за СОЯТА - "съвършената храна"

През 1913 г. соята се счита не за храна, а за суровина за промишлеността. Сега в САЩ има 72 млн. акра, засяти със соя. Соята се използва за:
- храна на пилета, пуйки, свине, крави и сьомга;
- за производство на маргарин, мазнини за тестени сладкиши, подправки за салати (соев сос);
- в промишлеността - за производство на пластмаси, изкуствени влакна, бои, лакове и др.
- изолиран соев протеин се произвежда от това, което преди е било считано за отпадък - обезмаслените отпадъци от шушулките, които изглеждат и миришат ужасно. Чрез голямо количество оцветители, консерванти, обезмирисители, подсладители, емулгатори и синтетични хранителни добавки този отвратителен продукт се превръща в приятно ухаеща вкусна "храна".
Годишно 80 млн.$ се влагат за реклама + големи суми за лобиране и за "научно-изследователска" работа, "доказваща" "ползата" от соевите продукти. Продажбата на соя и соеви продукти е нараснала с 350% за последните 10 години и възлиза на 1.4 млрд.$ за 1996 г.
Сега соев протеин има в много видове хляб и тестени продукти.
Родина на соята е Азия, но китайците не я консумират много, защото съдържа антихранителни вещества:
- ензимни инхибитори, блокиращи действието на трипсина и други ензими, необходими за смилането на белтъците. Ензимните инхибитори не се разграждат напълно при топлинна обработка. Провокират стомашно-чревни оплаквания и хроничен аминокиселинен недостиг. Потискат растежа и нормалното развитие. Тези вещества се деактивират в известна степен при процеса на ферментация, но не се разграждат напълно. Вредното им действие се намалява ако се консумират с повече риба, както е в Азия.
- несмилаеми въглехидрати - предизвикват образуване на газове.
- хемаглутинин - слепва тромбоцитите образуват се тромби в кръвоносните съдове.
- вещества потискащи функциите на щитовидната жлеза + запек, умора, летаргия, въпреки приемането на необходимото количество йод.
- Соята съдържа най-висок % фитинова киселина, която се намира в триците на зърнените култури, както и в шушулките на бобовите. Тя блокира усвояването на Ca, Mg, Fe, Cu(мед) и собено Zn. Именно голямата консумация на бобови и зърнени култури допринася за минерален дефицит. Съединенията на фитиновата киселина са силно устойчиви на топлинна обработка.
Вегетарианци, заменящи със соя месото и млечните продукти, имат минерален дефицит = дефицит на витамините E, K, D, B12 и съответно - развиващ се дефицит на Ca, Mg, Mn, Zn, Fe.
Цинкът (Zn) е необходим за правилното функциониране на нервната система, играе важна роля: при синтеза на белтъчини и при образуването на колаген, в механизмите за контрол на кръвната захар, влиза в състава на различни ензими, осигуряващи здрава имунна система, за оплодителната способност на мъжете. Соята намалява либидото и монасите в Азия затова я ядат.
При вегетарианците концентрацията на феритина (Fe) в плазмата е с 50% по-ниска. При мъжете не се стига чак до изчерпване на желязото, но при жените - анемия + Fe дефицит. Вегетарианска диета, богата на соя води до недоимък на Fe.
За да се извлече чист белтък от соята и за да се неутрализират, доколкото е възможно, антихранителните субстанции - при високи температура и налягане се използват токсични вещества (киселини, основи, Al (алуминий) и др.) и се образуват нитрити, които са силно канцерогенни. Освен това се добавят и изкуствени ароматизатори и подобрители на вкуса, като например MSG (глутамат).
Въпреки протестите на Националния център по токсикология на САЩ, FDA одобрява производството на соев протеин (соев белтък) и масовата му консумация. Голям брой "изследвания" "доказват", че соевият белтък е заместител на традиционните протеини. В менюто за обяд на училищата соята е в голямо количество.
- изофлавони (фитоестрогени) = вещества със структура подобна на женския хормон естроген. Те са в големи количества в соята, като особено генистен и даидзен са токсични. Те потискат синтеза на естрадиол и други стероидни хормони. За жени в менопауза или имащи проблеми с естрогенния баланс, малко "тофу" или "мисо" (ферментирали соеви продукти) имат благоприятен ефект, включително и върху остеопорозата. Но децата и мъжете изобщо нямат нужда от тези вещества. Нека се знае, че само 25 г соев протеин (2 върхати супени лъжици) съдържат 50-70 мг изофлавони, а за една жена в климактериума 45 мг/ден са напълно достатъчни за да предизвикат спадане функцията на щитовидната жлеза.
В бебета, приемащи соево мляко, концентрацията на изофлавини е 22 000 пъти по-голяма, отколкото при кърмени бебета или пиещи краве мляко. Това количество е тъждествено с примане на 5 хормонални контрацептивни таблетки на ден. Докато в кърмата няма почти никакви фитоестрогени. Но 25% от бебетата в САЩ ги "кърмят" със соево мляко = кощунствено вмешателство в хормоналния баланс, така че по-късно може дори да се промени сексуалната ориентация. При 1% от американските момичета още преди 3-годишна въраст се проявяват симптоми на започващ пубертет = развитие на гърдите, окосмяване около половите органи. За 3 до 8-годишните този процент е: 14.7% за бели американки и 50% за афро-американки. Сериозни психически последици - емоции и нагони, за които децата не са подготвени. Преждевременното полово развитие води до проблеми с менструалния цикъл, с плодовитостта и до рак на млечната жлеза.
Соевото мляко има 10 пъти по-голяма концентрация на Al (алуминий), отколкото кравето, а едновременно с това пък липсват холестерол, лактоза и галактоза, които са важни хранителни елементи за развитието на нервната система на детето. Соевото мляко съдържа и остатъци от синтетични и токсични вещества - сода каустик, нитрозамини - мощни канцерогени.
Изофлавоните липсват само в соевия сос и в соевото масло.
Генистенът (изофлавон) от соята нарушава ендокринния баланс.
Соята води до множество заболявания, включително: повишен риск за рак, левкемия при децата, промени в поведението, астма, синдром на раздразненото дебело черво, черен дроб, дисфункция на щитовидната жлеза, ..., репродуктивна способност, безплодие.
На последната конференция за соята, 1999 г., се докладва че соята води до ускорен процес на остаряване на мозъка, намалява познавателната способност, деменция, Алцхаймер.
Някои реклами за соята гласят: "Освен че предпазва сърцето, соята показва мощни антиракови свойства ...", но всред японците и азиатците има най-голяма честота на рак на хранопровод, стомах, панкреас, черен дроб и щитовидна жлеза. Но азиатците ядат соя само по 1 до 3 чаени лъжички/ден.
Твърденията за високите изисквания/нужди на организма от белтъчини са пресилени. За здрав човек необходимото количество белтък е по 1 грам/кг тегло, а за 2-те незаменими аминокиселини - триптофан и лизин - съответно по 1 и 3 г/ден за целия организъм. Това количество спокойно може да се осигури от млечни храни, сурови ядки и семена, други бобови, плодове и зеленчуци.
Западният начин на хранене включва много повече от необходимото количесто концентриран протеин в месо, яйца, мляко, млечни продукти и бобови.
Белтъчните изисквания се повишават само в периода на израстването, при тежка физическа работа и след изтощително боледуване. Белтъчен глад възниква при продължително и системно гладуване или при хранене с трудносмилаеми храни. Важно е преди всичко какви аминокиселини се внасят чрез храната, а не количеството на протеините.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 734
За мен полезността на соята е много спорна.Преди години се спрягаше като страшно полезна,сега почти винаги върви ръка за ръка с думичката "генно модифицирана"

Общи условия

Активация на акаунт